GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
2 Ağustos 2023 Çarşamba 09:14

Oda Başkanı kursiyer arıyor... Yok mu aşçı olmak isteyen?

Sektörün eleman ihtiyacının her geçen gün daha da arttığına dikkat çeken İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, “İş garantili aşçı yardımcısı kursu açacağız ama kursiyer bulamıyoruz. 178 saatlik eğitim sonunda sertifika vereceğiz, günde 140 lira harçlıklarını ceplerine koyacağız, mezun olur olmaz hemen günlük en az 500 liraya işe başlayacak ama en az 15 kursiyeri bir araya getiremediğimiz için kursu başlatamıyoruz” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’de lokantacı esnafının eleman sıkıntısına çare olması amacıyla düzenlenmesi planlanan, AB hibe destekli aşçı yardımcılığı kursuna ilgi olmadı. İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, kentin dört bir yanında yana yakıla kursiyer ararken, “15 kursiyeri bir araya getirsek, kursu hemen başlatacağız. Kursiyerlerin cebine günde 140 lira harçlık koyacağız, 178 saatlik eğitim sonunda sertifikalı aşçı yardımcısı olacaklar. Mezun olur olmaz da işe başlayacaklar ama bir Allah’ın kulunu bulamıyoruz” dedi.

“Yok mu aşçı olmak isteyen?” diye seslenen Başkan Doğan Kılıç, Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa, AB hibe programı kapsamında açılması planlanan kursun hala başlamamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Kılıç, AB projesi kapsamında kursiyerlerin yarısının sığınmacı olması şartı konduğunu, Suriyeliler başta olmak üzere diğer ülkelerden gelen yabancıları da davet etmek üzere İzmir Sığınmacılar ve Göçmenler Derneği’ni ziyaret edeceğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Kursiyerlerimizden bu kurs için herhangi bir ücret talep etmiyoruz, tam tersine günde 140 lira harçlık vereceğiz. Nevvar Salih İşgören Meslek Lisesi’nde verilecek eğitimler, 178 saat sürecek. Bu eğitimde başarılı olanlar Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalı aşçı yardımcısı olacak. Bugün bir aşçının günlük yevmiyesi 750-800 lira, aşçı yardımcısı da en az 500 lira alıyor. Kadın veya erkek fark etmiyor, 18-45 yaş aralığındaki herkes bu kursa katılabilir. Ancak tüm çağrılarımıza rağmen kursiyer bulamıyoruz. 15 kursiyeri bir araya getirdiğimizde kursu hemen başlatacağız.  Ailelere sesleniyorum. Çocuklarınızı kursumuza gönderin, meslek sahibi yapalım, sektörümüze usta kazandıralım. Ülke ekonomisine katkı koyalım. Çocuklarımızı sokaklardan, kötü alışkanlıklardan kurtaralım.”