GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
25 Kasım 2016 Cuma 17:28

‘Lobi’ tartışmasında Olgun’dan EBSO’ya çağrı: Raporu biz verelim…

Bergama’daki ortak toplantıda EBSO Başkanı Yorgancılar’ı TOBB’da lobi faaliyeti yaparak ilçe odalarından kapasite raporu verme yetkisini ellerinden almakla suçlayan TTO Başkanı Olgun’dan çağrı geldi: Raporu biz verelim parası EBSO’ya yatsın…

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde Bergama’da gerçekleşen İzmir ili Odalar ve Borsalar Ortak Yönetim Kurulu Toplantısı’nda gündeme gelen lobi tartışmada Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdülvahap Olgun açıklama yaptı.

Toplantıda Ege Bölgesi Sanayi Odası’na (EBSO) EBSO Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar’ın TOBB’da lobicilik faaliyetleri yaparak ticaret odalarının ellerindeki yetkileri aldığını ve Torbalı’da zorla üye yaptığını ifade eden Olgun, konuyu yeniden gündeme taşıdı.

YETKİ GASBI İLE GELİR ELDE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR
Açıklamasında EBSO’ya teklifte bulunan Olgun, “10 kişinin üzerinde işçi çalıştıran işletmelere kapasite raporu verme yetkisi 2 ay önce elimizden alındı. EBSO’nun Başkanı TOBB’da başkan yardımcısı olduğu için güçlü bir lobi ile TOBB’a bu kararı aldırdı. Kimse EBSO’ya üye olmuyor. Zorla ve yetki gaspı ile üye ve gelir elde etmeye çalışıyorlar. Ben Sayın Yorgancılar’a daha önce şu teklifte bulundum. ‘Üye işletmeler kimden istiyorsa, oradan kapasite raporu alsın. Ama gelişme yok” diye konuştu.

PARAYI EBSO ALSIN RAPORU BİZ VERELİM
Oda olarak amaçlarının hizmet olduğunu söyleyen Olgun, EBSO’ya teklifte bulundu. Bölgedeki üyelere kapasite raporu verme yetkilerinin elinden alındığını söyleyen Olgun, ”Şimdi ben yeni teklifte bulunuyoruz. Raporu biz verelim parası EBSO’ya yatsın. Bizim maksadımız hizmet, para değil. Gelir peşinde değiliz. Kapasite raporu için gelen üyeyi iki aydır geri gönderiyoruz. Bu durum ağırıma gidiyor” şeklinde konuştu.

EBSO BÖLGEDE ETKİNLİĞİNİ YİTİRDİ
İzmir’deki ilçe ticaret odalarının statüsünün ‘sanayi ve ticaret odası’ olarak değiştirilmesi hakkında konuşan Olgun, “Bizim Ticaret ve Sanayi Odası olmamızın önünde engel yok. Bu tamamen lobicilik ile ilgili. Nasıl EBSO lobi ile elimizdeki yetkileri aldıysa bizde 8 ilçe odası olarak bu çalışmayı yapabiliriz. Manisa’nın ilçeleri bunu gerçekleştirdi. Bugüne kadar kardeş kardeş geçindik. Ama EBSO bölgede etkinliğini yitirdi. Balıkesir, Muğla, Manisa’ya ayrıldı. En son Aydın’da bağımlılığını ilan etti. Şimdi Kemalpaşa, Aliağa, Torbalı ve Menemen Sanayi ve Ticaret Odası olursa EBSO’nun ne yetkisi kalır. Buca, Konak, Alsancak veya Karşıyaka’da fabrika mı var”  dedi.

BU YANLIŞ DÜZELTİLSİN
İlçede yetkili oda olmasına rağmen kapasite raporu için gelen üyeleri İzmir’e yönlendirmek zorunda kaldıklarını ifade eden Olgun, “2 tane meclis üyeme kapasite raporu veremedik. Hani yerinde hizmet, hani anında hizmet? EBSO bu yanlışı bir an önce düzeltsin. Bizim amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil” şeklinde konuştu.