GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Mayıs 2024 Salı 18:39

Nikahtaki dua krizine Başkan Ünsal’dan açıklama: İletişim kazası!

Karşıyaka Belediyesi’nin 2023 yılı bütçesi meclisten oy çokluğu ile geçti. Öte yandan ülke gündemine oturan Karşıyaka Nikah Dairesi’ndeki ‘dua krizi’ ile ilgili Başkan Ünsal “Bir iletişim kazası olarak değerlendiriyorum. Burada herkes Müslüman. Kalkıp duaya bağlanmamalı” dedi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu gerçekleştirildi. 

Başkan Behice Yıldız Ünsal yönetimindeki oturumda başkanlıktan gelen önergeler meclis üyelerinin onayına sunuldu. 

Meclisin ana gündemi ise 2023 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı oldu. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan oy çokluğu ile gelen rapor meclisten de oy çokluğu ile geçti. Karşıyaka Belediyesi’nin 2023 yılı gideri 1 milyar 403 milyon 790 TL iken gelir bütçesi 987 milyon 300 bin TL oldu. 

Rapora dair görüş bildiren AK Parti Grubu’ndan Özgür Solmaz, “Kesin hesap cetvelini bir mali müşavir gözü ile incelediğimde maalesef sizin dönemizle ilgili değil ama 2023 yılının çok kötü bir bilançoya sahip olduğunu görüyoruz. Vergi gelirlerinde yüzde 58’lik bir gerçekleşme var. Gelir tahakkuk etmiş ve tahsil edilememiş. Çevre, temizlik vergilerinde yüzde 56’lık bir oran var. Belediyenin kira gelirlerinde 14 milyonluk bir tahakkuk var ama tahsilat yüzde 36. Belediye kiralarını tahsil edemiyor. Kesilen para 3,4 milyarlık bir ceza var, bunun tahsilat oranı facia yüzde 1. Maalesef bundan da başarı elde edilememiş. Belediyenin bankalara ödediği faiz 43 milyon TL. Mal ve hizmet giderleri 1 milyar TL ve bunun altı müteahhit giderleri ile dolu” ifadelerini kullandı. 

NİKAHTAKİ DUA KRİZİ MECLİSTE
Dilek ve temennilerde söz alan AK Partili Meclis üyesi Adem Öztürk, belediye işçilerinin devam eden maaş sorunu ile ilgili, “Karşıyaka’nın bu haberlerle gündem olması bizi rahatsız etti. Son olarak Karşıyaka Nikah Sarayı’nda yaşanan olay. Vatandaşın dua etmesi engellendi. Vatandaş dua devam ederken müzikle kesilmeye çalışıldı. Bu nasıl bir tahammülsüzlük. İslamiyetle ilgili ne tür bir sorununuz var? Dua size nasıl bir rahatsızlık verdi. Bunların Karşıyaka’da yaşanması bizi üzmekte. Siz de aynı düşüncelere sahipseniz ve orada yapılan hareketi onaylarsanız üzülürüm. Böyle olmayacağına inanıyorum. Oradaki yetkililerle ilgili gerekeni yapın” dedi. 

ÜNSAL: BİR İLETİŞİM KAZASI
Açıklama yapan Başkan Ünsal “Kamu kurumlarında resmi prosedürlere göre işlem yapılıyor. Bizde Medeni Kanuna göre nikah kıyılıyor. Müftülüklerde de imam nikahı kıyılıyor. Burada mesele izinsiz söz alınması. Buradan izinsiz söz alsanız sizi uyarmamız gerekiyor. Keşke bu duayla ilgili önceden bilgi verilseydi. Bir iletişim kazası olarak değerlendiriyorum. Burada herkes Müslüman. Kalkıp duaya bağlanmamalı. Müslümanlık dua etmekle olmuyor. Hiç birimiz hak yemiyor, diğer insanları küçümsemiyorum. Konu yargıya taşındı. Biz de takipçisi olacağız.  Bu konunun daha fazla konuşulmasına gerek. Arkadaşımız kurallara uygun davranmaya çalışmıştır. Başka bir dine mensup insanlar da olsaydı yine mikrofonu olacağını tahmin ediyorum” dedi. 

Başkan Ünsal, tekrar söz almak isteyen AK Partili Adem Ünsal’a söz vermeyerek oturumu kapattı.