GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
17 Mayıs 2024 Cuma 12:30

Latmos’un kalbine dinamit… İş makineleri alanda!

Yunan mitolojisinde tanrılara ev sahipliği yapan Latmos, günümüzdeki adıyla Beşparmak Dağı’nın kalbinde açılmak istenen taş ocağı için iş makineleri araziye girdi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Aydın ve Muğla sınırları içerisinde kalan, antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağı'ndaki taş ocaklarının sayısı her geçen gün artıyor. Latmos’un yanı başında yer alan taş ocakları bölgenin tarihine, kültürüne, jeolojik yapısına ve canlı yaşamına geri dönülmez zararlar veriyor.

Latmos’da yeni bir taş ocağı girişimi daha kapıda. Açılması planlanan taş ocağı ÇED sahası Latmos’un şu anki adı olan Beşparmak’a ismini veren zirve ile Çörlen Asar Kalesi arasında kalıyor.



2007 yılında ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı alan iş insanı Egamin Mineral Maden Şirketi bölgede taş ocağı açmak için harekete geçti. Edinilen bilgilere göre şirket iş makinelerini göndererek yol açma çalışmalarına başladı.



'KORUNMASI GEREKEN BİR BÖLGE'
Egedesonsöz'e açıklamada bulunan Latmos Platformu’ndan Dr. Varol Aydın “Maden sahasının 1 kilometre ötesinde Çörlen Asar Kalesi arkeolojik SİT alanı var. Güneyinde hala Erenler kültürünün yaşatıldığı Erenler Tepesi var.  Yine güneyinde bir tarihi kale daha var. Yine maden sahasının yanı başında tarım terasları var. Orada yaşayanlar tarafından aktif olarak kullanılıyor. Buradaki maden çalışmaya başlarsa hemen üst tarafındaki bir maden sahasının açılması da gündeme gelecek. Sahada faaliyet başlarsa hem arkeolojik alanlar hem de orada yaşayan insanların hayatları olumsuz etkilenecek. Bu bölge tabiat parkı ilan edilmesi planlanan bir bölge. Bu planlama nedeniyle 2018 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Koruma Genel Müdürlüğü burada açılacak maden sahasına izin vermemiş. O nedenle bu bölgenin maden çalışmalarından uzak tutulması, korunması gereken bir bölge. Bu bölgenin yakınlarında maden çalışması yok. Bu bölgede de çalışma başlarsa geri dönülmesi mümkün olmayacak zararlar verecektir” dedi.

ÇÖRLEN ASAR KALESİ HAKKINDA
Çörlen Asar Kalesi, büyük bir kaya kütlesi üzerinde yerleşik, Latmos Dağı'nın kuzeyindeki Büyük Menderes Ovası'ndan Milas Ovası'na geçiş yollarından biri olan Anadolu Geçidi'ne giden yolu kontrol eden geç Roma- Bizans döneminden kalma bir kale kalıntısı. Çevresindeki fıstık çamı ormanları ve Sarıçay'ın kolu bir dere bulunuyor. Latmos'un zirvelerini gören konumu ile çok özel bir alan o olan Çörlen Asar'ın yakınlarındaki prehistorik kaya resimleri bu bölgedeki insan yaşamının geçmişini 8 -10 bin yıl öncesine kadar tarihliyor. Arkeolojik sit alanı olarak tescilli olan kalede definecilerin yarattığı tahribat günümüzde de devam ediyor.