GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünyadan
19 Nisan 2016 Salı 07:23

Obama ve Putin'den sürpriz görüşme!

ABD Başkanı Obama ile Rusya Devlet Başkanı Putin, telefonda görüşerek Suriye ve Ukrayna konusunda görüş alışverişinde bulundu.

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kremlin'den yapılan açıklamada iki liderin Suriye ve Ukrayna konusunda görüş alışverişinde bulundukları açıklandı.

Suriye'deki işbirliğinin arttırılması konusunda anlaşan iki liderin, ateşkesin devam etmesi için çalışacakları da belirtildi.

Putin ayrıca aşırı grupların Türkiye sınırından  savaşçı ve silah sağladığını ve bu sebeple sınırın kapatılması gerektiğini Obama'ya iletti.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA
Beyaz Saray'dan, Obama'nın, Suriye'de rejim ve müttefikleri ile muhalifler arasında şubat ayı sonunda başlayan çatışmaların durdurulması anlaşmasının durumuyla ilgili endişelerini Putin ile paylaştığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Obama, Suriye rejimine muhaliflere yönelik saldırılarını durdurması için baskı yapılmasının önemini vurguladı. İki lider, çatışmaların durdurulması anlaşmasını destekleyecek çabaları yoğunlaştırma taahhüdünde bulundu, tarafların saldırıları durdurması ve kuşatma altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılmasına duyulan ihtiyacı teyit etti."

Beyaz Saray açıklamasına göre, Obama ayrıca bu konulardaki ilerlemenin Suriye krizini sonlandırmayı amaçlayan siyasi geçişle ilgili ilerlemeyle paralel olması gerektiğine işaret etti.

Ukrayna konusunda ise Obama'nın Putin'e Ukrayna'nın doğusunda artan çatışmaları durdurması için adım atması yönünde çağrıda bulunduğu, Minsk anlaşmasının tam olarak uygulanmasının önemini vurguladığı ifade edildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da günlük basın toplantısında, Obama-Putin görüşmesi hakkındaki bir soru üzerine görüşmenin önemli bir bölümünde Ukrayna'ya odaklanıldığını, Obama'nın taahhütlerine uyması konusunda Putin'e görüşlerini ilettiğini söyledi.

Earnest, taahhütlere uyulması halinde Rusya'ya uygulanan yaptırımların hafiflemeye başlatılacağını belirtti.