GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
19 Temmuz 2023 Çarşamba 16:31

Metro ve tramvayda grev kapıda!

31 Temmuz sabahı greve çıkacak olan metro ve tramvay emekçilerinin üyesi olduğu Demiryol-İş Sendikası yaptığı açıklama taleplerini karşılayacak yeni bir zam teklifi ile masaya gelinmezse İzmir’de hayatı durduracaklarını açıkladı.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro AŞ ve işveren sendikası SODEM-SEN ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü olduğu Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında yürütülen 10'uncu dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca sendika grev tarihini ilan etti.

Yeni bir anlaşma sağlanamazsa sendika 31 Temmuz sabahı itibari ile İzmir’in ulaşımının can damarlarından olan metro ve tramvay hatlarında seferler duracak. Şimdiye kadar yapılan görüşmelerde parasal içerikli 11 maddede anlaşma sağlanamadı. İş süreleri, iş riskleri, grup ücretleri, yeni işe alınacakların ücretleri gibi maddelerde ise uzlaşıya varılamadı. Son olarak taraflar dün bir araya gelmiş SODEM-SEN, sendikaya İZELMAN işçilerine verilen zam oranını teklif etmişti ancak bu toplantı kabul edilmemişti.

'MÜZAKERİYİ DE MÜCADELEYİ DE BIRAKMADIK'
TİS taleplerinin kabul edilmemesi üzerine Demiryol-İş üyeleri bugün İzmir Metro’nun Halkapınar’daki şantiyesi önünde kitlesel bir açıklama gerçekleştirdi.  Basın metnini okuyan Şube Başkanı Hamdullah Giral “625 Metro A.Ş. emekçisini ilgilendiren 10.dönem toplu iş sözleşmemizin başladığı 27 şubat 2023 tarihinden bu güne kadar, yapılan tüm görüşmelerde Demiryol-İş sendikası olarak müzakereyi de, mücadeleyi de elden bırakmadan süreci masada sonlandırmak için her türlü gayret ve çabayı göstermiş bulunmaktayız.” dedi.



'11 AYDIR ZAM ALAMIYORUZ'
Metro ve tramvay çalışanlarının 11 aydır ücretlerine zam ve sosyal kalemlerine zam alamadığını belirten Giral “Bu enflasyonist ortamda kayıpları her geçen gün dahada artmaktadır, geleceklerini düşünmeyi bir tarafa bırakıp, bir sonraki maaşa kadar evlerini nasıl geçindirebileceklerini kara kara düşünür hale gelmişlerdir. Kent içi ulaşımın % 50 ‘sini 625 kişiyle biz yapıyoruz, buna rağmen ücretlerimiz yerlerde sürünüyor. Açıklanan son asgari ücretle birlikte tamamımız asgari ücretli olduk, ücret artışlarının enflasyonu arkadan takip etmesiyle bu sorunu çözmek mümkün değildir” diye konuştu.

Giral şunları söyledi:

“Ücret artışları ne zaman enflasyonun üzerinde olursa, o zaman geçim sıkıntısı çözülür, çalışanlar birazda olsa nefes alır. 2022 yılının ilk diliminden, 2023 yılının ikinci dilimine gelindiğinde asgari ücret % 168 artmış, açıklanan enflasyon ise % 95‘lerdedir. Zammın z ‘sini duyan patronlar ise işlerine gelen asgari ücret zam oranını her şeye yansıtmışlardır. Bu da enflasyon oranlarında zam alan emekçinin alım gücünü iyice azaltmıştır. Enflasyon rakamlarını bize diretenlere şunu sormak istiyorum, neden asgari ücret artış oranları, enflasyon oranlarının kat be kat üstünde? Neden bize gerçek olmayan enflasyon rakamlarını verme inadına devam edip, yoksulluğa ve asgari ücrete mahkum etmeye çalışıyorsunuz?



Taleplerimize kulak verin artık. İnsan onuruna yakışır ücretler, insan onuruna yakışır çalışma şartları istiyoruz. Açlık seviyesinde ücretlerle çalışmak istemiyoruz. Evimizi geçindirmek istiyoruz. Çocuklarımızın yataklarına aç girmesini istemiyoruz. bizler metro çalışanları olarak hep üzerimize düşeni en iyi şekilde yaptık. Artık sizlerde üzerinize düşeni yapın, çalışanları açlık sınırında ücretlere mahkûm etmeyin. Amacımız kimseyi mağdur etmek ya da kavga etmek değil. Ancak haklı taleplerimiz karşılık bulmazsa anayasamızın bize vermiş olduğu grev hakkımızdan vazgeçmeyeceğimizin bilinmesini isteriz. Çözüm adına uzanan her eli tutmaya hazır olduğumuzu buradan bir kez daha bildirmek istiyoruz. Temennimiz aldığımız bu kararı uygulamaya koymadan, 10.dönem toplu sözleşmemizi çalışanlar adına güzel kazanımlarla masada imzalayıp taçlandırmaktır. Demokrasinin kalesi İzmirimize ve emekçi dostu sayın büyükşehir belediye başkanımıza da yakışan budur. İzmir metro ve tramvay emekçileriyle birlikte, daha iyi ücret , daha iyi çalışma koşulları için vermiş olduğumuz mücadelemizde , toplu iş sözleşmemizin 11 maddesinde anlaşma sağlanamadığından , anayasal hakkımız olan üretimden gelen gücümüzü kullanmak adına , 31 Temmuz 2023 Pazartesi günü saat 05:00 itibariyle grev kararımızı uygulamaya başlayacağımızı İzmir kamuoyuna duyuruyoruz.”

ANA TALEP EŞİTLİK
Sendika kök ücretlerde istediği artışın yanı sıra sonraki altı aylarda enflasyon artı yüzde 5 refah payı oranında zam, ikramiyelerin 112 günden 125 güne çıkarılmasını talep ediyor. Sözleşmede ilk defa raylı sistem ikramiyesi, kıyafet yardımı, bayram harçlığı, taşınma yardımı, yeraltı tazminatı gibi taleplerde yer aldı.