GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
26 Haziran 2022 Pazar 15:42

Kuyumcuların Başkanı uyardı: Düşük ayarlı Ata altınına dikkat edin!

Piyasada düşük ayarlı merdivenaltı basım Ata lirası olduğuna dikkat çeken İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, “Biz tüm kuyumcu esnafımıza bu ürünle ilgili bir tavsiye fiyatı veriyoruz. Her kuyumcuda fiyatı aynıdır. Ancak 150-200 lira ucuza veren olursa, durup düşünmek lazım. Devletin Ata lirasıyla rekabet böyle olmaz” diye konuştu.

EGEDESONSÖZ - İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, SONSÖZ TV ekranlarında Gazeteci Muhittin Akbel’e açıklamalarda bulundu. Sektörün sorunları ve projelerine dair bilgiler aktaran Başkan Buyrukçu, oda olarak altı ayda önemli işlere imza attıklarını söyledi:

“Çıkış mottomuz ekip çalışmasıydı. Bireylerin değil, kurumların konuşulduğu döneme giriyoruz. Değişim ve gelişim sloganı ile yola çıkmıştık. Değiştirmeyi düşündüğümüz şeylerin en başında, kurum çalışmaları vardı. Her birimin ayrı sorumlusu ve başkan yardımcısı olsun, yönetimdeki arkadaşlarımızın başkan yardımcılığı dışında bir komisyon başkanlığı yükledik. O komisyonların sorumluluğunu yüklendi arkadaşlarımız. Komisyonlar görevlerini layıkıyla yapıyorlar. Altıncı ayımıza ulaşıyoruz. 6 ayda önemli  mesafeler kat ettik. Güzel şeyler yaptık. Geçtiğimiz iki hafta önce 600 kuyumcunun katıldığı 70. yıl balomuzu yaptık. Esnafımızla birlik ve beraberlik içinde, Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanımız, İl Ticaret Müdürümüz, birçok oda ve dernek başkanlarının katıldığı güzel bir yemek oldu. Keyifli ve eğlenceli bir ortamdı. Biz sektörümüzde bu 6 ay içerisinde iç içe olmayı başardık. İnşallah daha da iyisi olacak.”

DEVLETİN ATA LİRASI, HER YERDE AYNI FİYATTA OLMALI
Ata altınının değişik fiyatlarda satılması sonucu yaşanan soruna da değinen Başkan Buyrukçu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Devlet baskısı altınlar, zaten milli altınlarımızdır. Milli altınlarımız, TCMB’ye bağlı darphanede basılıyor. Darphanede basılan bir altının gramajı belli. Üzerinde darphanenin koyduğu işçilik ilavesi var. Devletin bastığı milli altınlar her kuyumcuda aynı olmalı. Bunun rekabetin bir unsurunun olmaması lazım. Rekabet, ahi ve iyi esnaflıkla, gerçek esnaflıkla olsun. Vatandaşı kazıklamayan, iyi davranan, vatandaşa yapmış olduğu hizmetle, verdiği üründeki sahtecilik değil, gerçeklikle olsun. Devlet baskısı altınla rekabet olmaz, çünkü bu altınlar devletin kendi darphanesinde basılan altınlar. Oda olarak Ata altına ufak bir kar marjı koyuyoruz, 40 lira gibi. Çeyrek altında 10-20 liralık oda olarak vermiş olduğumuz tavsiye fiyatları var. Biz fiyat belirleyemiyoruz. Bu konuda Rekabet Kurulu olsun bütün odalara baskı yapıyor. O yüzden fiyatı belirleyen kurum olamıyoruz. Öngörüde bulunabiliyoruz, tavsiye edebiliyoruz. Tavsiye fiyatlarda; ata altında 40 lira 50 lira, Çeyrek altında 10 lira 20 lira bunun dışındaki rakamlara satmayın ki, elektrik yakıyorsunuz en azından masraflarınızı da bu baskı altınlarla çıkarın diyoruz. Bizim öngördüğümüzden 150-200 lira aşağısına satanlar var. Böyle bir şeyin mümkünü yok. Yayına girmeden önce şikâyet aldım bir esnaftan… Bilezik bozan vatandaşa 3 gram daha aşağısına fiyat vermiş. Bu esnafla ilgili gereken suç duyurusunu yapıyoruz gerekli kurumlara. Bizim işimiz vatandaş ile esnaf arasında dengeyi kurabilmek. Orada iyi bir terazi görevi görmektir. Esnafın haklarını koruyacağız ama vatandaşın da mağdur olmasını engelleyeceğiz. Onun için ata altının tabii ki merdivenaltı basımları var, bu konuda vatandaşımızı uyarıyoruz. Bizim vermiş olduğumuz tavsiye fiyatlarında Ata altınını satan esnaflarımızda sahteciliğe asla rastlayamazsınız. Çünkü darphanenin uygun gördüğü toptancılardan alıp üzerine Kuyumcular Odasının verdiği fiyattan satıyorsa, zaten o dürüst esnaftır. Her kuyumcuda sahte altın olabilir. Çünkü her kuyumcunun dükkânının arkasında ayar evi yok ki. Hemen her malı götürüp ayar evine veremez. Altının karı ayar evine gider. Sahte para basmakla, sahte dolar basmak aynı şey. Bir farkı yok ki. Devlet baskısı altınları, merdivenaltı basmak kalpazanlıktır. Odamıza bununla ilgili şikâyet geliyor. Oda olarak, hem vatandaşın hem esnafın yanındayız, bir telefon kadar yakınız. Hiçbir şikâyeti sümenaltı yapmıyoruz. Hepsiyle bire bir ilgileniyoruz.”

