GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
19 Aralık 2022 Pazartesi 15:09

Maden şirketinin ÇED oyunu tutmadı!

Ödemiş’te 72 hektarlık ruhsat sahasının sadece 24,71 hektarlık kısmı için başvuruda bulunan Canmar Şirket’i mermer ocağını ÇED sürecinden kaçırmayı planı tutmadı. Bakanlık ÇED sürecini sonlandırdı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Canmar Mermer Madencilik Şirketi’nin Ödemiş’te açmak istediği mermer ocağı ile ilgili ‘çevresel etki değerlendirme’ süreci başlatmıştı. Proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık bürokratları başvuruyu ÇED Yönetmeliği’ne aykırı bularak iptal etti.

Bakanlığın duyurusunda “İzmir İli, Ödemiş İlçesi, Tekeköy Köyü Mevkiinde, II-B Grubu RN: 201901454 (ER: 3385790) numaralı 72,36 hektarlık Ruhsatlı Sahanın, 24,71 ha kısmında,  Canmar Mermer Madencilik İnş. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan “Rn: 201901454 (ER: 3385790) II-B Grubu Mermer Ocağı İşletmeciliği” projesine esas hazırlanarak Valiliğimize (Müdürlüğümüze) sunulan Proje Tanıtım Dosyasına ilişkin devam eden ÇED süreci ÇED Yönetmeliği’nin Madde 6. (4) hükmü gereğince iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır.” ifadeleri yer aldı.

TARIM ARAZİSİNE KURULACAKTI
İzmir-Manisa sınırındaki 24,71 hektarlık ÇED alanı içerisinde yapılması planlanan mermer ocağında yılda 20 bin ton hammadde çıkarılması planlanıyordu.  İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Haritasına göre ocak sınırları ‘Tarım Arazisi’ sınırları içerisinde yer alıyordu. Proje ömrünün 87 yıl olması ocak alanı en yakın konuta uzaklığı ise 740 metre idi. Ocağın hayata geçmesi durumunda saatte 23 kilogram tozun havaya karışması bekleniyordu.

Proje ile ilgili en dikkat çeken nokta ise başvurulan ÇED alanının büyüklüğü olmuştu. Şirket, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden 2021 yılında 10 yıllığına 72,36 hektarlık alan için izin almıştı. Ancak şirket alanın sadece 24,71 hektarlık için kısmı ÇED başvurusunda bulunmuştu. Yakın zamanda güncellenerek yeniden yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine göre kazı ve döküm alanı dâhil olmak üzere 25 hektar üzerindeki açık ocak işletmeleri ÇED sürecine tabi tutuluyor. Şirket, bu proje için bakanlıktan ‘ÇED Gerekli Değildir’ almayı planlıyordu.