GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
2 Ağustos 2022 Salı 13:31

Maden şirketlerinin hedefindeydi... Kartal Dağı'na SİT müjdesi!

Maden şirketlerinin hedefinde olan Tire’nin Kartal Dağı mevkiinde bulunan bir parsel, içerdiği kültürel varlıklardan dolayı arkeolojik sit alanı ilan edildi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – İzmir’in Tire ilçesi Büyükkale Mahallesi Yayla mevkiinde bulunan kültürel varlıklar için inceleme başlatan İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararını açıkladı. Özel mülkiyete ait tapunun 174 ada 14 parselde bulunan Roma, Geç Roma ve Bizans dönemi kalıntılarına ilişkin sebebiyle bölge 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan edildi.

SİT kararı tapuya şerh olarak düşecekken bölgenin koruma amaçlı planları hazırlanacak. İlan edilen arkeolojik sit alanı, Emerald Maden Şirketi tarafından açılmak istenen mermer ocağı proje sahası içerisinde kalıyor. İlan edilen 3’üncü derece arkeolojik sit alanında ise çalışma yapılmadan önce Koruma Bölge Kurulu’ndan karar izin alınması istendi. Geçtiğimiz aylarda da bu bölgede bir parsel 1’inci derece arkeolojik SİT ilan edilmişti. Ayrıca 5-6 nokta ile ilgili de benzer SİT kararlarının verilmesi bekleniyor. Bu alanların dosyaları da kurul önünde.

Kararda şu ifadeler yer aldı:

"İzmir İli, Tire İlçesi, Büyükkale Mahallesi, Yayla Mevkiinde bulunan 174 ada 14 parsel numarasıyla kayıtlı özel mülkiyete ait taşınmaz ile orman mülkiyetindeki taşınmazın, karar eki koordinatlı paftada gösterilen kısmının, alanda tespit edilen Roma, Geç Roma ve Bizans dönemlerine ilişkin buluntular sebebiyle "3. derece arkeolojik sit" olarak tescil edilmesine, karar eki koordinatlı paftasının ve sit fişinin onaylanmasına, taşınmazların tapu kaydına "3. derece arkeolojik sit" şerhinin konmasına, 2863 sayılı yasanın 17. maddesi gereğince Koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak iletilmesine"

ÇED İPTAL EDİLMİŞTİ!
İzmir'in Tire ilçesindeki Büyükkale ve Küçükkale köylerine kurulmak istenen mermer ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olumsuz görüş bildirmiş ve ocak alanının etrafındaki zeytinlikleri gerekçe göstererek ÇED sürecini durdurmuştu. ÇED sürecinin iptal edilmesinin ardından harekete geçen Tireliler ruhsatın iptal edilmesini istediler. Kartal Dağı’na kurulmak istenen mermer ocağının ruhsatının iptal edilmesi için Tire Belediyesi ve 98 yöre köylüsü dava açmıştı. Şimdi gözler idare mahkemesinin vereceği kararda.

TOPLANTI YAPTIRILMADI
Geçtiğimiz yıl Küçükkale’de yapılması planlanan halkın katılımı toplantısı, bölge halkının ve çevre örgütlerinin tepkisinden dolayı gerçekleşememiş ve tutanak tutulmuştu. Küçükkaleliler köy girişine “Madencilerin köyümüze girişi yasaktır” ifadeleri yer alan pankart asmıştı.

Kartal Dağı’nın eteklerinde yer alan ve orman sahası içinde kalan 194,60 hektarlık ruhsat alanında 6 adet mermer ocağı açılması planlanıyordu. Bölge halkı ocakların ormana, zeytinliklere, tarım arazilerine, içme suyu kaynaklarına ve yaşam alanlarına zarar vereceğini belirterek karşı çıkıyordu.

Bölge halkı başka bir başvuru süreci işletilmemesi için alanın acilen milli park ve doğal SİT alanı ilan edilmesini istiyor.