GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Şubat 2021 Perşembe 09:27

MHP'den Büyükşehir'e 18 maddelik 'sel önerisi'

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, Büyükşehir Belediye Meclisi'ne 18 maddelik 'sel önerisi' raporu sundu.

EGEDESONSÖZ / İzmir'de 2 Şubat günü başlayan kuvvetli sağanak sonrası, il sınırları içerisinde bulunan bir çok dere taşarken, binlerce ev ve işyeri de sular altında kalmıştı.

Metrekareye 24 saatte 126 kilogram yağmurun düştüğü İzmir'de binlerce insan mağdur olurken, 2 vatandaş ise yağmur suları nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Gerçekleşen doğal afet sonrası gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerekse hükümet yaraların sarılması için adımlar atarken, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden de selzedelere destek verileceği açıklanmıştı.

Şubat ayı olağan Meclisi'nde ise konuyla ilgili Milliyetçi Hareket Partisi Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Selahattin Şahin'den belediye başkanlığına, yağmurlarda alınması gereken önlemler konusunda 18 maddelik yazılı bir öneri iletildi.

Özellikle dere yatakları ile ilgili sorunlara dikkat çeken Şahin, vatandaşların doğal afetlere karşı yalnız bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin'in öneresi şu şekilde;

"Kentsel alanlarda aşırı yağış için alınması gereken önlemler;

Kentsel alanlarda aşırı yağışın bir afete dönüşmemesi için acilen hayata geçirilmesi gereken öneriler. Bu öneriler uygulanmalı kalıcı çözüm için aklıselim ve uzmanlık bir araya getirilmelidir. Halk doğal afetlere karşı biçare ve yalnız bırakılmamalıdır.

1) Kuru dere yataklarından geçen yollarda köprüler yapılmalı ve kuru dere yataklarının getireceği sel hesaplanarak çevresinde önlem alınmalıdır.

2) Kapatılan dere yatakları tekrar planlanmalıdır.

3) Yağış rejiminin değişmesi nedeni ile bir ayda yağan yağmur bir saatte yağabilmektedir. Dere yatakları ve çevresi bu duruma göre yeniden planlanmalıdır.

4) Alt geçit, menfez, toplu ulaşım alanları vb. alanların drenaj sistemlerinin en kötü senaryoya göre planlanması gerekmektedir.

5) Yağmur suyu toplama sistemlerinin kanalizasyondan tamamen ayrılması ve bu hatların yağış rejiminin değişimine paralel planlanması, depolanabilen kısmının depolandıktan sonra şehre zarar vermeden alıcı ortama aktarılması gereklidir.

6) Su taşkınlarını önlemek, şehri muhtemel afetlerden korumak için sel kapanları gibi mühendislik uygulamaları yapılmalıdır.

7) Yapılan planlamalara iklim değişikliği katsayısı hesaplanarak mutlaka eklemesi ve imar planları bu hesaplamalara göre düzenlenmelidir.

8) Dere yataklarının çevresindeki yerleşim gözden geçirilmeli ve riskli alanlar tahliye edilmelidir.

9) Şehirlerde yağmur sularının biriktirdiği alanlar belirlenerek drenaj sistemleri ile bu birikim tahliye edilmelidir.

10) Dere yataklarına hafriyat ve benzeri malzemelerin atılması engellenmelidir.

11) Şehir merkezlerinde kapalı kanallar yerine açık kanal sisteminin tercihen ıslah edilmiş doğal dere yataklarında planlanarak uygulanmalıdır.

12) Cadde, yol ve köprülerde suyun birikmesini engelleyecek drenaj sistemlerinin oluşturulması gereklidir. 13) Kaçak su kuyularının bir an önce kontrol altına alınmalıdır.

14) Park ve Bahçelerde kullanılan bitkilerin suyu az isteyen türlerden tercih edilmelidir. 15) Kayıp kaçak oranları bir an önce en alt düzeye çekilmelidir.

16) Şehir içi alanlarda (Araç yıkama, süs havuzları, havuzlu konutlar gibi) kullanımın tam denetim altına alınması, bu alanlarda yağmur suyu biriktirme depoları kullanılmalıdır.

17) Atıksu arıtma tesislerinden çıkan suyun tekrar sisteme entegresinin sağlanmalıdır.

18) Su tasarrufu için bilgilendirme ve kamu spotları yapılmalıdır. 19) Yağış rejimi değişikliği dolayısı ile artması beklenen sellerin yıkıcı etkisini gidermek üzere gerekli önlemler acilen alınmalıdır."