GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
28 Ağustos 2022 Pazar 14:16

Mecliste tartışmalara neden olmuştu... 'Yapılaşma Kıyı Kanunu öncesi'

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden AK Partili üyelerin şerhleri ile geçen ve Şehir Plancıları Odası tarafından yargıya taşınan Urla Gülbahçe Mahallesi ve Karapınar planları ile ilgili bölge halkından açıklama geldi. Açıklamada bölgedeki yapılaşmanın Kıyı Kanunu’ndan önce gerçekleştiği üst ölçekli planlarda yer alan kentsel yerleşik alanın alt ölçekli planlara işlenmesinin amaçlandığı yer aldı.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı olağan meclisinde tartışmalara neden olan Urla Gülbahçe Mahallesi ve Karapınar mevkiine ait 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği Mayıs ayında askıya çıkarılarak kesinleştirilmişti.

Urla Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen planlarda Kıyı Kanunu ve yönetmeliği kapsamında Gülbahçe Mahallesi ve Karapınar bölgesindeki bazı parsellerin statüleri değiştirilmiş ve kıyı kenar çizgisi yeniden belirlenmişti.

Değişiklik komisyonlardan oy çokluğu ile geçerken plan değişikliği ile ilgili AK Partili meclis üyeleri komisyonlarda kabul oyu verirken sonrasında ‘kabul’ oylarını geri çekmişti. Gündem maddesi ile ilgili AK Partili ve CHP’li meclis üyelerini karşılıklı açıklamalarda bulunmuştu.

AK Partili meclis üyeleri bölgenin geneline bütüncül bir planlama yapılmasını gerektiğini dile getirmiş, CHP’li meclis üyeleri ise Urla’dan yeni plan değişikliği kararları gelirse planlara işlenebileceğini kaydetmişti.

Planları inceleyen TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yargıya taşıma kararı almış. Şube Açılan dava ile birlikte yürütmenin durdurulması ve planların iptali istenmişti.

'YAPILAŞMA KIYI KANUNU ÖNCESİ'
Planlama alanı içerisinde kalan Kaynaktur Konut Yapı Kooperatifi’nde yaşayan ve bir dönem de kooperatif yönetim kurulu başkanlığını yapan Hüseyin Korkmaz tartışmalara neden olan planlarla ilgili Ege’de Son Söz’e açıklamalarda bulundu.

Bölgedeki yapılaşmanın 1992’de yürürlüğü giren Kıyı Kanunu öncesinde gerçekleştiğini belirten Korkmaz son planlarla birlikte 25 binlik İzmir Büyükşehir Belediyesi planlarında yer alan kentsel yerleşik alan’ın beşbinlik planlara işlendiğini kaydetti.

Korkmaz’ın açıklaması şu şekilde:

Öncelikle İzmir Şehir Plancıları Odasının yanlış bilgilendirildiğini görüyoruz. Kaynaktur Konut Yapı Kooperatifi 11 Temmuz 1992 Kıyı Kanunu öncesi dönemin mevzuatına uygun bir şekilde yapılaştığına dair İl İdare Kurul Kararı, İmar durum Belgesi, Parselasyon Planı, İnşaat ruhsatları vardır. İzmir Şehir Plancıları odasının ifade ettiği gibi günübirlik tesis, park ve yeşil alanlar yapılaşmaya açılmamıştır. Sitemiz ile ilgili alanda, İzmir Bayındırlık ve İskân Müdürlüğünün 09.04.1987 sayı ve 5-320 sayılı kararı ile Gülbahçe mahallesinde 77560 metrekare yüzölçümlü kadastral 10 no’lu parselin 34558 metrekaresi yol, yeşil alan ve otopark terk edildikten sonra kalan 43002.00 metrekaresi 178 adet parsele ifraz edildikten sonra verilen inşaat ruhsatına göre 11 Temmuz 1992 Kıyı Kanunu öncesi yapılaşmasını tamamlamıştır. Dolayısı ile bahse konu alanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda “Kentsel Yerleşik Alan (Meskûn Alan)” olarak belirlenmiştir. Aynı şekilde 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'nda da “Kentsel Yerleşik Alan” olarak belirlenmiştir

Kentsel yerleşik alan olarak ilan edilen yerler sanki yeni imara açılacakmış gibi Şehir Plancıları Odasına yanlış bilgi verildiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle Şehir Plancıları odasını doğru bilgilendirmek için 17 Ağustos 2022 tarihinde randevu aldık. Şehir Plancıları Odası sekreteri Sayın Zafer Mutluer’e Kaynaktur Konut Yapı kooperatifimizin Kanunlara göre 11 Temmuz 1992 yılından önce yapılaştığını gösteren açıklamalar ve belgeleri dilekçemiz ile sunduk.

Kaynaktur, Egesev ve Pınar siteleri, 35 sene önce imar uygulaması görmüş olup Tapu ve Kadastro biriminde imar uygulaması geçirdiklerini tescilleyen Kadastral Parselasyon planları vardır. Verilen inşaat ruhsatı doğrultusunda yapılaşmalarını da 32 sene önce tamamlamışlardır. İzmir Büyükşehir Belediyesi de 11 Temmuz 1992 yılından önce zamanın mevzuatına göre yasal yapılaşmasını tamamlamış yerleri de Nazım İmar Planında Kentsel Yerleşik Alan olarak göstermiştir. Çünkü; İmar Hukukunda Plan bütünlüğünü korumak için her planın bir üst ölçekli plana uygun olması zorunluluğu vardır. Üst Ölçekli Plan kararlarında Kentsel Yerleşik alan (Meskûn Alan) olarak gösterilen sitemiz alt ölçekli 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında da Kentsel yerleşik alan olarak korunmak zorundadır. Üst ölçekli plana aykırı olarak alt ölçekli plan yapılamaz.

Kıyı Kanunu öncesi Mevzuata uygun olarak yapılaşmalarını tamamlamış yerler, Üst ölçekli Planlarda zaten Kentsel yerleşik alan olarak işlenmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik’in gereği yasaların emrettiği şekilde Plan Hiyerarşisi ilkesince, Üst Ölçekli Planlarda Kentsel Yerleşik alan olarak işlenen yerleri, Nazım İmar Planlarında kentsel yerleşik alan olarak işlemiştir. Kesinlikle günübirlik ve yeşil alanlar yapılaşmaya açılmamıştır ve buna zaten İzmir Büyükşehir Belediyesi müsaade etmez