GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Aralık 2022 Çarşamba 11:17

Menderes için ilk celse! Dava neler yaşandı?

Menderes Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü süreçte hakkında açılan soruşturma nedeniyle açığa alınan ancak yargılaması henüz başlanmayan Mustafa Kayalar’ın İçişleri Bakanlığı’na yönelik açtığı göreve iade davasının ilk celsesi görüldü.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi adayı olarak 2018 yerel seçimlerinde Menderes Belediye Başkanlığı görevine seçilen ancak geçtiğimiz aylarda ‘yolsuzluk’ operasyonu ile gözaltına alınan ve sonrasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Mustafa Kayalar, İçişleri Bakanlığı tarafından belirsiz süreyle görevden uzaklaştırılmıştı.

- MENDERES DAVASI SONRASI AÇIKLAMA... HÜKÜMETE SERT SÖZLER!

Kayalar’ın avukatları ise İçişleri Bakanlığı’nın verdiği açığa alma kararına karşı göreve iade davası açtı. Davanın ilk celsesi İzmir Bölge Adliyesi’nde görülürken, davaya çok sayıda isim katıldı.

AYDIN: DELİLLER MENDERES’TE, YURT DIŞINDA DEĞİL
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Grup Başkanvekili ve Mustafa Kayalar’ın Avukatı Murat Aydın, mahkeme heyetine soruşturmanın çerçevesini anlatarak  “Soruşturma 2020 Kasım ayında başlıyor.  2020 Kasım ayından 2022 Haziran ayına kadar başsavcılık bütün soruşturmayı belediye ile birlikte yürütüyor. Bütün evrak ve yazışmalar başkanın imzası ile başsavcılığa iletiliyor. Belediye bakımından gizli bir soruşturma değil ve başkan da soruşturmanın ilerlemesi konusunda gerekli tüm desteği veriyor. Başsavcılık soruşturma belli noktaya gelince gözaltı kararı verdi  ve sonunda adli kontrol istemi ile sayın Kayalar Sulh Ceza’ya sevk edildi. Sulh Ceza, Kayalar için delilleri karartma ihtimali var diyerek yurtdışı çıkış yasağı getirdi. Deliller yurt dışında değil  Menderes’te. Neden bunu verdiğini anlamadık ancak 1-2 saat içinde İçişleri Bakanlığı tüm yazışmalarında geçmiş bir şekilde bakanın imzası ile karara atıf yaparak, delilleri karartma ihtimali var denerek Kayalar’ı açığa almıştır. 1,5 yıl sürmüş bir soruşturmada yurtdışı çıkış kararının neden verildiğini anladık. Cezayı idare kafasında belirlemiş ve çerçevesini hazırlıyor. Adli soruşturma da iki iddia var. Birincisi rüşvet suçlaması ile başlayan soruşturmada bir otel inşaatında imara aykırılıklara göz yumduğu ve kayınpederi üzerinden taşınmaz aldığı iddiası. Bu göz yummak değil. 9  milyon küsur TL encümen kararı ile para cezası kesilmiş ve yıkım kararı varmış” ifadelerini kullandı.

RÜŞVET SORUŞTURMASI KALMADI, İDDİALAR BAŞKANDAN ÖNCEKİ DÖNEME AİT
Aydın sözlerine şöyle devam etti:

“İnşaatla ilgili ilk iddia size bildirim yapıldıktan 3 ay sonra bu işlemler başlanmış denildi. Menderes gibi onlarca imara aykırılık iddialarının olduğu yerde 3 aylık gecikmeleri delil olarak önümüze koydular. Soruşturmaya rapor veren bilirkişi bu işlemlerin yapıldığı ve hukuka uygun olduğunu kabul etti. İkinci iddia sayın başkanın tatile gittiği yönünde… Bu şahsın belediye ile ilişkisi olduğu ve açık ihale ile alınması gereken işi parçalara bölünerek doğrudan temin ile verildiği kurgusu oluşturuldu. Ancak yapılan araştırma sonrası tüm işlemlerin başkanın öncesindeki dönemde olduğu görüldü. Bahsi geçen tatil döneminde şirketin ne belediyeye borcu var ne de birlikte yaptığı iş var. Kayalar döneminde hiçbir ticari ilişkisi yok. Biz bu iddiaları ve delilleri ortaya koyunca  başsavcılık konuyu anladı ve görevi kötüye kullanmak kapsamında olabileceği yönünde diyerek rüşvet iddiasından çıkarttı ve dosyayı ayırdı. Sonra başsavcılık bir ayırma kararı verdi ve villa ile ilgili konuyu haksız mal edinme var mı diyerek ayırdı. Ortada rüşvet soruşturması kalmadı yani. 2 yılı buldu soruşturma ancak başsavcılık bir iddianame ile karşımıza çıkmadı. Nedir geçici görevden alma? Soruşturmanın selameti dediğimiz yani 1,5 senedir başkanın  bilgisi dahilindeyken soruşturmaya bir zarar gelmedi. Gözaltına alındı ve serbest bırakıldı. İçişleri Bakanlığı 3’ncü uzatma zamanı geliyor ve şablon gerekçeler ile başkanın sürecini uzatıyor. Danıştay'ın kararlarını sunduk, Anayasa Mahkemesi’nin kararları da ortada. Halkın temsilcisinin görevde kalması esastır. Mahkeme hangi suçtan soruşturma yapacak, ne zaman mahkemeye çıkacak… Menderes Belediyesi geçici başkan vekili tarafından yönetiliyor ve kim karar verecek gibi belirsiz bir süreç işliyor. Bu Menderes halkına zarar veriyor. Ciddi bir soruşturma yapsalar, başkan hakkında tutuklama verilse denilecek ki haklılar ancak şu an tek amaç başkanı görevden uzaklaştırmaktır. Pek çok belediye başkanı rüşvet suçlarından yargılanıyor. Şırnak ve Diyarbakır’da iki belediye başkanı yargılandı ve hala görevdeler. Burada soruşturma hala iddia düzeyinde ne olduğu belli olmayan düzeyde… Menderes gibi bir yerde halka hizmetin aksamasına yol açabilecek sonuçların olması hukuka aykırı” dedi.

