GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
11 Ekim 2022 Salı 21:06

Menemen'de 4 saatlik meclis! Milyarlık bütçeye onay... O isme 'Fırıldak Kubi' benzetmesi

Menemen Belediyesi’nin 2023 yılı faaliyet ve bütçe görüşmeleri AK Parti ve CHP arasında tartışmalara neden oldu. CHP’li meclis üyeleri açıklanan 1 milyar 216 milyon TL’lik bütçenin gerçeği yansıtmadığı ve rakamların Asarlık'tan gelecek satışlara bağlandığını belirtirken, AK Partili meclis üyeleri ise yapılan çalışmaların görmezden gelinmeye çalışıldığını vurguladı. Mecliste ayrıca AK Parti saflarına katılan Mehmet Ali Çelebi için İYİ Parti tarafından ortaya atılan ‘Fırıldak Kubi’ benzetmesi dikkat çekti.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Menemen Belediyesi Ekim ayı olağan Meclisi ikinci oturumu gerçekleştirildi. Belediye Meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen oturuma Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan başkanlık yaptı.

Yaklaşık 4 saat süren meclis oturumuna ise Menemen Belediyesi’nin 2023 yılı Performans Raporu Taslağı ve 2023 yılı ve izleyen iki yılının gelir gider bütçesinin ve ekli tarife cetvellerinin görüşülmesi sırasında yaşanan tartışmalar damga vurdu.

AKBULUT: İNŞALLAH ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM GÖRÜRÜZ
Görüşmeler ile ilgili ilk sözü alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Halil Akbulut, “Plan bütçe komisyonu raporunu okuduk, oy çokluğu ile geçmiş, inceledik. Menemen Belediyesi’nin performans hedefleri, geçen seneki performans programıyla aynı hedefler. Kopyala yapıştır yapılmış, kanımızca özensiz hazırlanmış. İmar ve yapım hizmetlerinde kaçak yapılar, kamulaştırma, tarıma elverişsiz yerlere çeşitli araziler oluşturma, yeni yol yapımı, yani park yapımı, sosyal, kültürel ve bina tesis yapımı denmiş ama bunlardan herhangi birini görmedik. Ulaşım hizmetlerinde şehir içi otobüs, toplu taşıma, otogar, levha yerleştirme hizmetleri. Geçmiş dönemde ne varsa o devam etmiş. Stratejik amaçla hedeflenenler var; Menemen Belediyesi’nin kurumsal yapısını güçlendirmek, yaptığımız sadece şirketlere personel alımı. Sürdürülebilir kalkınma olanakları gerçekleştirmek; yapılan sadece arsa ve arazilerin satışı. Menemen üst yapı ve altyapı sorunlarını gidermek; yapılan alt yapı çalışmalarını engellemek. Kültürel ve sanatsal faaliyetleri geliştirmek denmiş, çömlek festivali için kutluyoruz sizi ama daha geniş anlamda kültürel ve sanatsal faaliyetler lazım. Konser yapmak, sanatçı çağırmak... Bütçenin bu kadar kısıtlı olduğu dönemde bu tip harcamalar yapmak… Sosyal hizmetleri geliştirmek ve sosyal belediyecilik anlayışını yerleştirmek; bunu da görmüyoruz. İnşallah önümüzdeki dönem görürüz. Biz bu performans programına olumsuz oy kullanacağımızı belirtiyoruz” diye konuştu.

