GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
1 Şubat 2021 Pazartesi 10:37

Menderes'te heyecanlandıran keşif

İzmir'in Menderes ilçesinde sınırları içerisinde yer alan Gölova Mahallesi'nde, hazine mülkiyetinde bulunan 25 bin metrekarelik taşınmazda 'savunma amaçlı yapıldığı düşünülen' tarihi kalıntıların tespit edilmesi üzerine İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, taşınmaz için 'Birinci Derece'de Arkeolojik Sit Alanı' kararı aldı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -İzmir'in turizm merkezleri arasında yer alan Menderes'te, Gölova Mahallesi'nde bulunan ve hazine arazisine kayıtlı 25 bin 682 metrekarelik taşınmaz için, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu,  birinci derecede arkeolojik sit alanı kararı verildi.

Bir bölümünün ormanlık alanda olduğu belirlenen ve içerisinde dikdörtgen formda iri blok taşlarla örgülü, güney yönündeki duvar örgüsünün ise oldukça düzgün sıralı, dik açılı dikdörtgen ve rektogonal stilde işlenmiş taş blokların tespit edildiği alanın, çevresindeki Kolophon, Lebedos gibi İon kentlerinin bulunması nedeniyle, savunma veya gözetleme amaçlı inşa edilmiş bir kalıntı olabileceği ihtimali ile, bölge koruma altına alındı.

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun yayımladığı metinde, "İzmir İli, Menderes İlçesi, Gölova Mahallesi, Kale Mevki, büyük bir kısmın tapunun 110 ada, 8 parselinde kayıtlı mülkiyeti Hazineye ait 25.682,35 m2. yüzölçümlü taşınmazın kuzeydoğusunda, küçük bir kısmının ise orman alanında bulunduğu belirlenen, dikdörtgen formda iri blok taşlarla örgülü, güney yönündeki duvar örgüsünün ise oldukça düzgün sıralı, dik açılı dikdörtgen ve rektogonal stilde işlenmiş taş bloklardan oluştuğu tespit edilen, bulunduğu yüksek alan ve çevresindeki Kolophon, Lebedos gibi İon kentlerinin varlığı nedeniyle savunma veya gözetleme amaçlı inşa edilmiş olabileceği belirtilen antik yapı kalıtım içine alan kararımız eki 12500 ölçekli koordinatlı haritada belirtilen alanın 1.derece arkeolojik sit olarak tesciline" ifadelerine yer verildi.

Kararda ayrıca, geçiş dönemi için,  "1. derece arkeolojik sitlerin korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanları olduğu, bu alanlarda kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesi, imar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenmesi, bilimsel amaçlı kasların dışında hiçbir kaza yapılamayacağı, ancak resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları için müze müdürlüğünün ve değerlendirilebileceği, varsa kaza başkasının görüşüyle yeni tarımsal alanların açılmaması, yalnızca simt mevsimlik tarımsal faaliyetlerin devam edebileceği, höyük ve tümülüslerde toprağın sürülmesine dayanan tarımsal faaliyetlerin kesinlikle yasaklanması, ağaçlandırmaya gidilmemesi, yalnızca mevcut ağaçlardan ürün alınabileceği. -tas, toprak, kum vb. alınmamasına" ifadeleri yer aldı.