GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Kültür - Sanat
14 Haziran 2016 Salı 11:00

Müze zamları ziyaretçi sayısını yarıya düşürdü!

Kültür Turizm Bakanlığı’nın yaptığı müze zamları ziyaretçi sayısını yarıya indirdi. Artan astronomik ücretler nedeniyle Bergama’nın müze ve ören yerlerinde yüzde 57, Efes’te ise yüzde 40 oranında ziyaretçi sayısı azaldı.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Turizm sezonunda yaşanan krize karşılık Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınan müze zamları ters etki yarattı.  

8 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan İzmir’de bulunan tarihi kültür miraslarına ilgi azalmaya başladı. Yabancı turistlerin Türkiye tercihlerini değiştirmesinin ardından yeni sezonda beklentiler yerli turiste çevrildi.

Yerli turistin cezp etmesinde temel etken olan müze ve ören yerlerine 2016’da yapılan zamlar el yakarken vatandaşlar ise tatil planlarında müze ziyaretlerini erteleme kararı aldı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü tarafından alınan yüzde 400’e varan zamlar, tarih miraslarının giriş ücretlerini astronomik düzeye çıkardı.

EGE’NİN EN PAHALISI EFES’TE YÜZDE 40 DÜŞÜŞ
Kültür Turizm İzmir İl Müdürlüğü tarafından açıklanan müze istatistiklerinde tablo ortaya çıktı. Sene başında Türkiye genelinde yapılan zamlarda Ege’nin zirvesinde yer alan Tarihi Efes Antik Kenti’ne giriş ücretinin 40 TL‘ye çıkarılmasının ardından müzeye giriş sayısı yarıya indi.

Açıklanan rakamlarda 2016’ın Mayıs ayına kadar olan bölümde antik kente giriş sayısı yüzde 40 oranında azaldı.  5 aylık toplamda geçen yıl 516 bin ziyaretçi gelirken bu sene rakamlar 311 bine düştü.    Yine bir diğer zam gerçekleşen Efes Yamaç Evleri’nde ise yüzde 42’lik düşüş yaşandı.

BERGAMA DİP YAPTI
Açıklanan rakamlarda en büyük düşüş ise dünya tarih mirası Bergama’da yaşandı. UNESCO tarih mirası listesine giren kentin miraslarında rakamlar ağır kan kaybetti.

Geçtiğimiz yılın 5 aylık toplamında 88 bin ziyaretçiyi ağırlayan Akropol’de bu sene yüzde 57 düşüş gerçekleşerek 38 bin ziyaretçi geldi. Bir diğer cazibe merkezi  Asklepieion’da ise önceki yıl 44 bin olan ziyaretçi sayısı 19 bine inerek yüzde 56 oranında düşüş yaşandı. Asklepieion’daki düşüşü Baizlika’da yüzde 41, Bergama Müzesi yüzde 28 oranında kayıp izledi.

ARTIŞ DÜŞÜK ÜCRETLERDE
Müze istatistiklerinde en büyük artış ise müze giriş ücreti 10 TL ile 5 TL arasında değişen yerlerde yaşandı. Giriş ücreti 5 TL olan Birgi Çakırağa Konağı’nda  yüzde 36, Tire Müzesi’nde yüzde 29, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi’nde yüzde 31, İzmir Arkeoloji Müzesi’nde yüzde 27 artış yaşandı.