GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
30 Mart 2022 Çarşamba 09:44

Maliyetler katlandı… Mobilyacı isyan bayrağını açtı!

İzmir Marangozlar ve Mobilyacılar Esnaf Odası Başkanı Hasan Özkoparan, iç piyasadaki MDF sıkıntısını son 1,5 yıldır yaşadıklarını hatırlatarak, üretim maliyetlerinin her geçen gün arttığını ifade etti. Özkoparan, “MDF bulamaz hale geldik, bulsak da çok yüksek fiyatlardan almak zorunda kaldık. 200 liraya satılan MDF, 3 bin liraya satılır oldu. En kötüsü, kereste sıkıntısı MDF’nin de önüne geçti” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Mobilyacı esnafı, MDF sıkıntısı yüzünden zor günler geçiriyor. Kereste sıkıntısının, MDF sıkıntısını bile geride bıraktığını belirtilirken, mobilyacı esnafının MDF bulamaz hale geldiği, bulsa da astronomik paralar ödeyerek alabildiği öğrenildi. Yeni evlenecek çiftler en fazla 40 bin lira olan koltuk, yemek ve yatak odası takımları için bugün 70 bin lira ödemek zorunda kalırken, bu artışın temelinde kereste ve MDF sıkıntısının yattığı ortaya çıktı. İzmir Marangozlar ve Mobilyacılar Esnaf Odası Başkanı Hasan Özkoparan, MDF probleminin 2020 Ekim’inden beri yaşandığını, ancak son zamanlarda bu sıkıntıyı çok daha ağır yaşadıklarını söyledi.

İÇ PİYASAYA ÇOK AZ MDF VERİLİYOR
MDF fiyatları için “Koptu, gidiyor” ifadesini kullanan Başkan Özkoparan, “Türkiye’de üretilen MDF, doların artması, TL’nin değer kaybetmesiyle yabancılara adeta bedavaya gittiğini düşünüyorum. 200 liraya satılan MDF, 3 bin liraya satılır oldu. Bu durumda iç piyasaya daha az MDF veriliyor. Sonuçta, pahalıya aldığımız MDF nedeniyle ürettiğimiz ürünlerin maliyeti de artıyor” dedi. Kereste ihalelerin artık internet üzerinden yapıldığını hatırlatan Başkan Özkoparan, bu konuda şu bilgileri aktardı:

“Kereste, bizim hammaddemizdir. Orman İşletmeleri ihale açar, ihtiyacı olan ihaleye katılır, kerestesini alırdı. Bu ihaleler açık salonda yapılırdı. Sabah giderdiniz, depoyu gezerdiniz, kerestelere baktıktan sonra teminatınızı yatırır, ihaleye girerdiniz. Çam, kayın, meşe gibi keresteler için 10’ar kişilik ayrı ayrı gruplar olurdu ihalede. 600 liraya ihaleye çıkarılan bir tomruk, taş çatlasın 700 liraya satılırdı. Şu anda internet üzerinden ihaleler yapılıyor. Oturduğunuz yerden ihaleye katılıyorsunuz. Türkiye’nin dört bir yanından katılım oluyor. Bir keresteye 200 kişi talip olunca, yani talep fazla olunca, 600 liralık kereste 3 bin liraya, hatta 3 bin 700 liraya alıcı buluyor. Devlet, bu artışın önüne geçmek için, mevcut internet üzerinden ihale sisteminden vazgeçmeli, yeni bir düzenleme getirmeli.”

1,5 YIL ÖNCE 10 BİN LİRAYDI, BUGÜN 25 BİN LİRA
Esnafın, sanayicinin ürettiği mobilya ürünlerinin tüketiciye yansımasının da büyük olduğunu kabul eden Başkan Hasan Özkoparan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“MDF sıkıntısı çekmediğimiz, keresteye erişimin kolay ve makul fiyattan olduğu dönemde 10 bin liraya ürettiğimiz bir ürünü, bugün 25 bin liraya mal edebiliyoruz. Hiçbir fiyat sabit değil. Sanayici, esnaf, fiyatlar sabit bir yerde dursun da biz de ona göre hareket edelim, diyor.  Evinize dolap yaptıracaksınız mesela, geliyorum, ölçü alıyorum, fiyat veriyorum. Diyelim ki 15 bin lira.. O fiyat, o an için geçerli. Bir hafta sonra gelip, tamam 15 bin liralık fiyat teklifinizi kabul ediyorum, deseniz nafile. Fiyat çoktan değişmiş oluyor. Bir daha hesap ediyoruz, 18 bin liralık rakam çıkıyor karşımıza. Böyle bir belirsizliğin içinde yaşıyoruz. İşimizi engelleyen, durduran şey, budur. Kereste sıkıntısı, MDF’nin önüne geçti.  Kerestedeki fiyat artışları, MDF’yi de geride bıraktı. Kereste ihalesine, MDF yapan firma da katılıyor. Bu durumda kereste daha da pahalı hale geliyor. İsteğimiz şudur: MDF fabrikalarının girdileri incelensin, ihale sistemi düzgün bir hale getirilirsin. MDF gerçekten ihracata gidiyorsa, o zaman bunu devletin engellemesi lazım. Bu bizim en önemli hammaddemizdir. Biz bunu dışarıya verirken un olarak değil, pasta olarak vermeliyiz.”