GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
2 Haziran 2021 Çarşamba 12:14

Mimarlar Odası'ndan alternatif proje... Depremin simge binası için öneri

İzmir depreminin sembolü olan ve 10'u çocuk 37 vatandaşın hayatını kaybettiği Rıza Bey Apartmanı'nda deprem sonrası başlayan 'park olsun' tartışmaları için Mimarlar Odası hazırladığı alternatif projeyi tanıttı. Tanıtım toplantısında konuşan Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkan İlker Kahraman " Önerimiz aslında yoğunluğu artırmadan zemin kat alanında bir boşluk elde etmek ve tam olarak aynı sayıda dairenin yerine yapılması sağlanabiliyor ve böylelikle kimsenin hak kaybına neden olmuyor ve böylece park alanı da yapılabiliyor orada" diye konuştu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Rıza Bey Apartmanı ve bulunduğu alanla ilgili alternatif proje önerisi hazırladı.

Rızabey Apartmanı ve alanının ‘Deprem Farkındalık Parkı’ olmasını isteyen Sivil Toplum Kuruluşlarının talebi üzerine harekete geçen Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 6 Kat olarak planladığı yapı için, 8 kat + yeşil alan + park olarak yeniden planladığı bina tasarımını kamuoyu ile paylaştı.

Düzenlenen basın toplantısına TMMOB İl Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, Mimarlar Odası Başkanı İlker Kahraman, Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi 2. Başkanı Mete Hüsünbeyi katıldı.

BAKAN KURUM'A 'RANDEVU' ÇAĞRISI
Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi 2. Başkanı Mete Hüsünbeyi yaptığı açıklamada “Merkezi Samos Adası olan deprem İzmir'de 119 insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştu. 10'u çocuk 37 kişiyle can kayıpların en çok olduğu Rıza Bey Apartmanı bu depremin simgesi haline geldi.  400’ü aşkın Sivil Toplum Kuruluşu olarak Rıza Bey apartmanın da bulunduğu K1 alanında ‘Deprem Farkındalık Parkı’ yapılmasını, hak sahiplerinin de yerinde dairelerine sahip olmaları yönündeki talebimizi belirtmiştik. Bu talebi destekleyen sivil toplum kuruluşu sayısı daha da artmakta. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdogan'ın da aynı yönde açıklamaları olmuştu. Mimarlar Odası İzmir Şubemizden bu yönde proje hazırlamalarını rica etmiştik. Nitekim talebimiz karşısında söz konusu proje hazırlandı.Söz konusu proje ve önerilerimizi sunmak ve değerlendirmek amacı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan randevu talep ediyoruz” dedi.

İZMİR'E YAKIŞIR BİR ALAN OLACAK
Yapılan proje ile bölgedeki yoğunluğun arttırılmadan hak kayıplarının önüne geçildiğini belirten Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkan İlker Kahraman, "Burada yapılmak istenen hepimizin daha güvenli evlerde hayatını devam ettirmesini sağlamak. Bir yandan deprem gerçekliği unutulmamalı ve bunun için çaba göstermeliyiz. Depremde can ve mal kayıpları oldu ve bunun sorumluluğunda bizim gibi teknik insanlarda da vardır. K1 proje alanlarında zemin +5 kat yapıldığını gördük ancak bunun da çevre imar bütünlüğünü bozduğunu görüyoruz. Önerimiz aslında yoğunluğu artırmadan zemin kat alanında bir boşluk elde etmek. Önerimizle tam olarak aynı sayıda dairenin yerine yapılması sağlanabiliyor ve böylelikle kimsenin hak kaybına neden olmuyor ve böylece park alanı da yapılabiliyor orada.  Yaptığımız sadece çevre ve imar bütünlüğünü bozmadan yapıyı oluşturmak, zemin kay alanını küçültmek. Bu aslında yapılması gereken bir şey diye düşünüyoruz. Daha önce bunun neden böyle yapılmadığını da bilmiyoruz.  İzmir'e yakışan bir deprem farkındalık parkının olabileceği ve hak kaybının yaşanmayacağı bir yaklaşımımız var. Bunun yapılıp yapılamayacağı konusunda İnşaat Mühendisleri Odamız ve Jeofizik Mühendisleri Odamızdan görüş aldık" diye konuştu.

