GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
21 Aralık 2021 Salı 09:42

Maden Mühendisleri'nden ilk rapor... Kınık'taki göçüğün sebebi ne?

Kınık’taki kömür ocağında yaşanan göçükle ilgili Maden Mühendisleri Odası’nın hazırladığı ön raporda “Kazanın nedeni henüz tam olarak netleşmemesine karşın, yapılan ilk değerlendirmelere göre kazanın saat 20.42 sıralarında ayak arkasının ani ve sert olarak oturması sonucunda ayak arkasında birikmiş olan gazların ayak içerisine ulaşması ve yapılan kaynak veya ısıl işlem nedeniyle meydana geldiği düşünülmektedir.” denildi.

EGEDESONSÖZ - Kınık'taki Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait kömür ocağında saat 21.30 sıralarında, göçük meydana geldi. Madendeki göçük, yeni açılan galeride 'paşa vardiyası' olarak bilinen 16.00 -00.00 saatleri arasında çok sayıda işçinin çalıştığı sırada meydana geldi. Göçüğün meydana geldiği madene itfaiye, sağlık, polis ve jandarma ekibi ile İzmir ve Manisa'dan da kurtarma ekipleri sevk edildi. Ekiplerin 2 saatlik çalışması sonucu göçük altından yaralı olarak kurtarılan işçiler, ambulanslarla çevre hastanelere sevk edildi.

TMMOB Maden Mühendislerine bağlı bir komisyon göçük sonrasında bölgede incelemelerde bulundu ve ön rapor yayınladı. Raporda göçüğe ilişkin ilk bulgular yer aldı.

Açıklamada yer alan bulgular:

.-Yeraltında kömür üretimi mekanize araçlar ile uzun ayak üretim metodu ile yapılmaktadır.

-Yeraltı kömür ocağında 800-1000 metre derinliğinde üretim yapılmakta olup Türkiye’nin en derin kömür ocağıdır.

-Ocak havalandırması 2 adet kuyu ve 1 adet desandre ile mekanik olarak yapılmaktadır.

-Kaza yeraltı kömür ocağının C-02 olarak adlandırılan ayağında (üretim alanı) meydana gelmiştir.

-Elde edilen bilgilere göre ayak uzunluğu yaklaşık olarak 135 metre olup kaza anında ayak arkasında 6 metre boşluk olduğu ifade edilmiştir. Ayak arkasındaki bu boşluğun kapanması için saat 16.30 sıralarında patlatma yapılmıştır.

-Kazanın saat 20.42 sıralarında meydana geldiği tahmin edilmektedir.

-Kaza öncesi C-02 ayağındaki gaz konsantrasyonları gaz izleme sensörlerinde CH4 (metan) % 0,5, CO (Karbonmonoksit) 0 ppm, O2 (Oksijen) % 20 seviyesindedir.

-Kaza meydana gelmeden önce ayak içerisinde kaynak veya ısıl işlem yapıldığı yönünde duyumlar bulunmaktadır.

-Kaza anı olarak değerlendirilen saat 20.42 sıralarında ise ocaktaki gaz oranları CH4 (metan) % 2, CO (karbonmonoksit) 550 ppm in üzerinde olup sensörün ölçüm kapasitesinin üzerine çıkarak sensör bilgilerini siliyor. O2 (oksijen) % 17,5 şeklindedir.

-Sensör verileri saat 21.30 itibariyle değerlendirildiğinde ise CH4 % 0,42, CO 20 ppm, O2 % 20,8, CO2 % 0 ve H2S (Hidrojen sülfür) ise 2,0 ppm şeklindedir.

-Kazanın nedeni henüz tam olarak netleşmemesine karşın, yapılan ilk değerlendirmelere göre kazanın saat 20.42 sıralarında ayak arkasının ani ve sert olarak oturması sonucunda ayak arkasında birikmiş olan gazların ayak içerisine ulaşması ve yapılan kaynak veya ısıl işlem nedeniyle meydana geldiği düşünülmektedir.

YARALILARIN TEDAVİSİ KAZAYA IŞIK TUTACAK’
Kazanın teknik ve bilimsel nedenlerinin ayak hava giriş ve çıkışlarında bulunan sensör verileri, ocak ve havalandırma planları ile tanık ifadelerinin elde edilmesi ve değerlendirmesinden sonra belirleneceğinin ifade edildiği açıklamada “Ayrıca yaralıların yürütülen tedavilerinde elde edilecek bilgilerde kazanın nedenlerinin tespit edilmesine ışık tutacaktır. TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından yapılan çalışmaları devam etmekte olup kazanın teknik nedenleri konusunda gerekli ve yeterli bilgiler tespit edildiğinde de kamuoyunun bilgilendirilmesi sağlanacak ve gerekli değerlendirmeler ayrıca yapılacaktır. Tüm meslektaşlarımıza, maden emekçilerine ve halkımıza geçmiş olsun diyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.” denildi.