GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Şubat 2022 Pazartesi 14:35

O proje halkın kantarında!

Sığacık Körfezi’ne yapılmak istenen yeni balık çiftlikleri ile ilgili projeler halkın kantarına çıkıyor. Bakanlık ve şirket temsilcileri 10 Mart Perşembe günü Urla Demircili Mahallesi’nde halkın katılım toplantısı düzenleyecek.

EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin eşsiz güzellikleriyle dikkat çeken sahillerinden Urla ve Seferihisar sınırında kalan Sığacık Körfezi’ne kurulması planlanan balık çiftliklerinde yeni bir gelişme yaşandı... İki balık çiftliğinin Sığacık Körfezi’ne taşınmak için yaptığı başvuru ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı halkın katılım toplantısı tarihini açıkladı.

Bakanlığın sitesinde yer alan duyura göre 10 Mart Perşembe günü saat 13.00’te Urla Demircili Mahallesi, Demircili Caddesi’ndeki Çitlenbik Kafe’de yapılacak toplantı ile proje halka anlatılacak, halkın görüşlerine başvurulacak.

BALIK ÇİFTLİKLERİ KUŞATMASI ALTINDA
Hali hazırda Çeşme Mersin Körfezi’nde balık yetiştiriciliği yapan Mehmet Süha Tümay’ın sahibi olduğu Ada Tarım ve Deniz Ürünleri ile Mustafa Reha Tümay’ın sahibi olduğu Martılar Tarım ve Deniz Ürünleri isimli şirketlere ait çiftlikler, Cumhurbaşkanı kararıyla ilan edilen ‘Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ sınırları içerisinde kalınca yer arayışı içine girdiler ve gözlerini balık çiftliklerinin kuşatması altında olan Sığacık Körfezi’ne çevirdiler.

ÇİFTLİK SAYISI 9’A ÇIKACAK
Seferihisar ve Urla arasındaki 9 numaralı su ürünleri potansiyel sahasında hali hazırda Özsu ve Başaranlar, Maviden ve Gümüşdoğa isimli şirketlere ait 7 tane balık çiftliği bulunuyor. İki şirkete de onay verilmesi halinde balık çiftliklerinin sayısı 9’a ve yıllık üretim kapasiteleri ise 17 bin 500 tona çıkacak.

AKDENİZ FOKLARININ YAŞAM ALANLARI
Sığacık Körfezi’ne kurulmak istenen balık çiftlikleri kamuoyunda tartışmalara neden olmuş bölge halkı çiftliklerin iptali için pek çok kez eylem yapmıştı. ÇED kararı verilen balık çiftliklerinin iptali için davalar açılmıştı. Projelerin bazıları mahkeme tarafından iptal edildi. Akdeniz foklarının yaşam sahası olan proje alanı Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi uyarınca korunması gereken alanlar arasında da yer alıyor.