DEMİRCİOĞLU: ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ MENEMEN’DE ANCAK SİZ GÖRMEK İSTEMİYORSUNUZ
Eleştirilere yanıta veren AK Parti Yusuf Demircioğlu, “Menemen Belediyesi’nin nereden nereye geldiğini çok iyi anlatan kitapçık ancak görmek istemeyene gösteremiyorsunuz. Halil Bey’de bunun örneği oldu. Ulaşım, otopark ile ilgili bir şey yok dedi bunlar büyükşehir ile ilgili. Mezarlıklar ile ilgili konuştu ancak o da büyükşehir. Hali Bey’ büyükşehir meclis üyesi ve onların neyi yapması gerektiğini biliyor ancak bunları bizim raporlarımızda arıyor. Altyapı çalışmasına engelleme var dedi. Biz Menemen Belediyesi olarak bir süreç yaşadık. Kamyonlar kepçeler konularak engel olundu deniliyor ya, İZSU'nun bütçesi var. Milyarlarca bütçesi olan İZSU Bizim altyapımızı 3 ay tamamlayamadı, arabalarımızı mahvetti ya İZSU… Sonra da kapatamadı bunları. Menemen belediyesi olarak aydın pehlivan önderliğinde  2 hafta olmadan İZSU genel müdürlüğü ile anlaşma yapıldı ana alteri biz yapalım ara yolları siz yapın diye. İZSU’nun bu kadar bütçesi varken mevcut yaşadığımız ilçeye daha fazla yatırım gelip daha pratik gelmesini bekliyoruz ancak olmuyor. Konser diyorsunuz. Konserler düzenleniyor evet. Menemen'in çarçur edilen paraları konserlere de veriliyor. Çünkü AK Parti belediyeciliği Cumhur İttifakı belediyeciliği bu. Sadece temel hizmetleri veren değil pandemiden çıkılan dönemde kültürel ve sosyal etkinliklerle ismi sadece menemen olan ilçemizi tanıttık. Mantıklı bit bütçe üretiyoruz ve bunlarla da bütçe ayrılıyor. Gelip bunlara katılmayı deneyin.   Çok basit kelimeler ile geçiyorsunuz ancak o kadar basit şeyler olmuyor Menemen’de. Satılan hurdalar yapılan yanlış iller… Hiç o zaman göremedik eleştirilerinizi. Bütçe aynıymış… Hiç öyle değil. Mazot kullanımını biliyor musunuz? 2020’de günlük 2 bin 600 litre  150 araçta kullanılmış. 2021 yılında 2 bin 600  litre yakıtla 210 araç sahada çalışıyor. Menemen Belediyesi kendi çöpünü kendi araçları ile topluyor. Aradaki 60 fazla araç kullanıyoruz ancak aynı mazot… Bunu neden sormuyorsunuz?  Menemen artık eskisi gibi karamsar kötü haberler ile anılmıyor. Biz konserin de festivalin de en iyisini yapacağız. 3 bin 500 aileye yemek veriliyordu bu 7 bine çıktı. Önümüzdeki yıl 10 bine çıkacak. Bunların hepsi var ancak görmek istemiyorsunuz. Çünkü başarılı bir yönetim görmek istemiyorsunuz. Çok şey değişti Menemen’de ancak siz görmek istemiyorsunuz” dedi.

AKBULUT: BÜYÜKŞEHİRE AİTSE NEDEN KOYUYORUZ
Yeniden söz alan İYİ Partili Halil Akbulut, “Konuşmacı arkadaşları dinliyoruz, görüyorum ki benim söyledikleri kabule diyor. Madem performans hedeflerinizin arasında olmayan şeyleri neden koyuyorsanız. Mezarlık, otogar, altyapı büyükşehire aitse neden koyuyoruz? Bizde koymamamız gereken şeyleri koyuyoruz diyoruz. Bunları konuşurken sonuçlarını düşünmek lazım. 10 bin kişiyi fakirleştirmişiz demek ki. 2023 yılı bütçesi 1 milyar 216 milyon TL’ye çıkmış Artık yüzde 520. Biz personelimize yüzde 520 ödeme mi yaptık? Hesap bilmiyor musunuz? 2024-2025 yılı tahmini bütçelerini yüzde 5 koymuşsunuz. Bir yılda yüzde 500 arttırdığınız bütçe bir sonraki yıl yüzde 5 mi artar sadece?” ifadelerini kullandı.

