GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
30 Haziran 2023 Cuma 08:42

Mahkeme kararı da durduramadı… Kale Grubu'na 'Latmos' onayı!

Mahkemenin iptal kararının ana gerekçesi zeytinlik olmasına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kale Grubu’na ait maden şirketine bir kez daha ÇED olumlu kararı verdi. İzin verilen bölge jeolojik yapısıyla dikkat çeken ve Yunan mitolojilerinde de yer alan Latmos’ta (Beşparmak Dağları) yer alıyor.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kale Grubu’na ait Aydın’daki iki taş ocağının kapasite artışına daha onay verdi. Söke’deki feldispat, kuvars ve kuvarsit taş ocağı için ‘ÇED olumlu’ kararı verdi.

MAHKEMEDEN DÖNMÜŞTÜ
Bakanlık’tan 2004 yılında aldığı izinle Söke’de ilk ocağı açan şirket geçtiğimiz yıllarda kapasite artışı için harekete geçmişti ancak bakanlığın verdiği son izin Aydın 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Karar Danıştay tarafından da onaylanmıştı.



ZEYTİNLİK VURGUSU
Avukat Akın Yakan ve Avukat Aysun Kaymaz tarafından mahkemeye taşınan davanın kararında maden sahasının 3 kilometre çevresinde yoğun zeytinliklerin bulunduğu ve işletmeden çıkacak tozların ağaçların gelişimine zarar vereceği gibi kapasite artışı nedeniyle bu zeytinlerin büyük bölümünün kesileceğine dikkat çekilmişti. Bilirkişi raporunda, madenin kapasite artışının hidrojeolojik, jeolojik ve çevre bilimi açısından da sakıncalı olduğun altı çizilmişti.

Ancak şirket, 2009/7 Bakanlık genelgesi doğrultusunda proje alanında değişiklik yaparak yeniden başvurdu. Poligon sayısını 8’den 3’e ve ocak kapasitesini de 1 buçuk milyon tondan yarıya indiren şirket yeniden izin istedi. Ocak faaliyeti izin alırsa en yakın köye olan uzaklığı bin 200 metreye kadar düşecek.



ZEYTİNLİKLERE ZARARI YOKMUŞ
Patlatma yöntemiyle hammaddenin çıkarılacağının belirtildiği proje tanıtım dosyasında söz konusu madencilik faaliyetinin zeytinliklere zarar vermediğinin iddia edildiği bir rapor da yer aldı.

KARARA RAĞMEN ONAY
Bakanlık mahkeme kararında zeytinlik vurgusuna rağmen ocak alanın etrafından zeytinlikler olduğu halde yeniden ‘ÇED olumlu’ kararı verdiğini duyurdu.

LATMOSU DA TEHDİT EDİYOR
Bölgedeki madencilik yöre halkının geçim kaynakları arasında yer alan zeytinciliğin yanı sıra dünyanın nadir jeolojik oluşumlarından sayılan coğrafik bir yapıya ve 8.500 yıllık kaya resimlerine sahip Latmos (Beşparmak) dağlarının ekolojik ve kültürel yapısını da tehdit ediyor.



AYDIN BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ
Öte yandan proje tanıtım dosyasında Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin olumsuz görüşü de yer aldı.

Görüş yazısında şu ifadeler yer aldı:

Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak Azap Gölü, Bafa Gölü ve Beşparmak Dağları bölgesinde yapılacak her türlü madencilik faaliyetlerinin çevre ve doğa turizmi açısından doğurabileceği olumsuz etkiler göz önünde bulundurulduğu ve bu kapsamda yapılacak madencilik faaliyetlerinin ve kapasite artışlarının bölgeye gelecek ziyaretçiler açısından önemli olan zengin floranın zarar görmesine yol açacağı, bölgede madencilik faaliyetleri sırasında meydana gelecek toz emisyonu ve partikül yükünün bitkiler üzerindeki olumsuz etkilerinin oluşacağı, bölgenin doğal ve tarihi açıdan önemli ziyaretçi potansiyeline sahip olması nedeniyle madencilik faaliyetleri sonucunda meydana gelen inorganik partikül yükünün dere ve yüzey suları yoluyla göllere taşınmaması gerektiği, bölgenin zengin yaban hayatı ve nesli tehlike altında olan hayvan türlerini barındırması nedeni ile madencilik faaliyetleri ve patlama işlemlerinden yaban hayatının zarar görmemesi gerektiği, bölgeye gelen ziyaretçilerin doğa yürüyüşü, bisiklet, kuş gözlemciliği, kampçılık, ekolojik tarım gibi olası faaliyetleri sırasında madencilik faaliyetlerinden kaynaklanabilecek güvenlik risklerinin oluşacağı, bölgenin çevre, doğa ve tarih alanındaki özelliklerinden dolayı son yıllarda artan belgesel niteliğindeki program çekimlerinde doğal yapının hasarı olarak yorumlanan ve madencilik faaliyetleri kaynaklı olarak sunulan görüntülerin daha geniş alanlara yayılacağı, bölgenin tanıtımına katkı sağlayan her türlü tanıtıcı haber, belgesel ve benzeri görüntülerde madencilik faaliyetlerinden dolayı yörenin doğa ve çevre turizmi adına değerini azaltıcı etkilerinin oluşacağı, yöre halkının alternatif geçim kaynağı olabilmesi için çevre ve doğa turizmi alanında uygulamaya konulan kırsal kalkınma odaklı projelere doğuracağı olumsuz etkiler nedeni ile Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından projenin uygun görülmediği belirtilmektedir.