GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
28 Eylül 2023 Perşembe 08:33

Manisa’da üzümü bitirecek ihale!

Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Gediz Havzası’na yeni jeotermal santralleri yolda. Manisa Valiliği toplamda 43 bin 577 hektarlık alanda 14 yeni jeotermal kaynak arama ihalesine çıkacak.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ -  Çiftçilerin başta üzüm bağları olmak üzere tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle jeotermal enerji santrallere (JES) karşı çıktığı Manisa’da Valilik yeni JES alanları için ihale açtığını duyurdu. 

Resmi Gazete’de yer alan ilana göre Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı 14 saha için önümüzdeki haftalarda ihaleye çıkacak.

Kentin, Köprübaşı, Salihli, İğdecik, Alaşehir, Kula, Gölmarmara, Ahmetli, Sarıgöl, Şehzadeler, Kula, Saruhanlı ve Akhisar ilçelerinde yer alan sahalar için jeotermal kaynak arama ve işletme ihaleleri 11 Ekim 2023 tarihinde Manisa Defterdarlık Binası’nda gerçekleştirilecek.

İhaleyle birlikte ilin sınırları içerisinde yer alan 43 bin 577 hektarlık alan daha jeotermal enerji santraline açılacak. Açık artırma yöntemiyle gerçekleştirilecek ihalelerden ise en az 24 milyon 439 bin 664 TL gelir elde edilmesi bekleniyor.



18 SAHA DAHA AÇILMIŞTI
Öte yandan geçtiğimiz Mart ayında ise 44 bin 292 hektar büyüklüğündeki 18 sahanın daha jeotermal kaynak arama ihalesi gerçekleştirilmişti. Jeotermal kaynak arama sahalarının bölgelerinde zeytinlikler, üzüm bağları, tarım arazileri ve ormanlık alanlar bulunuyor.

EN AZ 17 JES VAR
Cumhuriyet Halk Partisi vekilleri tarafından hazırlanan 2021 yılında hazırlanan Jeotermal Enerji Santrallerinin Çevresel Etkileri Raporu’na göre Manisa’da 17 jeotermal enerji santrali bulunuyor ve bu tarihten sonra 2 proje için daha kaynak arama izni verilmişti.

(Fotoğraf: Özer Akdemir)
TOPRAKTA BOR KİRLENMESİ
Manisa’nın en büyük üzüm üreticisinin olduğunun altının çizildiği raporda “Üzüm, diğer meyve türlerine göre daha fazla bora ihtiyaç duyan bir bitki olmasına rağmen, aynı zamanda bor fazlalığına karşı duyarlı bitkiler arasında yer almaktadır. Alaşehir ilçesinde özellikle JES’lerin yoğun olduğu bölgelerde yapılan araştırmalarda yeraltı sularının yüksek bor içerdiği, topraklarda bor kirlenmesinin olduğu ve bağların büyük bir kısmında bor toksisitesinin gözle de belirgin olarak görüldüğü araştırma sonuçlarında yer almaktadır.” ifadeleri yer almıştı.

KARARLAR MAHKEMELERDEN DÖNÜYOR
Öte yandan jetormal kaynak arama ve jeotermal elektrik santralleri ile ilgili açılan davalarda mahkemeler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın vermiş olduğu pek çok 'ÇED' kararını iptal etti.