GÜLEZ: SİZ PERSONEL ALMAKTAN BIKMADINIZ
CHP’den söz alan Çağlar Gülez,  artıştaki yüzdelik dilime dikkat çekerken, “Menemen’in nüfusunun 2 katı olan belediyelerin daha önceki gelirleri de zaten ilçemizin gelirlerinin iki katı. Bütçe neden arttırıldı? Devlet daha fazla para mı gönderdi? Vergi gelirlerinde daha fazla bi gelir mi oldu. Neden arttı? Daha önce geçirdiğiniz Menemen'in atalarından delerinden kalan arsaların satış yetkisi. Bu satılacak yerleri bütçeye eklemişin 530 milyon TL. Peki siz bu yetiyi alırken menemen halkına ne söz verdiniz? Buraları atıp belediyenin borcunu kapatacağız dediniz.B u bütçe borç kapatma bütçesi mi?Bu daha çok hepsini harcama bütçesi. Geçen yıl 234 milyon bütçe yapıldı.  5 ay sonra para kalmadı ve ek bütçe yaptınız. Toplam 580 milyon TL bütçe oldu. Peki siz 21 aydır görevdesiniz 530 milyonu harcayıp ne yaptınız? 21 ayda hangi projeyi yaptınız. Saydığınız projeleri 2023’de yapacağınızı söylüyorsunuz. 2022’de 2 açılış yaptınız onlarda yarım kalan yerlerdi. 580 milyon nerde? Borç mu ödediniz peki?21 ayda yapılan ne var? Konser festival eğlence, eğlence konser festival. Bütçede en büyük gider personel gideri. Fazla eleman almak suçtur dedik. Siz personel almaktan bıkmadınız hala yüzlerce eleman alıyorsunuz. Burada başkana zimmet çıkar. Bu suç. Bu suçu gözümüze soka soka yapıyorsunuz. Bunu CHP'li belediye yapsa kayyum atatırdınız.  Bütün Türkiye gördü bir başkan vekili kayyuma atatabiliyor. Bütçede personel gideri 550-600 milyon TL arası. Bütçenin yarısı. Atalarımızdan gelen arsalar atalarımıza gidecek. Satılmasa belediye bütçesinin tamamı personele gidecek. Personelleri oy toplamak için alıyorsunuz. Kültür ve Sanat Müdürlüğünün bütçesi 7 milyondan 70 milyona çıkmış. Bütçede en az payı kentsel dönüşüm müdürlüğü almış. Bu yıl düşürülmüş. 6-7 ay sona genel seçim var. Hükümetin değişme ihtimali var. Hakkaniyetli bir İçişleri Bakanı gelse sizi burada tutacak mı? Gelip yine meclis üyesi koltuğuna oturacaksınız. Böyle bir ihtimal varken nende Menemen’in en değerli arsasını satmaya kalkıyorsunuz. Bu bütçe Menemen'in yağma, talan ve peşkeş bütçesidir. Biz de buna karşı çıkacağız” dedi.

CAN: SİZİN HİZMET DİYE KONUŞTUĞUNUZ ŞEYLERİN PARASINI BİZ ÖDEDİK
AK Partili Meclis Üyesi Hanifi Can ise muhalefetin yaptığı eleştirilere tepki gösterirken, “Çağlar bey çıktı bir şeyler anlattı. Masal hikaye anlattı. Bu bütçe geri doğru gittiğimizde sizin eseriniz. Ciddi bir borçlanma, talan, naylon fatura varsa bunun eseri sizsiniz. Menemen Belediyesi zorluk yaşıyorsa su sizin sayenizde. Emekçi kardeşlerimize eleman dediniz. Saygılı olur musunuz? Ben sizi saygıya davet ediyorum. Mikrofonu alıp kinayeli konuşma yapıyorsunuz. Kini bir atın. Nasihatlerde bulunurken önce siz alın. Bütçe artırımı ya da dedelerinizden kalan arsalar var ya; madem bu arsalar dedelerinizden kaldıysa, çoluk çocuğunuzun geleceği ise belediyeyi neden talan ettiniz, neden borçlu hale getirdiniz?  Biz AK belediyecilik olarak başta Sayın Aydın Pehlivan olarak hizmete susamış bir ekibiz. Hizmetlerde ne yaptınız dediniz; insan bir şey konuşurken altını doldurması lazım. Bitirdiğiniz bir proje var mı? Üst geçidi açtınız, ihale verdiklerinizi Ankara’dan çağırdınız? Alacaklısı gelip köprüyü alıp götüreceğim dedi. Sizin hizmet diye konuştuğunuz şeylerin parasını biz ödedik… Çocuklarımızın geleceği ise belediyeye 450-500 milyon borca neden koydunuz? Tüyü bitmemiş yetimin hakkını neden yediniz? İnsan bazen bir şey söylerken utanır ya. Biz görevi devraldığımızda Menemen Belediyesi’nin binecek aracı yoktu. 2,5 milyon alabilecek kameraları 900 milyona fatura ettiniz siz hem çaldınız hem çırptınız, hem de dedelerinizden kalan arazilerinizi…” dedi.

Can’ın çaldık ifadesine tepki gösteren CHP sıraları, “Meclis üyelerine çaldık demesin” itirazları geldi.

Sözlerine devam eden Can ise, “Bana hadsiz diyen sözün sahibi imse ona iade ediyorum. O zaman soru sorayım, bu paralar nerede? Bu naylon faturalar belediyeye sokulurken siz neredeydiniz?” dedi.

Can’ın sözlerinin bölünmesi üzerine konuşan Başkanvekili Pehlivan Burada yemediğimiz hakaret kalamıyor ya, biz önce Çağlar Beyin yaptıklarını görmediniz mi? Aydın Beyler falan… Birbirinize biraz saygı arkadaşlar. Benim dilimde tüy bitti. Çağlar Bey sizden sonra söz aldı, ortamı geren sizsiniz. Demokratik olarak yürümek istiyorsunuz karışmayın. Hatibin sözünü kesmeyin” şeklinde konuştu.