SÜREÇ 3 YILDAN KISA SÜRMEZ
Sürecin sonlanması talebini ileten Aydın, “Anayasa’da Türkiye Cumhuriyeti demokratik bir devlettir, iddianın boyutu bizi ilgilendirir ve iddianamenin dayanağını oluşturur. Soruşturma başkanın bilgisi dışında yürüse diyeceğiz ki belki delilleri karartırdı. Ancak bütün soruşturma boyunca başkan görevdeydi. Soruşturma bir türlü tamamlanmıyor. Bilirkişi raporunu 3 aydır getirmiyor. Ne diyelim, görevi kötüye mi kullanıyor diyelim? Hayır iş yoğunluğu var. Suçlama sonucunda hiçbir sonuç çıkmayacağını biliyoruz. 2 yıllık soruşturma sürerken, sayın başkanın 5 yıllık görev süresinin 6 ayını yok etmiş sürecin hukuki olduğunu düşünmüyoruz. Bu sürecin kesinleşmesi 3 yıldan aşağı bir süreç almayacak. Bu da başkanın görev sürecinin yok etmek anlamına gelir. Bu nedenle sayın mahkemenizden işlemin iptalini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ŞAHİN: İŞLEM UYGUNDUR
İçişleri Bakanlığı Avukatı Adem Şahin ise işlemin uygun olduğunu vurgularken “Yargılama süresince ceza süreci tamamlanana kadar görev süreci bitebilir. Görevi ile ilgili suç olması ve hakkında yürütülen kovuşturma şartları aranıyor. Soruşturmanın yerinde olmadığı, savcılığın işleri aksattığı iddia ediliyor ancak savcılık soruşturmayı gerekli yürütmüyor, kurgu dosyadır diye bir karar veremez. İdare baştan böyle bir niyeti olsaydı, niyetini kötüye kullanacak olsa soruşturma açtığı gibi böyle bir karar verirdi. Bunlar nedeniyle işlem uygundur” dedi.

AYDIN:  BÜTÜN EVRAKLARDA KAYALAR’IN İMZASI VAR
Yeniden mahkeme heyetine seslenen Aydın, “Elbette soruşturma açıldığında madde bunu şekil olarak anlamlı gösteriyor ancak şekle uygunluk yeterli değildir. Amaç ve konu yönünden de uygunluk gereklidir. Burada konu kamu görevlisini görevde olması durumunda soruşturmanın sekteye uğratacağı düşüncesidir. İncelemenin yüzde 99’u zaten tamamlanmıştı. Beklenen iki belgede başkanın görevde olması bir şeyi etkilemeyecektir. Konu yönünden bahsedilen önlem koşulu yoktur. İşin başında görevden alsa mantık anlamı derdik ancak 1,5 yıldır tüm delilleri belediyeden istendi. Bütün istenen yazılarda ise Kayalar’ın imzası var. Sayın başkan delilleri karartacaksa zaten yapmışsa yapmıştır. Adli kontrol kararının dayandıklarını biliyorum ondan neden verildiğini anlatmaya çalıştım. Bir kişinin delilleri karartma ihtimalinden bahsedip yurtdışına çıkış yasağı koymak kabul edilebilir değildir. Bir diğer konu da şirketteki bir kişi ile başkanın telefonunun aynı baz istasyonuna bağlı olmasıdır. Sayın başkan; Söz konusu baz istasyonu belediyenin önündeki baz istasyonudur. Menderes'in meydandadır. Belediye önündeki baz istasyonuna başkanın telefonuna bağlı olması kadar doğal ne vardır?” ifadelerini kullandı.

ASLAN: SİYASİ BİR KARARDIR
Mustafa Kayalar'ın Avukatı Mahmut Esat Aslan ise, “Siyasi bir karardır. İnanıyorum ki adaletin duvarı karşısında eriyip gidecektir bu karar” dedi.

MAHKEME İNCELEYİP KARAR VERECEK
Mahkeme hakimi ise davacı ile davanın savunmalarını, sunulan belgeleri ve delileri inceleyip kararını verecek.