GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Şubat 2024 Çarşamba 09:33

Lojistik sektörü rotayı Kemalpaşa’ya çevirdi

Yakın zamanda hayata geçirilecek Kemalpaşa Lojistik Merkezi projesinde yer alacak Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’nin (UTİKAD) Ege Bölgesi Çalışma Grubu Başkanı Devrim Fırat, “Proje, şehrimiz için yeni yatırımlar ve yeni istihdam alanları, yeni fabrikalar depolar vb. şirketler kurulmasını da sağlayacak ve İzmirliler için çok sayıda yeni istihdam olanaklarını da beraberinde getirecektir” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir Valiliği, İZTO, EBSO ve EİB ortaklığıyla  İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde hayata geçirilecek lojistik merkezi için gün sayılıyor.

Ege illeri içinde ihracatta önemli bir yere sahip olan İzmir’de hayata geçirilecek Kemalpaşa Lojistik Merkezi için önemli bir aşama kaydedildi. 

İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve İzmir Valiliği tarafından hayata geçirilecek merkezin hazırlık aşamalarında sona gelindi.

Edinilen bilgilere göre, 3 milyon metrekarelik alana kurulacak Kemalpaşa Lojistik Köyü’nde tahsis çalışmaları başladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı arazilerin mülkiyetini İzmir Valiliği’ne devretti. Süreç YİKOB tarafından takip edilecek. 

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) de projede yer alacak. Egedesonsöz’e konuşan Utikad Ege Bölgesi Çalışma Grubu Başkanı Devrim Fırat projenin İzmir’e katacağı artı değeri aktardı.

PLANLAR ASKIYA ÇIKACAK
Projenin imar planlarının askıya çıkarılma sürecinde olduğunu aktaran Fırat, “Bölgesinde ve Türkiye’de önemli bir ticaret merkezi olan İzmir’de, İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Ege İhracatçılar Birliğinin bir araya gelerek oluşturduğu güç birliği ile Kemalpaşa’da kurulacak olan lojistik merkezi işletimi için kurulan 50 milyon TL sermayeli İzmir Kemalpaşa Lojistik Merkezi Tır Gümrük İşletmeleri A.Ş. bakanlıktan lojistik köyünü ve TIR gümrüğünün işletme hakkını almayı hedefliyor. Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nin genel kurul toplantısı geçtiğimiz günlerde yapıldı. Merkezin imar planları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderilmiş olup planların askıya çıkarılma süreci bekleniyor. Türkiye Lojistik Master Planı kapsamında yer verilen, 27 km uzunluğundaki Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi-Turgutlu demiryolu hattı ile Kemalpaşa OSB’nin mevcut demiryolu hattına bağlandığı, toplamda 3 milyon metrekare alana, 4 milyon ton taşıma kapasitesine sahip bir lojistik merkezdir” dedi.

TİCARET İÇİN ÖNEMLİ MERKEZ OLACAK
Projenin hayata geçmesiyle İzmirliler için istihdam kapısı açılacağını kaydeden Fırat, “Kemalpaşa Lojistik Merkezi sadece İzmir için değil, hinterlandında yer alan illerin ticareti için de önemli bir merkez olacaktır.  Bölge yakınlarında hâlihazırda birçok fabrika ve depo yatırımı bulunmaktadır. Proje, şehrimiz için yeni yatırımlar ve yeni istihdam alanları, yeni fabrikalar, depolar vb. şirketler kurulmasını da sağlayacak ve İzmirliler için çok sayıda yeni istihdam olanaklarını da beraberinde getirecektir. İzmir’e gelen Uluslararası Karayolu trafiğini otoyol bağlantıları ile bölgeye yönlendirecek, Tır Gümrüğü, Zirai Karantina, Laboratuvarlar vb. yapılar bölgeye taşınacak, ilgili bölgeden, Alsancak ve Aliağa limanlarına Otoyol ve Demir Yolu bağlantıları ile Deniz yolu bağlantıları da tamamlanmış olacak. Bu şekilde İzmir şehir içinde trafikte rahatlama sağlayarak İzmirlileri ayrıca olumlu etkileyecektir” ifadelerinde bulundu.

UTİKAD OLARAK PROJEYE DESTEK VERMEKTEN MUTLUYUZ
Fırat, projenin paydaşlarının arasında Deniz Ticaret Odası’nın da yer almasının faydalı olacağını vurgulayarak, “Limanlar şehri olan İzmir için çok önemli bir kazanım olan proje paydaşları içerisine İzmir Deniz Ticaret Odası’nın da dahil olmasının proje açısından fayda sağlayabileceğini düşünüyorum. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri olarak bizler de “Lojistik” adına yapılan bu projenin detaylarının ortaya çıkmasıyla içinde yer almaktan mutluluk duyacağız. Sektörümüz ve bölgemiz adına hayırlara vesile olmasını dileriz” diyerek sözlerine son verdi.