ESKİSİ GİBİ YÜKSEK GRAMLI ALTINLAR SATILMIYOR
Zorlaşan hayat şartları ve ekonomik sıkıntıların yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşının Kuyumcular Çarşısı’na da olumsuz yansıdığını belirten Başkan Buyrukçu, şu bilgileri aktardı:

“İnsanlar, fazlada kalan TL’lerini ancak yatırım amaçlı olarak, param değer kaybetmesin, diye gelip altın alan dışında düğün, dernek gibi zaruri ihtiyaçlar haricinde, mevcut ekonomik durumlardan dolayı kuyumcunun kapısını çalan yok. Kemeraltı’nda kızıma açtığım ufak bir perakende dükkanına bir haftadır gelen yok. Siftahımız yok. Kuyumcular Çarşısı’nda ufak tefek satışlar oluyor ama eski işler yok. Ekonomik durumlardan dolayı eskisi gibi yüksek gramlı altınların yerini içi boş alyanslar, setlerde hafif ürünler aldı. Sektörle ekonomik durumu pek bağdaştıramayız çünkü mecburi ihtiyaçları var. Düğün sezonu bitmeye yüz tuttuğunda işler teklemeye başlar, gerçek tablo o zaman belli olur. İnsanların alım gücü azaldı. Bunu kimse inkar edemez. Alım satım yapan var bir grup alan insan var. Onlar da altını güvenli liman olarak gördükleri için geliyorlar. Parayı güvende tutmak için yatırım yapıyorlar. 1000 lira bile olsa gram altın alıp kenara koyuyor. Bu yatırımcı zihniyetinde değişiklik yok.”

TAKI TAKMA GELENEĞİ HİÇBİR ZAMAN BİTMEZ
Altının, Euro ve Dolar ile kafa kafaya, eşdeğer gittiğini belirten Başkan Buyrukçu, “Takı takma geleneği devam ediyor. Anadolu geleneği kolay kolay bitmez. Takı geleneğimiz asırlar boyu devam edecek. Çarşı geleneğimizde değişiklikler var. Kalabalık çarşı alışverişleri pandeminin de etkisiyle yerlerini sakinliğe bıraktı. Bu gelenekten biraz uzaklaştık ama illa ki altın takma geleneğimiz devam ediyor. Takı için, gram altınların da çeyreği var, bir gramın dörtte biri… Bütçe meselesi bu. Takı geleneği dedik ya, o gelenekten vazgeçmemek için, altın takma geleneğini yerine getirmek için 0.25 santimlik kağıt gibi ince altını alıyor insanlar” diye konuştu.

