GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
4 Eylül 2022 Pazar 12:33

Müteahhitler zarar ediyor… Kamu ihaleleri durdu!

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Alaattin Epözdemir, demir fiyatlarında küçük de olsa ucuzlama olduğunu ancak aynı hareketi çimentoda göremediklerini söyledi. Epözdemir, “Kamunun açtığı ihalelere eskiden 25-30 müteahhit katılırdı. Bugün katılım olmadığı için ihaleler iptal ediliyor. Çünkü birim fiyatları, bu yıl üç defa güncellendiği halde müteahhitler zarar ediyor. Son birim fiyatları, önceden başlamış işlerin sözleşmelerine yansımazsa, kamuda iş yapmamız zor” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEEDESONSÖZ – Son dönemlerde demir fiyatlarında küçük çapta da olsa ucuzlama görülse de çimento fiyatlarında devam eden artış, kamu müteahhitlerinin kamu ihalelerine girmelerine engel teşkil eder hale geldi. İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi, İnşaat Altyapı Müteahhitler Grubu Üyesi Alaettin Epözdemir, kamu ihalelerine katılan müteahhit sayısının eskiden 25-30 dolayında olduğunu, bugün itibariyle katılım olmadığı için pek çok ihalenin iptal edildiğini öne sürdü. Epözdemir, sektördeki kötü gidişe son vermek gerektiğinin altını çizerken, birim fiyatlarının piyasa koşullarında yetersiz kaldığına dikkat çekti.

Demirin ton fiyatının 1,5 ay önce 15-16 bin lira bandındayken bu rakamın bir süre 12-13 bin liraya indiğini, bugün itibariyle 14 bin lira dolayında olduğunu hatırlatan Epözdemir, “Demirde 12-13 bin bandına indiği halde artış olsa da bu ürünün fiyatındaki gevşemenin önümüzdeki süreçte devam edeceğini öngörüyoruz. Fakat çimentodaki yükseliş durmuyor. Çimentonun 40 lira civarında olan pompa fiyatı 1000 liranın üstüne çıktı. Seferihisar, Çeşme, Dikili, Bergama gibi dış ilçelerde korkunç fiyat artışları oldu. Piyasalardaki belirsizlik devam ediyor” dedi. Kamu müteahhitlerinin sorunlarının çözüme kavuşmaması nedeniyle 17 kişilik kurucular kuruluyla Ankara merkezli Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları (KAMİAD) adlı derneği kurduklarını belirten Alaettin Epözdemir, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kamu müteahhitleri olarak kendi sorunlarımızı derneğimiz vasıtasıyla çözeceğiz. Ticaret odalarıyla diyalog halindeyiz. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’ndan da destek bekliyoruz. Bu şartlarda kamu yatırımlarında iş yapmamız imkansız gibi bir şey. C 16-C 20 çimentonun metreküpü 700; C30-35 çimento 750 – 800 lira civarında. Dış ilçelerde bir metreküp betonu, pompa fiyatı dahil 1350 lirayı buluyor. Bu korkunç bir rakamdır. Kamu sektöründeki tüm meslektaşlarımız arayış içerisinde. Biz de KAMİAD olarak bunu gördük, sektörün ayakta kalması için örgütlendik. İşler tasfiye ediliyor, yasaklar oluyor, ek fiyat farkı ihtiyaca cevap vermiyor. Tasfiye yasası, istediğimiz gibi çıkmadı. İzmir’de, kamu müteahhitlerinin çalıştığı bir kamu yatırımı hemen hemen yok gibi. Tüm kurumlarda çalışmalar en alt seviyede sürüyor. Şantiyelerde keyifli bir çalışma yok. Sistemde kayıtlı müteahhitlerin yüzde 55,57’sinin bir yıl ve bir yıldan az süreyle, yüzde 44,15’inin de iki yıl ve üzeri yasaklı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bizim sektör beklemede. İhalelere çıkılıyor, geçmişte 20-30 kişinin katıldığı ihaleler, katılım olmayınca yapılamıyor. İhaleler iptal oluyor. Özellikle betonarme işlerinin önemli kısmı iptal ediliyor.  Mesela İzmir Büyükşehir’in çıkardığı çeşitli işler vardı. Flamingo Parkı, çok stratejik bir ihaleydi. O ihaleye çıkmıştı, sonra iptal oldu. Bu ay yeniden ihaleye çıkıldı.”

GÜNCELLENMİŞ RAKAMLAR, ÖNCEKİ SÖZLEŞMELERE YANSITILMALI
Bu yıl içerisinde müteahhitlerine yönelik birkaç olumlu adım atıldığını, örneğin Bayındırlık birim fiyatlarının güncellendiğini belirten Alaettin Epözdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ocak ayında 2022 yılı birim fiyatları yayımlandı. Haziran’da bir kez daha güncellendi birim fiyatları. Ağustos ayında üçüncü kez liste revize edildi. Her düzenlemedeki artış, yüzde 30’a, yüzde 50’ye tekabül ediyordu. Devlet bile birim fiyatlarını 8 ayda üçüncü kez revize ediyorsa, demek ki devam eden işlerin yürümesi, sözleşme şartlarındaki fiyatlarla imkansız. Devam etmesi için güncellenmiş fiyatların, önceki sözleşmelere yansıtılması gerekiyor.  En son birim fiyatları, yeni işler için geçerli doğal olarak. Hal böyle olunca, geçmişte başlamış işler duruyor. Devletin, devam eden işlerde güncellenmiş rakamların uygulanmasını izin vermesini talep ediyoruz. Bu çok önemli bir çözüm olur, biz kamu müteahhitleri için de kurtuluş olur.”