GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
12 Ekim 2023 Perşembe 08:57

Müteahhitlerin başkanından ‘çimento-demir’ önerisi: Devlet fabrika kursun!

Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman “Yüksek arsa maliyeti ve fahiş fiyatlar dönüşümün önünde çok büyük bir engel. Güvenli barınma ihtiyacı her vatandaşımızın en doğal hakkı. Riskli yapı stokunu eritmek için inşaat sektörü desteklenmeli fırsatçılığa kesinlikle müsaade edilmemeli. Gerekirse kamu marifetiyle çimento ve demir fabrikaları kurulması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından çimento ve hazır beton sektöründeki dengesiz fiyat artışlarının yakın takibe alındığını duyurmuştu.

Konut ve kira sektöründe adil, dürüst, özenli ve makul şekilde hareket etmeyerek piyasanın dengesini bozan fahiş fiyat artışlarına yol açan kişi ve kurumlara yönelik ağır yaptırımlar getireceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, çimento ve hazır beton sektöründeki dengesiz fiyat artışları da yakın takibe alındığını bildirdi.

SEKTÖRÜN GELECEĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, inşat sektöründen yaşanan sıkıntılarla ilgili olarak Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu.

Kahraman, “Vatandaşın gayrimenkul sahibi olmasının oldukça güç olduğu bugünlerde, Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği bakanı Mehmet Özhaseki’nin ‘kamu arazilerinde arsa üreteceğiz’ demesi;  Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’ın çimento ve beton gibi inşaat malzemelerindeki ki fahiş fiyatlarla mücadele edileceğini açıklaması, son olarak da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili açıklamaları sektörümüzün geleceği ve vatandaşın konut erişimi açısından çok kıymetli açıklamalar” dedi.

CEZALAR ÖDÜL GİBİ OLDU
Fahiş fiyatlar dolayısıyla inşaatları durdurduklarını kaydeden Kahraman, “İnşaat sektörü temsilcileri olarak yıllardır fahiş fiyatla mücadele kapsamında fiyat artışlarını ilgili bakanlıklara ilettik. Sektör olarak farkındalık oluşturmak adına inşaatlarımızı geçici olarak durdurduk. Tüm bu faaliyetlerimize rağmen üreticiler geri adım atmadı ve tam tersi artışlara devam ettiler. Süreç içerisinde her ne kadar rekabet kurumu fırsatçılık yapanlara ceza kesmiş olsa da bu cezalar adeta ödül gibi olmuştur. Bugünden itibaren daha etkin denetim yapılacağı ve fırsatçılara göz açtırılmayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

TÜM SEKTÖRLERE SIÇRADI
Sadece rekabet kurumunun ceza kesmesi ile sorunun çözülmeyeceğini kaydeden Kahraman, “Burada yapılacak denetimlerde usulsüzlük ve fırsatçılık yapanların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini düşünüyoruz.2021 yılında inşaat malzemelerindeki fahiş fiyat artışları maalesef tüm sektörlere sıçramıştır. O dönemde, betondaki son bir yıllık artışın yüzde 315 civarında olduğunu faturalar ile belgelememize rağmen maalesef bir yaptırım ve önlem alınamadı. Ülkemizin yaklaşık yüzde 65 riskli ve depreme dayanıksız binalardan  yapılardan oluşmaktadır. Bu yapıların dönüşmesi gerekir. Yüksek arsa maliyeti ve fahiş fiyatlar dönüşümün önünde çok büyük bir engel. Güvenli barınma ihtiyacı her vatandaşımızın en doğal hakkı. Riskli yapı stokunu eritmek için inşaat sektörü desteklenmeli fırsatçılığa kesinlikle müsaade edilmemeli. Gerekirse kamu marifetiyle  çimento ve demir fabrikaları kurulması gerektiğini düşünüyorum” diyerek sözlerine son verdi.