GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Haziran 2021 Çarşamba 15:27

Normalleşme sonrası yeni kurallar: Düğün var, göbek atmak yok!

1 Haziran'dan itibaren düğün ve nikahların yapılmasına izin verilmesiyle, binlerce genç çift, salon veya kır düğün bahçesi aramaya başladı. TÜDİFED Başkan Yardımcısı Vayhettin Dokak, çiftlerin de mağdur olduğunu, bu nedenle tüm işletmecilerin zam yapmadan kapılarını düğünlere açtığını bildirdi, "Sektörümüz 1.5 yılda sadece 55 gün çalıştı. Yeni süreçte de genelgeye harfiyen uyacağız. Düğün var. Halay çekmek, göbek atmak yok" dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ  - 1 Haziran günü başlayan yeni normalleşme sürecinde düğün ve nikah törenlerine izin verilmesi üzerine, evlenmek isteyen çiftler soluğu evlendirme dairelerinde ve düğün salonlarında aldı. İzmir Toplantı ve Düğün Salonları İşletmecileri Derneği Başkanı ve Tüm Düğün Salonları Etkinlik ve Organizasyon İşletmecileri Federasyonu Başkan Yardımcısı Vahyettin Dokak, gelişmeleri Egedesonsöz'e değerlendirdi.

DOKAK: SEKTÖRÜMÜZ, BU KARARLA MORAL BULDU
Telefonların susmadığını, mekanı görmeye gelen çok sayıda çifti ağırladıklarını anlatan Başkan Dokak, 17 aylık pandemi sürecinde sadece 55 gün çalışabildiklerini hatırlattı. "Bizim sektör, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında iş yapar, 8 ay yatar. Biz bu 4 ayı kaybettik mi, bir yılı kaybetmiş oluyoruz" diyen Başkan Dokak, "30 kişiyle, 50 kişiyle düğün yapın dediler, kimse bu şartlarda düğün yapmak istemedi. Düğün, bir eğlence değildir; gelenektir, görenektir, sosyal dayanışmadır. Düğünlerin tekrar başlamasına izin verilmesi, sektörümüze büyük moral oldu" açıklamasında bulundu.

Dokak, şu bilgileri verdi:

"Fiyatlara hiç zam yapmadık. Pandemi öncesi fiyatları uyguluyoruz. Çünkü çiftlerimiz de, aileler de çok mağduriyet yaşadı. Hafta sonunda pastalı, meşrubatlı 300 kişilik bir düğün için salon veya kır bahçesi, 5 bin liraya da var, 15 bin liraya da... İsterseniz, daha lüks bir düğün yaparsınız, 150 bin liraya mal edersiniz. Türkiye'de yılda 575-600 bin, İzmir'de ise 28-32 bin arasında düğün yapılıyor. Bu rakamlar çerçevesinde İzmir'de 30 bin çiftimizin bu yaz evleneceğini varsayabiliriz. İznin çıkmasından sonra çok yoğun bir talep başladı. Biz gençlerimize diyoruz ki, bir an önce düğün salonunu, kır düğün bahçesini tutun, yoksa bir süre sonra salon bulamazsınız. Çünkü düğün yapma kararını yeni alanların dışında, pandemi nedeniyle düğünü erteleyenlerin olduğu da unutulmamalı. İşletmeciler olarak, birbirimize destek olalım, çiftler de aileler de mağdur oldu dedik ve bu yıl hiç zam yapmadık."

3 BİN LİRAYA DA MEKAN VAR, 15 BİN LİRAYA DA
Hafta içindeki salon ve kır düğün bahçesi tarifelerinin daha düşük olduğuna dikkat çeken Başkan Vahyettin Dokak, "İnciraltı, Kaynaklar, Pınarbaşı gibi yerlerde her keseye uygun mekanlar var. Hafta içinde 3 bin liraya da yer bulunabilir, 15 bin liraya da" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir'deki düğün salonlarının yüzde 90'ında açık havada da düğün yapılıyor. Kır düğün bahçelerine rağbet çok fazla. Pandemi nedeniyle genellikle açık hava organizasyonları tercih ediliyor. İki günde yüzlerce telefon aldık, telefonlara yetişemedik. 50'den fazla çifti ağırladık, en az 25'inin kaydını yaptık. Geçen yıldan tecrübeliyiz; önümüzdeki süreçte de genelgeye harfiyen uyacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. 1-15 Haziran arası düğünlerde ikram yok. Halay da yok. Göbek atmak da yok. Sadece gelin-damat oynayacak. Çok dikkatli davranmak zorundayız. Her mekanda HES kodu sorgulaması yapılacak, her masaya dezenfektan koyacağız. Tuvaletler, lavabolar, hijyenik olacak. 12 kişilik masalar, 7 kişilik oldu. Masalar arası mesafeyi 3 metre olarak artırdık."