GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
22 Nisan 2024 Pazartesi 13:43

Lokantacıların başkanı ‘bize haksızlık ediliyor’ dedi: Boykot, İzmir’e uğramadı!

Sosyal medyada ‘fahişyemeğeBOYKOT’ etiketiyle başlatılan kafe ve restoranlara yönelik iki günlük alışveriş yapmama çağrısına İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç’tan tepki geldi. Kılıç “Boykot, İzmir’e uğramadı. bu boykot bize haksızlık. Lokantacı esnafı bunu hak etmiyor. 1 kilo kuşbaşı et 590 lira. Dana et sotelik 729 lira. Bir bağ rokanın 17 lira olduğu yerde biz zam yapmıyoruz” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ -  Ülke genelinde vatandaşlar, kafe ve restoranlardaki fiyat artışına karşı tepki göstermek için sosyal medyada bir araya geldi.

Yeme - içme sektöründeki artışlara tepki gösteren sosyal medya kullanıcıları, ‘fahişyemeğeBOYKOT’ etiketi ile kampanya başlattı. Kampanyanın 20-21 Nisan'da kafe ve restoranlara gitmemesi istendi.

İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç, boykot ve fiyat artışları ile ilgili Egedesonsöz’e değerlendirmede bulundu.

BOYKOT BİZE HAKSIZLIK
Kılıç, şunları söyledi:

“Yapılan bu boykot bize haksızlık. Lokantacı esnafı bunu hak etmiyor. 1 kilo kuşbaşı et 590 lira. Dana et sotelik 729 lira, kuşbaşı 550 lira. Bir bağ rokanın 17 lira olduğu yerde biz zam yapmıyoruz.  Bizim 100 liralık bir iş yaptığımız noktada bunun yüzde 10 KDV’si var 100 liralık işte 10 lira oraya gidiyor. Bir komisyon bedeli yüzde 4,5 etti, 14,5 lira. Bir de bunun gelir vergisini koyduğumuz zaman 100 liranın 20 lirası direkt devlete gidiyor. Bunları görmüyorlar. Kiralarımız yüzde 100 arttı görmüyorlar.

ZAM YAPMAZSAK BATIYORUZ
Bu yapılan zamları kesinlikle biz yapmıyoruz. Bir memlekette etin kilosu 700 lira olursa bu et yüzde 40 ile piştiği zaman fire veriyor. Bunun kilosu 1.100 liraya denk geliyor. Kaç porsiyon çıkar buradan? En fazla 5 porsiyon çıkar. 200 liraya verse 1000 lira yapar. Bunun yanında yeşilliği, ekmeği bedavaya veriyoruz. Zaten biz para kazanamıyoruz ki. Pandemiden bu yana dükkanları kapatan kapatana. Yaptığım her zamda müşteri sayımız düşüyor. Zam yapmazsak batıyoruz zaten. Ben 40 yıllık meslek hayatımda hiç görmedim, son 2 yılda çektiğimiz ıstırabı”

İZMİR’DE SIKINTI YOK
Boykot günlerinde alışverişlerin normal seviyede sürdüğünü söyleyen Kılıç,  “Boykot İzmir’e uğramadı. Boykotun aksine tersine satışlar gayet iyiydi. Bir sorun yoktu. İzmir’de hiçbir sıkıntı yoktu” dedi.