GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
12 Mayıs 2022 Perşembe 10:03

Oda Başkanı ‘70 liranın altına düşmez’ dedi… Yemelik değil seyirlik!

Geçen yıl üreticinin 21,5 liraya mal ettiği bir kilo kirazın maliyetinin bu sezon 40-45 lira aralığında olduğunu belirten Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, “Bu kadar pahalıya üretilen kirazın üreticiden çıkışı 50 liranın altında olmamalı.  Dolayısıyla tüketici fiyatı, 70 liranın altına düşmez” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Artan maliyet giderleri, gıda maddelerinde aşırı pahalılığa yol açarken, vatandaşlar kirazda şok fiyatlarla karşılaştı. “Erkenci” diye tabir edilen kirazın kilosu 80 ile 100 lira arasında alıcı bulurken, vatandaşın kirazı yemelik değil, tadımlık satın alma durumunda olması bekleniyor. Sezon başladığında kirazın tezgahta fiyatının yaklaşık ne olacağı sorusunu, Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray’a yönelttik. Başkan Oray, kirazda üretim maliyetinin geçen yıla göre iki kat arttığına dikkat çekerek, “Sezon başladığında tezgaha girecek kirazın kilosu 70 liranın altında olmaz” yorumunu yaptı.

MANAV REYONLARINDA 80 LİRADAN ALICI BULUYOR
Henüz pazaryerlerinde tezgaha düşmeyen, sayılı manavlarda bulunan erkenci kirazın kilosu 80 ile 100 lira arasında satılıyor. Turfanda kiraz hasadı başlar başlamaz uçuk bir fiyat etiketi taşımaya başlayan kirazın, sezon başladığında da değerini kaybetmeyeceğini öne süren Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, “İç piyasada alıcı yok. Çünkü insanların alım gücü iyice azaldı” dedi.


ORAY: ÜRETİCİDEN ÇIKIŞI 50 LİRANIN ALTINDA OLURSA, BU ZARAR DEMEKTİR
Başkan Oray, erkenci kirazın alıcısı olmadığı için üreticinin fiyatı 30 liraya kadar düşürdüğüne dikkat çekti ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Geçen bizim kirazın maliyet ortalaması 21 lira seviyesindeydi. Toplanması dahil. Geçen yıla göre bu yılki girdi maliyetleri 40-45 lirayı buluyor. Yani iki katına çıktı. Rekoltede sıkıntı yok. Erken çiçek açan ağaçlarda soğuk hava yüzünden kısmen de olsa sorun yaşandı ancak rekolte yüksek. Üretici, kirazı 40-45 liraya mal ettiğine göre, yerinden satış fiyatının 50 liranın altında olmaması lazım. Gübreye yüzde 300 zam geldi. Mazotun litre birim fiyatı üç kat arttı. Zirai ilaçların fiyatlarına yetişmek mümkün değil. Üreticinin seneye de kiraz üretimine devam etmesi, üç beş kuruş para kazanabilmesi için, bu yıl kilosunu 50 liradan satabilmeli. Bu rakamın altındaki satışlar, zarar demektir. Bu yıl kirazı tüketici, 70 liradan aşağı yiyemez diye düşünüyorum. Alım gücü azalmış tüketici, kirazı ne kadar tüketir, tahmin bile edemiyoruz. Üretici, fiyatı artırmakta haklı, çünkü girdi maliyetleri iki kat arttı. Tüketici de haklı, çünkü ekonomik olarak eli çok zayıfladı. Ucuz ne kaldı ki… Bir kilo muzu kaç liradan yiyoruz?”