GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
15 Kasım 2021 Pazartesi 12:09

Mimarlar Odası başvurdu... Karar üst kurula taşındı!

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun, İzmir Büyükşehir Belediye Binası için verdiği, 'tescil edilmesine gerek yok' kararı Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından üst kurula taşındı. Konuyla ilgili konuşan Şube Başkanı İlker Kahraman, "Geçtiğimiz hafta üst kurula itirazlarımızı yaptık. Kurulun tutumunu yanlış olduğunu düşünüyoruz ve bundan dolayı bu alınan kararın tekrar değerlendirilmesi gerekiyor" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Depremi’nin ardından hasar gördüğü gerekçesiyle boşaltılan ve deprem sonrası gerçekleştirilen olağanüstü meclis oturumunda alınan kararda oybirliği ile yıkılacağı duyurulan İzmir Büyükşehir Belediye Sarayı tartışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Muhalefet meclis üyeleri, olağanüstü Meclis oturumunda binanın yıkılması talebine evet oyu veren ancak yaşanan felaketin sakinleşmesi ile evet oyundan vazgeçerek detaylı inceleme yapılması gerektiği çağrısında bulunurken, Mimarlar Odası İzmir Şubesi de Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na binanın yıkılmaması için başvuruda bulunmuştu.

Koruma Kurulu, geçtiğimiz haftalarda başvuru ile ilgili kararını olumsuz yönde kullanırken,  “Taşınmaz kültür varlığı niteliklerini taşımadığı için tescil edilmesine gerek olmadığı” kararını vermiş ve kararında "kullanım açısından güçlendirilmesinin mümkün görülmediği ve deprem performansının can güvenliği şartlarını sağlayabilecek düzeyde olmadığı tespit edilen taşınmaza ilişkin gerekli can ve mal güvenliğinin ilgili Belediyesince alınmasına" gerektiğini belirtmişti.

MİMARLAR ODASI ÜST KURULA TAŞIDI
Geçtiğimiz hafta İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararı sonrası alınan kararı bir üst kurula taşıyan Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin Başkanı İlker Kahraman, "Geçtiğimiz hafta üst kurula itirazlarımızı yaptık. Kurulun tutumunu yanlış olduğunu düşünüyoruz ve bundan dolayı bu alınan kararın tekrar değerlendirilmesi gerekiyor.Kurulun binanın yıkılması yönünde bir kararı var ancak geçmişe baktığımız zaman böyle bir kararı pek yapmadığını görüyoruz. Bu nedenle böyle bir kararın bu bina ile ilgili vermesini ilginç buluyoruz. Bizler bunun yanıtını üst kuruldan arayacağız" dedi.

TÜM İLETİŞİM KANALLARINI AÇIK BIRAKIYORUZ
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne de çağrıda bulunan Kahraman, "İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından belediye binası için kurulan Danışma Kurulu'na Mimarlar Odası'nı almamaları daha önce 'Birlikte yöneteceğiz' ekibin aslında uygulamada öyle yapmadığını gösteriyor. Biz yinede tüm iletişim kaynaklarını açık tutarak elimizden geleni yapıyoruz ve Büyükşehir'in bu büyük yanlıştan dönmelerini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

KARARIN NEDEN VERİLDİĞİNİ BİLMEMİZ AÇISINDAN ÖNEMLİ 
Üst kuruldan çıkacak olan kararın Koruma Kurulu'nun verdiği kararın net olarak anlaşılması açısından önemli olduğunu belirten Kahraman, "Koruma Kurulumunun kararının tekrar değerlendirilmesi bizler için önemli. Çünkü kurulun yaptığı açıklamada son paragrafta bulunan binanın yıkılması yönündeki öneriler var bunlar çok iyi önerler olmadığını herkes farkında. Bunun üst kurul tarafından görülmesi iyi olur. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun neden böyle bir karar verdiğinin bilinmesi açısından hepimiz için iyi olacak" ifadelerini kullandı.