GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Haziran 2024 Çarşamba 16:46

Oda Başkanı’ndan Kent Lokantası eleştirisi: Turist bile yemek için kuyrukta!

İzmir Büyükşehir’in fakir fukaranın karnını doyurması için Kemeraltı’nda açtığı Kent Lokantası’nın amacına hizmet etmediğini öne süren İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, “Kuyumcu, konfeksiyoncu, tüm esnaf, hatta yabancı turist bile yemek sırasında. Bu böyle gitmez. O lokanta açıldığından beri esnafımızın işleri azaldı. Karta yemek parası yüklenmiş yurttaşa, biz de indirim yaparız. Büyükşehir’i işbirliğine çağırıyorum, gelin birlikte hizmet edelim” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmirli lokantacı esnafının, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, sosyal belediyecilik çerçevesinde Kemeraltı’nda hizmete açtığı Kent Lokantası’na yönelik tepkileri devam ediyor. İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç, “Proje doğru, adres yanlış” diyerek Kent Lokantası’nın kentin çeperlerine açılmaması nedeniyle verdiği tepkiyi yine gösterirken, Kemeraltı’ndaki lokantadan esnafın, hatta turistlerin bile yemek yediğini öne sürdü. Başkan Kılıç, “Esnaf, belediye ile rekabet etmez, edemez. Belediye lokanta açmasın. Bu haksızlığın önüne geçilmeli” dedi.

ESNAF OLARAK BİZ DE O PROJENİN İÇİNDE YER ALABİLİRİZ
15 gün önce hizmete giren Kent Lokantası’nın, bölgedeki esnaf lokantalarının daha az iş yapmasına yol açtığını öne süren Başkan Kılıç, Oda’da yaptığı basın toplantısında, “Esnaf lokantasından yemek yiyebilecek ekonomik gücü olanlar bile orada yemek yiyor. Bu çok acı verici bir durumdur. Öğrenci kimliğini gösteren, orada yemek yesin. Emekli kartını gösteren de yesin. Engelli vatandaşlarımıza sorgusuz sualsiz verilsin. Gerçek ihtiyaç sahiplerin kayıt altına alınır, kartlarına yemek parası yüklenir veya fiş verilirse, lokanta o zaman amacına hizmet etmeye başlar. Kayıt altına alınan ihtiyaç sahiplerine biz lokantacı esnafı olarak da destek veririz. Belediye ile işbirliği yaparak, bir miktar indirim yaparız, ihtiyaç sahiplerine biz de yemek verebiliriz. Lokantacı esnafı olarak biz de o projenin içinde yer alabiliriz” dedi. Başkan Kılıç, şu değerlendirmelerde bulundu:

KUYUMCU, KONFEKSİYONCU, HATTA TURİST BİLE ORADA YEMEK YİYOR!
“Belediye Başkanımız Cemil Tugay’ın sosyal belediyecilik gereği böyle projeleri hayata geçirmesine karşı değiliz. Ama fakir fukaraya, ihtiyaç sahiplerine açık olması gereken lokantayı, herkese açık tutarsanız, lokantacı esnafına zarar verirsiniz. Nitekim de zarar vermeye başladı.15 gün önce açılan Kent Lokantası nedeniyle Kemeraltı’ndaki lokantacı esnafının işlerinde gözle görülür bir azalma oldu. İzmir Büyükşehir Kent Lokantası’nın müşterilerine bakalım, kimlermiş. Aralarında gerçekten ihtiyaç sahibi yurttaşlar var ama kuyumcu esnafı da, konfeksiyoncu arkadaş da çalışanlarıyla birlikte orada yemek yiyor. Hatta turist bile sıraya girmiş! Para harcamak için yurt dışından gelmiş turist bile o lokantada yemek yemek için sıraya giriyor. Lokantada yemek yiyen bir esnaf arkadaş beni arıyor, sen de 50 liraya bu kadar yemek ver, sana gelelim, diye makara yapıyor. Dört çeşit yemek, artı bir şişe su 50 lira olmaz. Bir şişe suyun maliyeti 5 lira, yarım ekmek 5 lira… 40 liraya meyvesi de içinde 4 çeşit yemeği mal etme şansı yüzde sıfırdır. İhtiyacı olana yemek verilsin, ama esnaf lokantasında yemek yiyebilecek durumda olan esnafın orada yemek yemesi, yedirilmesi acı verici bir durumdur.”

50 LİRAYA 4 ÇEŞİT YEMEK OLMAZ, ÇÜNKÜ HER ŞEY PAHALI
Ekonominin durumunun bozuk olduğunu, enflasyonun TÜİK’e göre bile yüzde 80’lere ulaştığını anlatan Başkan Doğan Kılıç, “Asgari ücretle eleman bulamıyoruz. Her gider kalemimizin rakamları fahiş arttı. Cemil Tugay Başkanımızdan suda indirim beklerken, suya yüzde 30 zam geldi. Kiralar tavan yaptı” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Amacımız üzüm yemek. Kent Lokantası faaliyetine devam etsin, ama sadece ihtiyaç sahiplerine yermek şartıyla. Kimin ihtiyacı varsa, ona bir kart verilsin, bir fiş verilsin, onunla gitsin yemeğini yesin. Kemeraltı’nda esnaflık yapan bir kuyumcu, bir esnaf lokantasından yemek yiyemeyecek kadar zorda olamaz herhalde. Büyükşehir’in yeni Kent Lokantaları açmasına karşı değiliz. Yeter ki o yemek, doğru kişilere verilmiş olsun, lokantacı esnafımızı sıkıntıya sokacak şekilde herkese yemek verilmesin. Yemek 50 liraya veriliyor, belediye isterse 30 liraya versin, hatta bedavaya versin. Üstüne basa basa şunu söylüyorum; sosyal belediyeciliğin gereği bu lokantalar, gerçek ihtiyaç sahiplerine hizmet etmeli. Biz işbirliği çağrısında bulunuyoruz. İhtiyaç sahiplerine bir kart dolumu yaparsınız, biz de esnafımızı devreye sokarız, kazancımızdan yüzde 25, yüzde 30 indirim yaparız, o insanların karınlarını doyururuz. Bu iş esnafımız açısından çok kötüye gidiyor. Büyükşehir’in, ilçe belediyelerinin karnı aç vatandaşı düşünmesi çok güzel bir şey ama esnafı da düşünmesi lazım.”