GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
23 Haziran 2023 Cuma 08:32

Oda Başkanı ‘biraz sabır’ dedi… Buğday üreticisinde ‘randevu’ paniği!

Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, TMO ofislerindeki randevu gecikmelerin yoğunluktan kaynaklandığını ifade ederek, “Bir yoğunluk söz konusu ve TMO dışarıdan gelen buğdayla dolu. Çiftçilerimiz sabırlı olsun, muhakkak elindeki buğdaylar alınacak” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Buğday hasadı pek çok bölgede başladı. Son yıllarda TMO çiftçiden alımları randevu usulü yapıyor. TMO'dan randevu alan çiftçiler randevu günü giderek ürünlerini satıyor. Ancak gelen şikâyetlere göre bu yıl randevu almada sorunlar yaşandığı yönünde…

14 Haziran’da Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Menemen’de buğday alım yeri açtığını belirten Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, yeni alım yerinin Foça ve Çiğli Ovası’nı da kapsadığını söyleyerek günde 500 tona kadar yakın buğday aldığını belirtti.

Altıntaş, Menemen-Kesik’te açılan TMO ofisinin yetkilerinin tüm üreticilerin elindeki buğdaylarını alacaklarını hiçbir üreticinin elinde buğday kalmayacağını söyledi.

Yaşanan randevu gecikmelerinin yoğunluktan kaynaklandığını belirten Başkan Altıntaş, “Menemen’de günlük 400 ton kapasite var. Menemen’de bu yıl 70-80 dönüm buğday ekildi. Verimler de çok iyi.  Hasat 1 ay sürer diye düşündük. Yağmurlar yağınca hasada biraz ara verildi. Biçerdöverler durdu. Birkaç güne yeniden başlar.  Tüccarlar, şu anda çiftçiden buğday alımı yapamıyor çünkü dışarıdan gelen buğdaydan dolayı depoları dolu. Fiyatlar çok düşük, bazı tüccarlar fiyat dahi veremiyor. Buğday almıyorlar. TMO ile arasında bayağı bir fiyat farkı var. TMO, Menemen’deki buğdaya 8,15 TL yazıyor, tüccar ise 6 TL yazıyor.  Ayrıca aşırı bir yoğunluk da var, randevu sistemini de etkiliyor. Depoların günlük kapasitelerine göre 500 tona kadar buğday alınıyor.. TMO yetkilileri üreticinin elinden buğdayı muhakkak alacağız dediler. Çiftçilerimiz panik yapmasın” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, TMO’nun yalnızca Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerden buğday almasıyla kayıt yaptırmakta geciken çiftçiler mağdur olmuştu. Altıntaş, “Bazı çiftçilerimiz kayıtlarını güncelleyememiş. 30 Aralık’ta süre bitti. ÇKS kaydının bu sene için yeniden açılacağını düşünmüyorum. Yılın yarısı oldu. 2024 ÇKS’lerine başlanacak. Ancak açılırsa kayıt olamayanlar için yeniden yardımcı oluruz” dedi.