YEŞİLKAYA: ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN
AK Parti sıralarından söz alan Selahattin Yeşilkaya, “Bu belediye meclisi zaman zaman çok ayağa düşüyor. Menemen adına geçmişe yakışır hareket etmemiz lazım. Daha 3 gün önce uluslararası bir şenlik düzenlendi. Bununla gurur duymamız lazım. Ben beklerdim ki muhalefetten kalkan ilk sözcü menemen adına meclis adına belediye başkanımıza teşekkür etsin. Gerçekten harikalar yaratıldı.Seyrek arazileri… Belediyenin tüm malları belediye sorumluluğunda. Burada oyamla yaptık ve karar aldık.B una satma mı derseniz geleceğe yönelik imar planlarını geliştirmem mi dersiniz… Bu satma değil ben bunu kabul etmiyorum, geleceğin geleceğine yönelik güzelleştirme çalışması. Tabii ki öncelikle borç kalkacak. Kalkacak ki belediyenin önü açılsın. Menemen'in gurur ile anılacak bir çok şeyi var. Tekrara Menemen'in o sıkıntılı günlere dönmesine izin vermeyelim. Bundan sonra önümüze bakıyoruz. Menemen'in güzel yarınları için hep birlikte çalışacağız. Performans raporunda çok güzel hedefler var. Personelimiz kılı kırk yardı ve bunları hazırladı. Beğenirsiniz beğenmezsiniz bileme ancak elinizi biraz vicdanınıza koyun” ifadelerini kullandı.

KARAKURT: ALACAKLA BORÇ ÖDENMEZ
CHP’li Deniz Karakurt ise henüz yargıda olan arsaların bütçeye konulmasına tepki gösterirken, “Üslubumuzu kötüleştirerek, sertleştirerek haklı olduğumuzu kabul ettiremeyiz. Naylon fatura dendi. Madem 55 milyonluk fuara var sakın ödemeyin bu bir suçtur. Bunlar borç değildir. Ödeme yoluna giderseniz suça iştirak etmiş olursunuz. Yargı elinizde kolay kararlar alıyorsunuz. İkide bir çaldığınız affını kullanmayın. Çaldınız lafın karşılığı hırsızdır. Hiçbir arkadaşım böyle olaya iştirak etmiştir. Lütfen bu söylemden uzak durun. Bu söylem sadece ortamı gerer. Biz bu güne kadar suç duyurusunda bulunmadık ancak had aşıldı. Ağızdan çıkan kelimeleri kulaklar duysun.Bu görev sürecimiz sona erdiğinde bu faturalar, gündeme geldiğinde kimler yargılanacak kimler yargılanmayacak tüm menemen halkı görecektir. Seyrek satışı tabii ki önümüzdeki günlerde konuşulacak. Yargılama devam ederken neden bütçeye konulduğunu anlamış değilim. Her an her şey olabilir. Kazanılır ve iptal olursa satılmayabilir. Böyle bir durum varken bunu bütçeye dahil etmek yanılsama olsa gerek . Alacakla borç ödenmez” dedi.

Yapılan görüşmeler sonrası ise faaliyet raporu Millet İttifakı’nın ‘ret’  AK Parti, MHP ve Bağımsız Meclis Üyeleri’nin ‘kabul’ oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

AKBULUT: HEPİMİZ KAMU GÖREVİ YAPIYORUZ
Bütçe görüşmeleri sırasında söz alan İYİ Parti sıralarından Halil Akbulut, “Kamu idareleri önündeki yılın bütçesini hazırlar ve bu şekilde götürülür. Bir bütçe hazırlamışsınız, biz gider bütçesine ret vereceğimizi söylemiştik. Ben gelir bütçesine evet deriz normal olarak İYİ Parti olarak. Ancak gelir bütçesine bakıyoruz sadece gider kalemleri ile denklik sağlanması için düzenlenmiş. Açıklanan rakamlara ulaşamayacağız. Vergiler attırılarak denklik sağlanmaya çalışılmış. 3 yıldır bu mecliste çalışıyoruz ve hepimiz kamu görevi yapıyoruz. Yaşananlar ortada. Biz metaformoz yaşadık bu mecliste. Bakıyorum, 2 yıl boyunca Cumhur İttifakına mensup arkadaşlarımız bütçe disiplini yeşil alan , satılmasın konularında büyük direnç gösterdiler. Ancak şimdi görüyorum ki iktidardayken bu sözlerin bir kıymeti kalmamız. Bizde size bütçe disiplini diyoruz.  Belki 1 milyar 216 milyonu hedefliyorsunuz ancak bunu makul seviyeye indirirseniz… Mali disiplin ile ülkenin dünyanın içinden geçtiği ekonomik durumda belediyeyi de biraz kollayarak ki ben şahsen belediyenin ana hizmetler var onun dışında neden yapılmadı demem. 530 milyonluk satış ön görmüşsünüz. 1 milyar TL’lik satış yapmanız söz konusu olacak.

