GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
14 Şubat 2024 Çarşamba 12:16

Maden işçilerinin çığlığı: Bu topraklar siyanürlü!

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninde göçük meydana geldi. Göçük sonrasında bir işçi açıklamalarda bulunarak "Görüntülerin arka tarafında da kayma var. Gördüğünüz topraklar siyanürlü" dedi.

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 13.00 sıralarında toprak kayması meydana geldi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göçük altında 9 işçinin kaldığını açıkladı. Siyanürlü olduğundan şüphe edilen toprakta, çıplak elle, koruyucu ekipmanlar olmadan çalışma yapıldığı görüldü.

Anagold Maden'de (İliç'te) çalışan bir işçi, T24'e aktardığı bilgilerde her vardiyada 400 işçi çalıştığını belirterek, "Biz burada üç vardiya çalışıyoruz. Her vardiyada 400 işçi var. Bizim vardiyamız bittiğinde 'Olay var' deyip saat 13:30 gibi haber verdiler. Görüntülerin arka tarafında da kayma var. Gördüğünüz topraklar siyanürlü" dedi. 

Altın madenlerine karşı mücadele eden Sedat Cezayirlioğlu ise T24'e Çöpler'de daha önce de siyanür sızıntısı olduğunu aktararak, "Daha önce de siyanür sızıntısı olmuştu. Erzincan'ın İliç ilçesi Çöpler Köyü'nde 2010 yılından bu yana faaliyet yürüten Anagold (SSRMining+Lidya Madencilik) firmasının altın arama maden sahasındaki siyanür sızıntısı raporlara konu olmuştu, cezalar verilmişti. Avukatlar ve meslek odaları bununla ilgili yetkililerin yargılanmasını talep etmişti"  dedi.

Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.

'İŞÇİLERİN 5'İ KONTEYNERDA, 3'Ü ARAÇTA'
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 işçiden 5’inin bir konteynerde, 3’ünün bir araç içinde, birinin ise bir kamyon içinde olduğunu söyledi. Bakan Yerlikaya, “Arama kurtarma çalışmalarımız aralıksız devam edecek.” dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise bölgedeki siyanür tehlikesine ilişkin bir açıklama yaptı. Bakanlık, bölgedeki çalışmaların 10 bilim insanıyla birlikte yürütüldüğünü belirterek, şu ana kadar bir kirlilik tespit edilmediğini açıkladı.