GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
11 Aralık 2021 Cumartesi 08:36

Mağazadan almak hayal oldu... Zengini de fakiri de spotçuya gidiyor!

Son aylarda dövizdeki büyük artış ve eldivenden merdivene her şeye yapılan aşırı zamlar nedeniyle vatandaşlar, ikinci el ürünlerin satıldığı spotçulara yöneldi. Alım gücü iyi olan vatandaşlar bile 6 bin liralık bir yatağı mağazadan almak yerine 1500 liradan spotçudan satın almaya başladı

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Ülkede yaşanan ekonomik buhran, insanları ikinci el ürünlerin satıldığı spotçulara yakınlaştırdı. Spotçuların yanı sıra internet üzerinden satış yapan platformların da her zamankinden daha yoğun çalıştığı öğrenildi. Dövizdeki kontrol edilemeyen yükseliş ve temel gıdadan ayakkabıya, beyaz eşyadan koltuk takımına kadar her şeye gelen büyük zamlar, vatandaşların geçim sıkıntısını dayanılmaz boyutlara taşıdı. Pahalılığın altından kalkamayan vatandaş da pek çok ihtiyacını spotçulardan karşılamaya başladı.

EN DÜŞÜK FİYATTAN MALI ALMAKTA BİLE ZORLANIYORLAR
İnternet üzerinden ikinci el ürün alım satımı yapan firmalar nedeniyle spotçuların işlerinin iyice bozulduğunu belirten Serkan Bayraklı, “Her gün, eskiye göre daha çok müşteri kapımızı çalıyor fakat yine eskiye göre daha az alışveriş yapıyor ya da yapabiliyor. İşlerimiz öyle kötü ki, geçmişteki işlerimizle kıyaslayacak bir durum dahi yok ortada. Spotçu diye kavram bırakmadılar. Vatandaş, 10 bin lira olmuş koltuk takımını mağazadan almak yerine bize geliyor, 3 bin lira diyoruz, 1500 liraya olmaz mı, diyor. Yani insanlar spottaki fiyatları bile yüksek buluyor. Çünkü geçim sıkıntısı içinde, cebinde para yok” dedi.

PİYASADA 6 BİN LİRA, SPOTTA 1500 LİRA!
İzmirli spotçulardan Serkan Cebeci de internet üzerinden yapılan satışlar nedeniyle spotçuların işlerinin yüzde 50 azaldığına vurgu yaptı. Devletin, internet üzerinden ikinci el satış yapma konusuna el atması gerektiğini belirten Cebeci, “Devletin bu sistemi ele alması lazım” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ziyaretçilerimiz arttı. Geliyorlar, fiyat soruyorlar ama önemli bir kısmı yine de internetten alım yapıyor. İnternet üzerinden elbiseden gıdaya, lastikten ayakkabıya, teybe, radyoya, fırın, bebek masası, çekyat, karyola, baza, yatak, çatal bıçak dahil her şeyi satıyorlar. Bizim sektörde en çok talep, bazaya ve koltuk takımına geliyor. Geçen sene tekli bazayı 500 liraya, çiftli bazayı 1000 liraya satıyorduk, bugün de aynı fiyata satıyoruz. Her şeye zam geldi ama bizde zam yok. Tekli bazanın sıfırı, ekonomik olanı için söylüyorum, 2 bin 500 lira. İkili baza, 3 bin 500 lira. Marka bir şey olursa, daha da yükseliyor. İnsanlarımız spot mağazalardan alışveriş yapmaya başladı, çünkü hayat çok zorlaştı. Ekonomik gücü zayıf olan vatandaşlar zaten bizim daimi müşterimizdi, son zamanlarda Çeşme’de yazlığı olan varlıklı kişiler de gelmeye başladı. Mağazadan 6 bin liraya, 10 bin liraya alacağı bir koltuk takımını bizden 1500 liraya almayı tercih ediyor. Artık bu ülkenin en alt gelir grubundaki insanlar da zengini de spot ürünlere yöneldi.”