NEDEN 5 KAT VERİLDİĞİNİ BİLMİYORUZ
Düzgün bir denetim ile ve uzmanlar tarafından yapılması halinde kat yüksekliğinin sorun yaratmayacağını belirten İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar ise "Bir yandan daha önce yaplaşmaya baktığımızda 8 katlı yapılar bulunurken, 7 bölgede düşünülen projeler zemin +5 kat olduğunu görüyoruz ancak bunun teknik açıdan gerekçesini bilemiyoruz. Bir yapı yapılırken zemine dair jeofizik mühendisleri tarafından bir rapor oluşturulur.  Bayraklı gibi derin alüvyonel bir zeminde sahaya özel bir çalışma gerektiriyor. Bayraklı' da yapılan yapılarda zemine dair, zemin sınıfı, bölgedeki deprem ivmelerine göre değişir. Burada kat sayısına bağlı kalmamak önemli.  Bunun birçok bileşeni var. Mühendisliğinde  bir uzmanlık alanı olduğunu düşünüp bizler de uzman elinde bu projelerin uygulanabilir olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

ÇOK KATLI BİNA DEPREME DAYANAMAZ İDDİASI GERÇEK DEĞİL
Çevre ve Şehircilik Bakanlığına çağrıda bulunan  TMMOB İKK Dönem Sekreteri Aykut Akdemir ise, "Rıza Bey Apartmanı'nın park olma sürecinde her adımda yanlarında olmaya çalıştık. Mimarlar Odasının önerdiği böyle bir öneriye kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda bir şey yapması gerekirdi.  Nasıl ki buranın park olacağı söylenip sonrasında vazgeçilmiş ise, depremden 16-17 saat sonrasında ülkenin diğer ucundan bir ses geldi. '8 katları yıkıp 5 yapacağız' diye. Söyleyenene baktığımızda çok ciddiye almadık. Mimarlar Odası da çok güzel bir çalışma yaptı. Her depremde deniliyor ki 'çok katlı binalar depreme dayanamaz'… Japonya'da tüm binalar yüksek katlı... Sorun burada teknik bir çalışma. Asıl önemli olan şey deprem sürecinden sonra yanlarından olmamızdan kaynaklı eleştirilerde aldık.  Şehir Plancıları Odamıza tepkiler oluştu.  Olmazsa olamazı bu işi siyasilerin malzeme olarak kullanması… Bilimi, ortak aklı öteleyen bir davranış sergilendi şimdiye kadar. Umarız ki bundan sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olumlu yaklaşır bu duruma.  Bu konuya insani yaklaşmasını bekliyoruz, yüreği ile yaklaşsın ve baksınlar bu projeye. Şu an bütün ihaleye çıkan alanların da projesini meslektaşlarımız hazırlıyor. Biz istemezükçü değiliz, biz demiştikçüyüz" dedi.

VATANDAŞ İÇİN DAHA YARARLI
Proje ile evlerin yapısının daha da güzelleştirildiğine dikkat çeken İlker Kahraman, "Gözden kaçmış olabilir, düşünülmemiş olabilir, farklı bakış açısında bizi mimarilerde önemlidir.Burada daire sahiplerinin aradaki farkları görebilir, büyük bir değişiklik yok. Bu parselin bu şekilde daha da yararlı olduğunu düşünüyoruz. Yoldan geri çeşme ile gürültüden uzaklaşmış oluyor yani bu yaklaşım her açıdan daha güzel. Hiçbir emsel, hak kaybı gibi bir durum yok. Vatandaşlarımız içinde değerli olacak. Bizler gözden kaçanı bizler öneri olarak sunuyoruz. Bu İzmir'in isteği sadece bizim dinlenmemiz değil" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?
Ekim tarihinde İzmir'in Seferihisar açıklarında yaşanan 6.9 şiddetindeki deprem sonrası Bayraklı'da 5 bina yıkılırken deprem anında 118 vatandaş hayatını kaybetmişti.

İzmir depreminin sembolü olan ve 10'u çocuk 37 vatandaşın hayatını kaybettiği Rıza Bey Aparmanı'nda ise Rıza Bey Apartmanı sakinlerinden Emine ve Hüseyin Yücel çiftinin başlatmış olduğu 'Rıza Bey Apartmanı park olsun' kampanyası çığ gibi büyümüş ve sosyal medyada günün en çok konuşulan konuları arasına girmişti.

Bakanlık tarafından da alanın park yapılması olumlu karşılanırken, alanın park yapılacağını duyurmuştu. Gerçekleştirilen resmi açıklamalar sonrasında ise alana yeniden konut yapılmasını isteyen Rıza Bey Apartmanı sakinleri 'Konutlarımızı yerinde istiyoruz' eylemi yaparken, gelen itirazlar sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'da alanda yeniden yapılaşmanın yapılacağını duyurmuş ve inşaat çalışmaları başlamıştı.