GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Nisan 2022 Pazar 13:04

Mimarların Başkanı’ndan Çeşme Projesi yorumu: Bizler sadece taklit ediyoruz

Çeşme Turizm Projesi’nin gerçekçi olmadığına vurgu yapan Mimarlar Odası İzmir Şube Müdürü Dr. İlker Kahraman, “Bugünkü ekonomik şartlarda bu yatırımın zamanı mı, değil mi, önce ona bakmak lazım” dedi ve ekledi: “Asgari ücretle İzmir’de çalışan birinin Çeşme’ye gidip golf oynayacağına inanıyoruz ancak bu doğru değil. Bisiklet yolları açmak, terk edilmiş köyleri turizme açmak… Bizler sadece dışarıda yapılanları taklit ediyoruz. Doğayı bozmadan yapılacak şeyler, daha güzel sonuçlar doğuracaktır.”

EGEDESONSÖZ – Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Dr. İlker Kahraman, SONSÖZ TV’ye konuk oldu. Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Kahraman, Çeşme Turizm Projesi ve İnciraltı planlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Çeşme Turizm Projesi’ne yaptıkları itirazların arkasında olduklarını belirten Başkan Kahraman, "Hala aynı yerdeyim ben. Bizim itirazlarımızın olduğu noktaları giderilmesi çok gerçekleşmedi. Aynı şeyleri tekrar tekrar konuşuyor gibiydik. İlk çıktığında 20 golf sahası diyorlardı, şimdi 11'e düştü. Zaten 11 tane var Antalya'da. Konunun sahiplenildiğini görmek bizim için çok güze bir şey. Bu İzmir'in projesi. Çözümler olmadan işlemler yapılması, yarım kalmasına neden olacak. İyi niyetle taşındığını söylenen projede yerler el değiştirdi" dedi.

BİZ O ALANIN NET FİZİBİLİTELERİNİ GÖRMEDİK
Çeşme Turizm Projesi’ndeki yanlışların üzerinde duran Başkan Kahraman, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ekonomik durumu görüyoruz. Neler yapılabilir nasıl yapılabilir diye. Herkes bunu görüyor ve biliyor yatırım zamanı mı değil mi diye. Tamamen kamu yatırımı olan bir proje olsa dahil bunun yürümesi yine mümkün değil. Kendinize en ufak bir şey alırken bile her şeyi düşünüyoruz. Bu İzmir için devasa büyüklükte bir alan. Biz bunların net fizibilitelerini görmedik. Projeyle gelecek nüfusu 100 binden 50 bine düşürdüm sözleri… Bunlar gerçekçi mi? Bunları önümüzde görmeden tartışmadan ne diyebiliriz? Ancak söylemler gerçekçi değil. Toprak olmayan bir yerde golf oynayacağız. Asgari ücretle İzmir'de çalışan biri gidip golf oynayacağım diyeceğine inanıyoruz ancak bunlar doğru değil. Alanda bisiklet yolları yapmak, terk edilen köyleri turizmi açmak… Bunlar dünyanın aradığı şeyler. Bizler sadece dışarıda yapılanları taklit ediyoruz. Ancak buradaki doğayı bozmadan yapacağımız şeyler daha güzel sonuçlar getirecektir."

TURİZM NASIL OLMALIDIR, KONUSUNDA ÇELİŞİYORUZ
Golf sahalarının su ihtiyacının nasıl giderileceği konusundaki tartışmalara giren Başkan Kahraman, “Bugün Sümerbank gibi eskiden, Cumhuriyetin değerlerine baktığımızda çalışanların içinde bale yapılabileceği alanlar olduğunu görüyorsunuz. Bizim yaklaşımımız, yapılaşmamız böyle olmalı” dedi ve ekledi:

“Evet, turizm olmalıdır. Nasıl olmalıdır, konusunda çelişiyoruz. Bu beklentileri kısa vadeye değil uzun vadeye yaymak lazım. 200 parsel satılacak ve bunu karşılığında etrafa golf tesisi yapılacak gibi söylemler var.  Su nasıl yeterli olacak konusunda sorularımız var. Bilirkişi raporu, tam bizim dediğimizi dedi. Onu okuyan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı 'aklın yolu bir' diyor. Bunu biz de diyoruz. Burada birlikteliği bir türlü sağlayamıyoruz. Doğru tek oluyor. Biz yapılmasın demiyoruz, nasıl yapması gerektiğini tartışalım diyoruz. Golf yapılamaz diyoruz mesela. Yüz binlerce kamyon malzeme çıkarıp toprak düzenlemeniz ve inanılmaz su ile beslemeniz lazım diyoruz. Onlar şehrin eminleri, gelecek yıllardaki şehrin yüzünü onlar belirleyecek. Bunun gereğini yerine getirsinler. Tunç Bey tarafından çerçeve çizilirken Akdeniz kenti olma konusunda söylemler vardı. Bizi dar kalıplar içinde düşünmek zorunda bırakmadan dünya ile entegre ve çağdaş yapıların oluşmasını bekliyoruz belediye başkanlarından.”

