GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
25 Şubat 2020 Salı 18:35

MHP’li Kalyoncu’dan hobi bahçeleri önerisi: Üzerinde konut-yazlık yapılmasın!

MHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu uzun süredir gündemde tuttuğu hobi bahçeleri konusunun İmar Kanunu’na da eklenmesini istedi.  Kanuna değişiklik teklifi sunan Kalyoncu’nun önerisinde, “Hobi bahçeleri olarak belirlenen alanlara konut, yazlık ve benzeri şekilde üretimi ortadan kaldıracak nitelikte yapılan yapılamaz” ifadelerine yer verildi. Yapılması halinde ise 3 ay içinde eski haline getirilmesi talep edildi.

EGEDESONSÖZ-  TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanvekili İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu İmar Kanunu’nda “hobi bahçeleri” konusunda yasal düzenleme yapılmasını istedi.

3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 8. Maddesine bir ekleme yapılmasını isteyen Kalyoncu, değişiklik teklifini meclise sundu. Tarım arazilerinin hobi bahçeleri adı altında bölünmeye başladığını anlatan Kalyoncu beton zeminler ve su basmalarının üzerine prefabrik yapılar inşa edildiğini, tel çit ve duvarlar örüldüğünü belirtti. Hobi bahçelerinin Ticaret Bakanlığı’na bağlı olarak “Gayrimenkul İşletme Kooperatifleri Anasözleşmesi” üzerinden yasal dayanak yapılarak emlakçılar, internet siteleri üzerinden satıldığını vurgulayan Kalyoncu, tarım arazilerinin fahiş fiyatlarla satılmasının da dikkat çekici olduğunu vurguladı. Kalyoncu, belediyelerin de elini güçlendirecek şekilde yasal düzenlemenin yapılması talebinde bulundu.

Verdiği önergede kanunun ilgili maddesine ek olarak şu ifadelerin konulmasını istedi:

“Hobi bahçesi olarak belirlenen alanlara konut, yazlık villa vb. tarımsal üretimi ortadan kaldıracak nitelikte binalar yapılamaz. Bu alanlardaki yapılaşmanın özellikleri üç ay içinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıkartılan yönetmelikle belirlenir. Hobi bahçesi olarak belirlenen alanlardaki mevcut yapıların üç ay içerisinde düzenlemeyle uygun hale getirilmesi hak sahibinin ve kullanıcısının sorumluluğundadır.  Anılan düzenlemeye ilişkin yapıların kentsel altyapı hizmetleri bunların bağlı olduğu belediye yoksa il özel idaresi tarafından sağlanır”