YILMAZ: UÇUK VE KAÇIK BİR BÜTÇE
CHP’li Ali Yılmaz rakamların gerçeği yansıtmadığını bir kez daha vurgularken, “Rakamlara baktığımızda geçmiş rakama göre  bütçemiz geçmiş yıla oranda yüzde 520 atmış. Ne oldu da bütçenin bu kadar atma ihtiyacı doğmuş Bu bütçe ayağı yere basan değil havada bir bütçedir. Açık yapmaya müsait bir bütçedir. Günün koşullarına göre bu bütçe gerekli diyorsanız, sizde memleketi iyi idare ededeniz Türk parasını pul ettiniz. Bir yılda 230 milyonluk bütçe yeterken 1 milyar 200 milyonluk bütçeye yetmez duruma getirdiyseniz demek ki ülkeyi iyi yönetemediniz.  Bu uçuk kaçık bütçedir. Her türlü talana ve borçlanmaya yol açabilecek bir bütçedir. Bu nedenle biz CHP olarak bu bütçeye ret oyu veriyoruz. Gelir bütçesi de vergi gelirlerinde yüzde 200 civarında arttırıyoruz. Bu mümkün değil. Yeniden değerleme oranı hükümet tarafından arttırılır. Bütçeyi denkleştirmek için kolay bir yol seçilmiş” dedi.

CAN: İNSANDA Bİ UTANMA OLUR
Kendisine yöneltilen eleştirilere tepki gösteren AK Partili Hanifi Can, “İmar ile ilgili bir yolsuzluk varsa menemen’in etrafında dönün aynadan kendinize bakın. İnsanda bi utanma olur. Bana ne diyordunuz? Hani Can ağır konuşuyor , hırsız diyor dediniz. Ben böyle bir ifade kullanmadım sizinle ilgili. Hiçbir meclis üyesi arkadaşıma hırsız diye bir ifade kullanmadım.  İftira atıyorsunuz, ben sizinle ilgili bir şey söylediğimde kızıyorsunuz. Menemen Belediyesi İmar Komisyon başkanıyım. Buradaki imarı veren kişi ben değilim. Ben mecliste sevk edilen konuları komisyonda görüşüp tekrara meclise sevk ediyoruz. Bizim dönemimizde imar ile ilgili bir sıkıntı varsa tabii ki başkanımız gibi bende sorumluluk sahibiyim. Suçumuz varsa tabii ki konuşacaksınız” ifadelerini kullandı.

PERÇİN: NASIL BİR ADETTİR Kİ…
CHP’li sıralardan söz alan Meclis Üyesi İhsan Perçin, “Bazı arkadaşlar benim CHP sıralarında oturmamdan rahatsız olmuş. Ben CHP’liyim. Beni buraya Millet İttifakı seçti ve CHP’nin oylarıyla geldim. 5 yılımı onurum ve gururumla tamamlayacağım. Bütçemizi görüşüyoruz. İki yıldır görevdesiniz. Şeffaflık adına bir şeyler söylemek istiyorum. Şeffaf olursak dedikodu olmaz, kurumumuza güven artar. Bu konuda nasıl şeffaf olabiliriz? Sizin billbordlarda resminiz var, o resmin yanına mesela gelir gider tablosunu assak, mesela doğrudan temin ve ihalesiz verilen işleri, şu zamana kadar yapılan ihaleleri oraya yazsak. META-SU ve MENA şirketimiz var. MENA şirketimiz kurulurken Serdar Aksoy şeffaf olsun diye size ve Yetkin arkadaşımıza görev verdi, siz kabul etmediniz. Bende size META-SU şirketimizi gelir gider tablosu ile MENA şirketimizin yönetimde kimler var onları da billborda yazmanızı tavsiye ediyorum. Şirketler dahil personel sayısını billboarda asarsak hemşerilerimize hesap vermiş oluruz. Göreve geldiğinizden beridir yapılan imar değişikliklerini de o billbordlara yazalım ve harcadığımız bütçelerde ne kadar kredi çektiysek onları da asalım. Hem dedikodular önlenir hem de şeffaf belediyecilik olarak Menemenli bilgilenmiş olur. Araç kiralamalar hakkında yorumlar yapılıyor, bununla ilgili biz savcılığa suç duyurusunda bulunmadık mı? 2,5 yıl oldu, nasıl bir ateştir ki 2,5 yıldır çalışmıyor ya da siz bildirmediyseniz burada suiistimal var” diye konuştu.

