GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
24 Ağustos 2017 Perşembe 15:40

O proje için ilk adım atıldı: İzmir'i uçuracak!

Başbakan Binali Yıldırım’ın İzmir’e yönelik 35 projesi arasında yer alan Efes Antik Kanalı Projesi’ne valilikten onay geldi. Yaklaşık 30 milyon TL’ye mal olacak dip taraması ve dere ıslahıyla ilgili ÇED süreci başlatıldı.

Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ -  Başbakan Binali Yıldırım’ın 2014 yerel seçim sürecinde İzmir Büyükşehir Belediye başkanlığına aday olduğu dönemde İzmir’e yönelik hükümetin 35 projesi arasında yer alan prestij projelerden Selçuk Efes Antik Kanalı’nda yeni bir adım daha atıldı.

İzmir Valiliği, Selçuk ilçesi Tatlısu mevkiinde DSİ 2. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan İzmir Selçuk Efes Antik Kanalı ve Denize Çıkış Yapısı Projesi (Dip Taraması ve Dere Islahı) projesi ile ilgili olarak sunulan dosyayı kabul etti. Projeyle ilgili ÇED süreci de başlatıldı. Projenin dip tarama ve dere ıslahına yönelik yapılacak işlemleri için 300 milyon TL kaynak ayrıldı.

Proje kapsamında, Tatlısu Mevkii’nde bulunan kurutma kanalı yatağının (Eski Küçük Menderes Nehri Yatağı)karayolu köprüsünden Ege Denizi’ne kadar olan kısmında dip taraması yapılarak mevcut yapının ıslah edilmesi planlanıyor. Islah çalışmaları kapsamında 100 x 250 m boyutunda ve 5 m derinliğinde denize çıkış yapısı yapılacak. Bu proje ile deniz çıkışındaki yapı düzenlenerek, malzeme hareketinin kanala girişi önlenecek

Projenin gerçekleştirilmesi ile birlikte yöre halkı tarafından kötü hava şartlarında tekneler için barınak olarak kullanılan mevkiinin kullanım şartları da iyileştirilmiş olacak. Kötü hava şartlarında bölgede bulunan tekneler çıkış yapısı içerisine rahatlıkla girerek bağlanabilecek. Toplam 34 bin metrekare alanda yapılacak çalışmalarda 185 bin m3 malzeme ortaya çıkacak.

Yönetmelik hükümleri doğrultusunda ÇED sürecinin tamamlanması ile birlikte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bölge Müdürlüğü’ne tarama izni almak üzere müracaat edilecek. Tarama ön izni alındıktan sonra, taramada çıkacak olan malzemenin döküleceği alanın tespiti ile ilgili olarak Liman Başkanlığı’na müracaat edilecek.