GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
17 Aralık 2016 Cumartesi 09:18

Mercan’dan ‘yüksek yapı’ çıkışı: Aziz Başkanı görünce…

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Avukat Şehrazat Mercan Dubai ve Tayland ziyaretinin ardından yüksek yapı mesajı verdi. Mercan, “Basmane’de yapılacak projeye karşıyım. Proje İzmir’e hakaret demek... Aziz Başkanı gördüğümde yüzüne söyleyeceğim” dedi.

EGEDESONSÖZ -  CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi İzmirli Avukat Şehrazat Mercan bir haftalık seyahatinde Dubai ve Tayland’ı gezdi.

Bankok gibi nüfusu yoğun ve yüksek yapıların bulunduğu şehirleri de inceleyen Mercan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 30 oranında hissesinin bulunduğu Basmane’de Folkart A.Ş tarafından yapılacak yeni projeyi de değerlendirdi. Mercan, yüksek yapıların şehirlerin görüntüsünü ve kimliğini bozduğunu söylerken Basmane projesine de karşı çıktığını ifade etti.

Egedesonsöz’e konuşan Mercan, “Yüksek yapılar insanı itiyor. Estetik olarak güzel görünse de ürkütücü. İzmir Bankok’a benzemeye başladı. Yüksek binalar için uygun yer ayrılan ama şehir içinde her yere yüksek bina inşa edilebilen bir yer haline geliyoruz. Gittiğim gördüğüm yerler berbattı. Adeta kakafoni olmuş. Endişelerim var. Şehrin kimliğini, geleceğini yok edeceğiz” dedi.

YÜZÜNE SÖYLEYECEĞİM
Basmane’de yapılacak yüksek binaya kesinlikle karşı olduğunun da altını çizen Mercan, “Buraya bu bina yapıldığında ne Basmane’nin ne de Agora’nın bir kimliği kalmayacak. İğrenç bir hal alacak. Bunu yapanlar İzmir’e hakaret ediyorlar. Psikolojik olarak yüksek bina insanı eziyor, ürkütüyor. Burada inşaat yapanlar kentin değerlerine saygılı olmalıdırlar. Aziz Bey’i gördüğümde yüzüne söyleyeceğim. Fikirlerimi kamuoyu ile paylaşmaktan çekinmem. Kendisine bir saygısızlığım da olmadı. Benim kişilerle, şahıslarla işim yok. Mesele mantık ve bakış açısının yanlışlığıdır. Paris’e gittiğinizde dokunun, kültürel değerlerin bozulmadığını görüyorsunuz. Bir müteahhit bina yapmadan önce görsel projeyi halka soruyor. İmar planlarına, yasalara uygun olsa da toplum yüzde 20 oranında bile ‘hayır’ dese o proje geri çekilip katılımcılık önemseniyor. Bizim karar vermemiz lazım. Paris mi olacağız yoksa Taylan’da yüksek yapıların insanları ürküttüğü bir şehir mi olacağız” diye konuştu.