İNANLI: MENEMEN HALKINA ÇIKIP BU HİZMETLER YAPILMASIN DİYİN
MHP Bahadır İnanlı ise bütçenin ayağının yere bastığını belirterek CHP yönetiminde yapılamayanların yapılmak istendiğini vurgularken, “Bütçesinin bu kadar yüksek olması ile ilgi eleştirilerinizi dinledik. Mevcut performans programımızda incelediğiniz yatırımlar hizmetler baktığınız zaman bu güne kadar 22 yılda yapılmamış veya yapılamamamış birçok konuda halkımıza dokunacak hizmetlerdir. Bunların hangisinin milletimizin hak etmediği noktasında bende size soru sorayım.  Bugüne kadar belki aklınızdan bile geçiremediğiniz çalışmaların hepsi planlanmış bir kısmını projeleri hazırlanmış ve en kısa sürede yapabileceğimiz hizmetler. Menemen halkına çıkıp bu hizmetler yapılmasın diyin. Biz yapılmayanları yapıyoruz. Siyasi rant için yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.

KARAKURT: BU BÜTÇE MENEMEN'İN BÜTÇESİ DEĞİL
CHP'li Deniz Karakurt ise kendi oğlundan ülkedeki ekonomik durumu özetlerken, “Oğlum Ankara da okuyor ve beni aradı.  Onlarca arkadaşım yurt bulamadığı için kütüphanede yatıyor dedi. Halkımız bu durumda. Menemenli halkımız da bu durumda. Ben menemen de sırf maddi durumu olmadığı için üniversiteye çocuklarını gönderemeyen aileler biliyorum. Bu bütçe menemen’in kaldıracağı bütçe değildir. Memleketi bu hale getirdiniz, öğrencileri okulları bırakmak zorunda bıraktınız. Bizim şu anda bu ekonomiden çıkmamızın tek yolu tasarruf yapmaktır. Tasarruf yapı denk bütçe yapmak zorundayız. Bu yapılan bütçe ile bütçe açığımız çok daha fazlalaşacak. Yaptığınızı her hizmetin arkasındayız. Ancak şu a bu kadar şatafatın zamanı değil. Biz mümkün oldukça giderlerimize dikkat etmeliyiz. Yapılan bütçe Menemen’in bütçesi değildir. Bir meclis üyesi olarak değil bir avukat ablanız olarak söylüyorum” dedi.

