GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
30 Eylül 2017 Cumartesi 16:00

O yönetmelik için belediyelerden yoğun mesai

Konut inşaatlarını yakından ilgilendiren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği 1 Ekim’de yürürlüğe giriyor. Mülk sahipleri ve müteahhitler son güne kadar projeleri yetiştirmeye çalışırken belediyeler de Cumartesi mesai yaptı. MÜFED Başkanı Necip Nasır, “Yeni yönetmelik birçok sorunu ortadan kaldıracak” de

EGEDESONSÖZ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uzun uğraşlar sonucunda tamamlayarak son şeklini verdiği Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Resmi Gazete’de 3 Temmuz 2017'de yayımlanmış, 1 Ekim tarihi itibariyle uygulamaya konulacağı açıklanmıştı. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesine saatler kala belediyelerde yoğun mesai yaptı. Birçok belediye Cumartesi günü olmasına rağmen başvuruları kabul ederek eski yönetmelikten kaynaklanan hakların kaybolmaması için mülk sahipleri ve müteahhitlerin başvurularını kabul etti.

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin uzun yıllardır yamalı bohçaya dönen 3194 sayılı 1985’te çıkan İmar Kanunu’ndaki düzenlemeleri toparlayacağını belirten Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, birçok sorunun da ortadan kaldırılacağını söyledi.

Ege’de Sonsöz’e konuşan Nasır, “Yeni yönetmelikte önemli kararlar ve değişimler var. Bakanlık burada belediyelere kırmızı çizgiler içinde kalmak koşuluyla ‘insiyatif sizde’ diyor. Belediyelere yetkiler verildi. Büyükşehir ve il belediyeleri artık kendi durumlarına göre düzenlemeler yapabilecek. Örneğin yeni yönetmelikte ‘yüzde 30’dan fazla emsal harici bir alan kullanamazsınız’ deniliyor. Bu ne demek? Vatandaşın bir yerde imarlı 70 metrekare bir arsası var. Buraya inşaatı yapıyor ama bahçe, balkon, çıkma, çatı kat gibi emsale dahil edilmeyen 100 metrekare daha alan yaparak bunun da etrafını bir süre sonra kapatıyor. İnşaat o zaman 170 metrekareye çıkıyor. İşte bakanlık bunun önüne geçiyor. Özellikle çatı kat ve yazlıklarda uygulanan bir sistemin önüne geçilecek. Ayrıca yeni düzenleme binaların yukarıya değil tabana yayılmasını istiyor. Geniş ve yaygın binalar tercih ediliyor. Daha birçok düzenleme yönetmelikle hayata geçecek” diye konuştu.