GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
6 Kasım 2022 Pazar 10:53

MİT'ten PKK'nın sorumlusuna operasyon

MİT, terör örgütü PKK/YPG'nin sözde Ayn İsa eyalet sorumlusu "Azad" kod adlı Irak uyruklu Kays Berho Sulayva'yı Suriye'de düzenlediği operasyonla etkisiz hale getirdi.

PKK/YPG kadrolarına Irak'tan 2013 'te katılan ve geçmişte Suriye Tel Tamir Eyaleti Genel Sorumlusu Kays Berho Sulayva, TSK tarafından 2019'da gerçekleştirilen Barış Pınan Harekatı'na yönetici düzeyde bizzat katılması, akabinde de Banş Pınan Harekat Bölgesi 'nde görevli güvenlik güçlerimize yönelik eylemleri organize etmesi nedeniyle MİT tarafından takibe alınmıştı.

PKK/YPG Ayn İsa Eyaleti'nde MİT'in gerçekleştirdiği operasyonlarda örgütün üst üste yöneticilerinin etkisiz hale getirilmesi üzerine PKK/YPG, Azad kod Kays Berho Sulayva'yı Tel Tamir Eyaleti'nden Ayn İsa Eyaleti'ne gönderdi. Buradaki faaliyetleri MİT tarafından kontrol altına alınan Azad kod Kays Berho Sulayva, kısa süre önce düzenlenen bir operasyonla etkisiz hale getirildi.

Örgütün Suriye yapılanmasında sorumlu düzeyde Iraklı bir örgüt mensubunun etkisiz hale getirilmesi ile örgütün Suriye'de sadece yerel unsurların faaliyet gösterdiği yönündeki tezi bir kez daha deşifre edilmiş oldu.

Kays Berho Sulayva, PKK saflarına katılmasının ve silahlı eğitimini tamamlamasının ardından önce Irak/Sincar akabinde Suriye/Tel Tamir bölgesinde görevlendirildi. Suriye/Haseke'qe ağır silah sorumlusu olarak faaliyet gösterdikten sonra 2017 döneminde tekrar Raselayn-Tel Tamir hattında sorumlu seviyede faaliyetlerine devam etti.

MİT'in Suriye'deki Operasyonları
PKK/YPG Diplomasi Sorumlusu Mazlum Kobani/Şahin Cilo kod Ferhad Abdi Şahin, kısa süre önce Şarkul Avsat'a verdiği demeçte "Türkiye 'nin SİHA 'far ile son iki yılda PKKIYPG 'nin en iyi askeri liderlerini hedef alan 70 hava saldırısı düzenlediğini'' ifade etmişti.

Diğer yandan güvenli uzmanları, PKK elebaşlanndan Cemal kod Murat Karayılan'ın "biraz vicdanlı olun, durun artık, bu PKK size ne yapmış" şeklinde bir süre önceki ifadeleri dikkate alındığında, örgütün, MİT' in son dönemde yaptığı operasyonlardan ciddi şekilde etkilendiğini gösterdiğini belirtiyor.