DEMİRCİOĞLU: BİZİM SÖYLEMEK İSTEDİĞİMİZ HER ŞEYİ SÖYLEMİŞ
Söz alarak eleştirilere yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu, “Deniz Hanımın oğlunun anlattıkları nasıl olmuşta basına sızmamış. Muhalefet partileri açık ararken nasıl olmuşta bu olaylar basına sızmamış. Oğlunuzu yalanlamış olmak istemem ama oğlunuz iyi bir imkanda eğitim imkanını sürdürdüğü için güzel bir rüya görmek yerine üzeri açık kalmış kabus görmüş. Bu kabus olarak nitelendirdiğimiz tablo AK Parti iktidarı önce mevcuttu. Bir dünya şey de yapıldı daha sonra. Manipüle yaparken elinizi vicdanınıza koyun. Biz dünyanın en doğru işini de yapsak buna evet demeyeceksiniz. Bunu zaten TBMM’de CHP Grup başkanvekiliniz de söyledi. Geçmişi yorumlamadan bugünü yorumlayamayız… Ali Bey, 2023 tahmin bütçesinde neden sosyal yardım artıyor dedi. Daha fazla ihtiyaç sahibi insana ulaşıyoruz. Bir insan yaşlıysa bakımıyla alakalı ona destek olmak fukaralığın arttığı anlamına mı geliyor? Ahmet Amcanın evinden tıraş olmasından mı rahatsızsın? Hatice Teyzenin evine yemek götürmekten mi rahatsızsın? 2021’de 230 milyon bütçe var, 18 milyon gelir. Yüzde 80’lik bir başarı yakalanmış. Son 5 yıldaki en iyi başarı. E yüksek gelir. 219 milyon harcama yapılmış. Gelir gider oranında da denge var. Ek bütçe yaptık, birçok belediye de yapıldı gibi; 569 bin. Neden, bu şehre dair hayallerimiz var. Şimdi bu bütçeyi neden yaptınız diyorsunuz? Neden yaptın anlatayım; bütün belediye emekçilerimizin maaşlarını ve sosyal haklarını ödeyebilmek için. Sıcak asfalt, kilit parke, restorasyon, halk kütüphaneleri, yarı olimpik havuzlar… Bu bütçe bunlardan dolayı var. Say say say bitmez. Bizim bir gelir bütçemiz var. Bizim bir gelirimiz var da nasip olmadı daha gelmesi. Sebebi de bundan önceki beceriksiz yönetim anlayışı. Bizim Büyükşehir’de gelecek bir çevre temizlik vergimiz var. Bunları alamıyoruz çünkü icralar var. Menemenli küçük esnafı bile küstürmüşsünüz, malzeme vermiyordu. 20 bin lira için icra takibi mi yapılır Menemen nereden nereye geldi, siz iyi biliyorsunuz. Sizin bi 6’lı masa vardı 7’lı oluyor 8’lı oluyor Recep Tayyip Erdoğan’ın nasıl yıkarız konuşmaları yapılıyor. Siz iktidar hevesinden dolayı kimlerle berabersiniz bilmiyorum. AK Parti içindeki fetöcülerden alınsın denildi ya.  Mehmet Ali Çelebi CHP İzmir Milletvekiliydi, bugün Cumhur İttifakına katıldı. Neden katıldı? Bence çok önemli. İçimizden sizlerin oyarlı ile seçilmiş biri. Mehmet Ali Çelebi onurlu bir duruş sergiledi.Neden Cumhur İttifakını seçmiş görüntüde var. Sizin içinizden milletvekili olmuş bir milletvekili bugün AK Partiye katılacağını açıklamış. Ben onun üzerine konuşamam. Mehmet Ali Çelebi bizim söylemek istediğimiz her şeyi söylemiş” dedi.

AKBULUT: FIRILDAK KUBİ GİBİ BİR ADAMI ONUR ABİDESİ YAPTINIZ
Çelebi tartışmalarına sert bir tepki veren İYİ Parti meclis üyesi Halil Akbulut, “Yusuf Bey, seçmenine ihanet etmiş adamı onur abidesi diye gösterdi ya… Gülmek geldi içimden. Burada performans programını ve bütçeyi konuşuyoruz. Burada bir şov yapılıyor. Tabletten seçmeninin oyuna sahip çıkamamış, fırıldak Kubi gibi bir adamı onur abidesi yaptınız ya helal olsun size. Ancak ve ancak AK Parti’nin onur anlayışı bu kadarmış, biz bu şekilde gösterdiniz. Ben hiç hoşlanmadım bu durumda. Şimdi sayıyor atıyor orada, kimse kimsenin vatanseverliği ölçemez. Vatanseverlik ne kimsenin tekelindendir, ne de senden daha vatanseverim deme hakkına sahiptir. Şehitlerimize kimlerin ne dediğini dün gibi hatırlıyoruz, ben söylemekte utanıyorum. Konuyu buraya getiriyorsunuz. Hiçbir şeyiniz yok sizin. Daha söylenmedi mi bu ülkede ne istediyseniz vermedim diye. O şerefsizin mektubunu kim okudu bu ülkede. O yüzden bu işe girmeyin, vatanseverlik göreceli bir kavramdır. Bizi şer ittifakı mı yapıyorsunuz ya, aklınızla zorunuz mu var sizin. Ayıp ya. Her türlü terörü lanetliyoruz, siz yapabiliyor musunuz? Birilerine bir şeyler ima ederken dikkatli olun birileri de size bir şeyler ima eder. Hicap duyuyorum bunları dile getirmekten. Hiç kimse bu mecliste bu konuda görüş bildirmesin. Bu konuda çok acı konulurum. Ya bedelli yaptınız askerliğinizi, bizim askerliğimiz dağlarda geçti. Vatanseverliğin zekatını versek ulaşamazsınız. Konuşmamız gereken konular başka, şov yapmaya gerek yok. Burada kimse kimseyi siz bütçenizi bütçe tekniği açısından savunabilirsiniz, saygı duyuyorum. Bana göre de yanlış bir bütçedir. Gider gelirle ilgili bir takım kaygılarımız var, o konuda da hayır diyeceğiz bu işi terör uzantısına, 6+1’e falan getirmeyelim” ifadelerini kullandı.

