GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
16 Mart 2021 Salı 11:08

Mimarlar Odası'ndan Büyükşehir binası için ısrar... Eski başkan da jüride!

Depremde hasar gören ve yıkılması planlanan İzmir Büyükşehir Belediye Hizmet Binası’nın güçlendirilmesi yönünde tavır alan Mimarlar Odası İzmir Şubesi,  bina için mimari yarışma başlatmıştı. Oda Başkanı Dr. İlker Kahraman, binanın güçlendirilmesinin doğru olacağı görüşünü tekrarlarken, jüride yer alacak olan Konak Belediye eski Başkanı Muzaffer Tunçağ da "Belediye boşaltılmışken, güçlendirme daha hızlı ve kolayca yapılabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - 1982 yılında yapımı tamamlanan, yıllar önce "depreme dayanıksız" raporu verilen ve 30 Ekim depreminde hasar gören İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının yıkılıp yıkılmayacağı tartışmaları devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, güçlendirme maliyetinin 50 milyon lirayı bulacağını, binanın yıkılıp yenisinin yapılması yönünde görüşünde bir değişiklik olmadığını SonSöz TV'deki programda tekrar ederken, Mimarlar Odası İzmir Şubesi, mimarisi yarışmayla belirlenmiş bina için yarışma açıyor. Perşembe günü ilan edilecek yarışmanın konusu, mimari değeri olduğu öne sürülen binanın, kamusal olarak en verimli şekilde nasıl kullanılabileceğinin belirlenmesi.

KULLANIM ÇEŞİTLİLİĞİNİ YARIŞMACILAR BELİRLEYECEK
Mimarlar Odası Başkanı Dr. İlker Kahraman, 50 milyon lira gibi güçlendirme maliyetinin telaffuz edilmesiyle ilgili, "Güçlendirme projesi olmadan, maliyet rakamını ortaya çıkarma mümkün değil. Güçlendirmeyi zemine mi yapacaksınız, kolon ve kirişlere mi? Bunların maliyetleri farklı. Elimizde bir güçlendirme projesi olsaydı, rakam ortaya çıkarılırdı" dedi.

Başkan Kahraman, yarışmayla ilgili şu bilgileri verdi:

"Bu binanın başka işlerle kullanılabileceğini, hem belediye hizmetlerinin devam etmesi, hem belediyenin Konak Atatürk Meydanı'na güç vermesi açısından bir yarışma açıyoruz. Burası müze olabilir, kafe olabilir, belediyenin Hemşehri İletişim Merkezi, vatandaşlara daha yakın olması açısından burada faaliyetlerini sürdürebilir. Başka alanlarda da kullanılabilir. Yarışmacılara bırakıyoruz o çeşitliliği... Bizim amacımız, binanın kamusallığı nasıl artırılabilir, onu ortaya çıkarmak. Türkiye'deki tüm Mimarlık Fakültelerinin öğrencilerine açık bir yarışma olacak. Birinciye 9 bin lira ödül verilecek. Biz Mimarlar Odası olarak Büyükşehir binasını, mimari bir eser olarak ele alıyoruz. Bunun korunması yönünde düşüncemiz var. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, karar vericidir, saygımız var. Biz de kendi inandığımız yolda, bunun faydasını göstermek için uğraş veriyoruz. 18 Mart'ta başlayacak yarışmanın sonuçları, Haziran başında ilan edilecek. Yarışmalardan beklenti, en iyi fikrin ortaya konmasıdır. Kullanılması suretiyle, en iyi kamusal tercihin neler olabileceğini araştırıyoruz. O fikri bulduktan sonra, güçlendirmenin nasıl ve hangi noktalarda olabileceği konusunda da elimizde bir ışık olacak."

ÖĞRENCİLERE DERS GİBİ BİR YARIŞMA OLACAK
Yarışmanın, mimarlık öğrencileri için de çok önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yarışmayla, İzmir Büyükşehir Belediyesi yapısının zemin kotunda bulunan avlusu başta olmak üzere yapının boşluklarının değerlendirilerek Konak Atatürk Meydanı ve çevresiyle ilişkisini artıracak fonksiyonlar önermeyi amaçlıyoruz. Ayrıca, bu fonksiyonları karşılayan düzenlemeler yapmak ve yapının boşluklarının hem kentli hem de yapıda çalışanlar tarafından daha aktif kullanılarak yapının aidiyet duygusunun güçlendirilmesi yönünde öneriler getirmeleri istenecek. Kent belleği açısından büyük önem taşıyan, modern mimarlık mirasımızın önemli bir temsilcisi olan yapıyı tekrar gündeme getirmek, mimari niteliklerini hatırlamak ve mimarlık öğrencilerinde bu mirasın duyarlılıklarını aktarmak için bu yarışmayı düzenliyoruz."

TUNÇAĞ: BİNA BOŞKEN, GÜÇLENDİRME DAHA KOLAY VE HIZLI OLUR
Jüride yer alacak isimler arasında, Büyükşehir  Belediye hizmet binasının statik mühendisi Uğur Belger'in yanı sıra Konak Belediyesi eski Başkanı, 55 yıllık İnşaat Mühendisi Muzaffer Tunçağ da bulunuyor. Tunçağ, merhum Başkan Ahmet Piriştina zamanından beri Büyükşehir hizmet binasıyla ilgilendiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı:

"Binanın statik hesaplarını buldum, inceledim. Güçlendirmenin mümkün olabileceği kanaatine vardım. Depremde beş blokta az hasar oluştu. Bir blokta da orta hasarlı. Orada da paslanma var deniyor. Bugün itibariyle, o paslanmayı giderecek mühendislik teknolojisine sahibiz. Nuray Aydınoğlu, Aziz Kocaoğlu döneminde binanın depreme dayanıksız olduğu yönde rapor verilmesinden sonra güçlendirme projesini yapmıştı. Ancak binanın içinde insanlar olduğu için güçlendirme yapılamadı. Şimdi bina boşaltılmış durumda. Boş bina, çok daha kolay ve hızlı bir şekilde güçlendirilebilir. Bence burası kullanılmalı. Kamusal alan olarak değerlendirilmeli. Yarışmada gençleri dinleyeceğiz ve ortaya güzel sonuçlar çıkacağından kuşkumuz yok."