İNCİRALTI’NDA BİR İMAR RANTI YARATILIYOR
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Dr. İlker Kahraman, İnciraltı planları konusundaki görüşlerini dile getirdi:

“İnciraltı planlarını hala bilmiyoruz. Ancak İnciraltı'nda örneklerini bahsettik. Nasrettin Hoca fıkrası gibi herkes haklı. Buradaki haksızlık, şuradan başlıyor. Orada yapılan Özdilek Oteli ile başlayan hatalar zinciri var.  Aslında adaletsizlikten kaynaklı bir haykırış var. Bunu yine biz yaptık. Bu yapılanların şehre ne katkısı var, düşünmek lazım. Deprem sırasında Yücel ailesi 4 çocuklarını kaybetmişti. Neden olduğunu kimse anlatamıyor, biz de anlatamıyoruz. Benzer sorunların temellerini burada atıyoruz, sıkışıklığı, yoğunluğu, altyapı problemlerini sağlayarak. Burada bir imar rantı oluşturuluyor ve neden bize dağıtılmıyor, diyerek isyanlar ediliyor.”

O BÜFELER, ÇEŞME İÇİN KANAYAN YARADIR
Çeşme’de kalenin tam karşısına yapılan yapıları değerlendiren Başkan Kahraman, “Biz onlar için kurula yazı yazdık, bayağı uğraştık. Bizim Yüksek Kurula başvurma sürecimiz olabilir ancak bu aylarca sürebiliyor. Belediye başkanı, gerekirse kaldırırım dedi ve biz de kaldırılmasını bekliyoruz. Çünkü çok çirkin bir görüntü oluşturuyor. Belediye başkanı kaçak yapılaşmanın büyük bir bölümünü kaldırmış ve bir meydan düzenlemesi yapmış durumda. Sahilin kullanılıyor olması keyifli. Biz projenin tamamını inceledik ancak büfeler kanayan büyük bir yara. Önce Koruma Kurulu'na başvurmak, sonra Yüksek Kurulu'na başvurmak gibi süreçler işlenebilir. Biz Koruma Kurulu'na yazı yazdık ancak sonucu henüz gelmedi” açıklamasında bulundu.

BİZ GÜLTEPE PLANLARINA DAVA AÇMADIK
Gültepe sakinlerinin, Gültepe planlarına sahip çıktığını anlatan Başkan İlker Kahraman, o planlar için dava açmadıklarını açıkladı:

“Gültepe Planlarına dava açmadık, Şehir Plancıları Odası açtı. Biz orada vatandaşlar ile bir araya geldik. Çok sahiplenmiş durumdalar bunu. Bizi çağırdıklarında 300 kişilik ekip ile karşı karşıya geldik. Aidiyet duygusunun korunması yönünde  bazı çalışmalar yaptık. Sayın Batur'un da bunları dikkate alacağını düşünüyoruz. Seve seve çalışmalarda yardımcı olabiliriz, zaten iletişim halindeyiz. Çeşitli soru işaretlerini gidermek için yeni yapılanmada çözüm bulunmasını istiyoruz aslında. Bizim önerilerimiz var ve bunlar üzerinden destek veriyoruz.”

Başkan İlker Kahraman, Narlıdere kentsel dönüşüm projesiyle ilgili olarak da şunları söyledi:

“Bizim elimizde planlama ile ilgili bir arguman var. Bir geniş süreç var ve şehrin neye benzeyeceği konusunda bir yol haritası çiziyorsunuz. Büyük parselli yapılaşmada bu sefer mahalle dokusunu bozuyorsunuz. İnsanların tamamı yeşil istiyor ancak kendi parselinde değil, komşusunun parselinde istiyor. Bu mümkün değil.  Taleplerin neler olduğuna bakmak lazım. İstediğimiz şey, daha çok metrekare değil, daha çok yeşil alan olmalı.”