DEMİRCİOĞLU: SEN MİSİN BENİM VATANSEVERLİĞİMİ SORGULAYACAK
Eleştiriler sonrası söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu, “Vatanseverlik… Ben jandarmalık komandoluk yaptım sen bedelli yaptın. Sen misin benim vatanseverliğimi sorgulayacak. O zaman devletimiz eğitiminden dolayı  bir imkan sağlamış bende 18 gün giydim o şanlı üniformayı. Ondan arta kalan zamanda ben memlekete yine hizmet ettim. 15 Temmuz’da da sokakta inmeyi bildik. Vatanını savunmak için asker olmaya gerek yok. Hayırdır Halil Bey sen benim vatanseverliğimi ölçecek kadar vatansever misiniz? Seçmenine ihanet etmiş bir vekil… CHP sıralarından seçildi. İYİ Parti  TBMM’ye nasıl girdi  hepimiz iyi biliyoruz. Meclis üyeleri arasından manipülasyon konusunda bir seçim yapılsa açık ara birinci seçilirsiniz Halil Bey. Ben sizin vatanseverliğinize bir kere laf ettim mi? 2019’dan beri birlikte çalışıyoruz. Gürkan beyi bile eleştirirken tarafınızı seç dedim. Sen mi öğreteceksin vatanseverliği. Gaza mı geldiniz ne yaptınız? Benim anam babam akrabam herkes izliyor nasıl vatansever biri olduğumu herkes biliyor. Onurunuz varsa kalkıp özür dilemeniz lazım. Bu meclisin gördüğü en büyük hadsizliği yaptınız” dedi.

PEHLİVAN: UMARIM HAKLININ HAKKINI VERİRSİNİZ
Son olarak söz alan ve eleştirilere yanıt veren Başkan Vekili Aydın Pehlivan, “Kentsel dönüşüm müdürlüğü ile ilgili Menemen’de kentsel dönüşüm ile ilgili startı veriyoruz. Ekipler ekiplerimiz ile bir araya gelerek çalışma startı verdiler. Önümüzdeki süreçte bunları duyuracağız. Menemen’de çok güzel alanda çok güzel projeleri hayata geçireceğiz.  Bilbordlarda çok yakında güzel şeyleri görüyor olacaksınız. Kamera konusunda mülkiye müfettişimiz inceleme yapıyor. Bu konuyla ilgili gerekli incelemeler yapılıyor. Geçtiğimiz ay bir ceza aldık 100 bin TL. Atanmış olan Aziz Bey’in kızının sigortalı olarak gösterilmesi. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanmaması gerekirken o dönemde maaş ödemesi yapılamamsından dolayı Menemen Belediyesi’ne 1,5 milyon TL ceza kesildi. 2019 yılında kesinleşen gelirimiz 116 milyon TL. Gelir gider arasında yüzde 40 sapma vardır. 2020 yılında gelir gider arası sapma resmiyette yüzde 41. Bizim dönemimizde gelir gider arası sapma yüzde 15’dir. 2022 yılında şu anda 280 milyon TL giderimiz, 230 milyon gelirimiz vardır. Sapmamız yüzde 20 civarındadır. Gelecek vergiler ile bu sapmanın yüzde 15’lere gerilemesini bekliyoruz. Demek ki biz bu işi daha iyi yönetiyoruz. İhtiyaçları oraya koyduğumuzda böyle bir bütçe oluşturduk. Şimdiye kadar havanda su dövmedik  Elimizdeki verilere baktığımızda gerçekleşme oranlarında daha başarılıyız. Bu bütçede gerçekleşme oranlarında yüzde 100’de tutturabiliriz. 3,5-4 saat oldu meclisi izliyorum. Ben bu meclise söz verdim. Geçmiş dönemlerdeki gibi meclis üyelerinin dövüldüğü meclisten atıldığı bir meclis olmayacak diye. Ancak öyle noktalara geliyorsunuz ki iyi niyeti suistimal ediyorsunuz. Çok güzel şeyle gelecek bu meclise. Önümüzdeki dönemlerde neler gelecek göreceksiniz. Umarım o zaman da haklının hakkını verirsiniz” diye konuştu.

Konuşmalar sonrası oylamaya geçilen 2023 bütçesi taslağı CHP ve İYİ Parti'nin 'ret' AK Parti, MHP ve Bağımsız meclis üyelerinin 'kabul' oyu sonrası kabul edildi.