LABORATUVARDA ÇOK SAYIDA SAHTE PIRLANTA TESPİTİ YAPTIK
İzmir Kuyumcular Odası’nın, İzmir Kalkınma Ajansı ve İzmir Ticaret Odası’nın katkılarıyla hayata geçirdiği İzmir Gemoloji Laboratuvarı’nın kuyumcu esnafı ve vatandaş için çok kıymetli bir yer olduğuna vurgu yapan Başkan Murat Kurtuluş Buyrukçu, çok sayıda sahte pırlantayı laboratuarda yapılan incelemede ortaya çıkardıklarını anlattı:

“Hem İzmir için hem Türkiye için çok önemli bir hizmet veriyoruz Gemoloji Laboratuvarı’nda. Bizim sektörümüzde faaliyet gösteren tüm kuyumcuların ve vatandaşların, odamızın Gemoloji Laboratuvarını kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Esnaftan daha yoğun talep var. İzmir Kuyumcular Odası tarafından “bu ürünler tescil edilmiş, kontrol edilmiştir” levhalarını asıyoruz. Bu da güven veriyor müşteriye. Vatandaşın da kafası rahat oluyor. Ciddi miktarda sahtecilik karşımıza çıktı. Bu üyeleri suçüstü yakaladık. Evlerinde de operasyon yapıldı. Hemen kolluk kuvvetlerimize bildirdik. Malların ve uluslararası sertifikaların birebir aynısını yapmışlar. Pırlanta diye satıyorlar. 1000 dolarlık ürünü, 30 bin 40 bin liraya sahte satmaya çalışıyorlar. Üzerindeki taşı değiştirerek satıyorlar. Laboratuvarda 2 gemolog çalışıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Murat Hatipoğlu hocamız çok destek verdi. Kuyumcular Odası çok titiz çalışıyor. Destek veren Kalkınma Ajansı’na ve Mahmut (Özgener) Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bize her konuda destek veriyorlar. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu’ya da teşekkür ediyorum.”

YETERLİLİK BELGESİYLE İLGİLİ SINAVLARA BAŞLIYORUZ
Kuyumculuk sektörünün ehil eller tarafından büyütüleceğine inançlarının tam olduğunu belirten İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, “Devletimiz, ustalık belgesi konusunda süreci biraz daha esnetti. Haziran sonunda bitecekti ama uzatıldı. Yetki belgesi almak için ustalık belgesi gerekiyor. Sınavlar yetişmeyeceği için bir mesleki yeterlilik belgesi var. Bununla ilgi Ankara’da bir kurumla anlaşma yaptık. Sınavlara başlıyoruz. Şimdiye dek 140 dolayında başvuru oldu. Göreve geldiğimiz günden bu yana döviz bürolarıyla didişmemiz yok. Çünkü organize ettiğimiz bir yemekte her şeyi açık açık konuştuk. Et tırnak gibi olalım dedik. Kuyumcuların döviz alıp satması yasak. Dövizcilerin de altın satması yasak. Herkes kendi işini yapsın, dedik. Biz döviz alıp satmayalım, siz de altın satmayın. Anlayışla karşıladılar. Sorun aşıldı. Yetki belgeleri alamayan kuyumcular var elbette, onlara da dükkanı kapatın demezler herhalde. Haziran tarihinden bahsediliyordu, bu süre uzatıldı. Ticaret Bakanlığının getirdiği kurala göre, demo ürünlerinin kalkması gerekiyor. Yetkililer denetlemeye geldiklerinde cezai işlem uygulayacaklardır. Bir panel vardı katıldık. Bitiriyoruz, kapatıyoruz, gibi kampanyalar yaparak, 1500 liralık ürünün üzerine bir çarpı koyup 500 lira yazılmasını, Rekabet Kurulu yasakladı. Yanıltıcı reklamlar var ancak bu tür reklamların ceza faturası çok ağır” diye konuştu.

KUYUMCUNUN GÜVENLİK SORUNU MUTLAKA ÇÖZÜLECEK
Kuyumcu esnafına yapılan soygun girişimlerinin yeniden artmaya başlaması ve yaygınlaşmasını değerlendiren Başkan Buyrukçu, bu konuda şunları söyledi:

“WhatsApp gruplarından kötü niyetli kişilerin ve sahte ürünlerin fotoğrafı hızlı bir şekilde paylaşılıyor. Böylece kötü niyetli insanlar, ikinci dükkana giremiyor. Yüz tanıma sistemini tanıttık İstanbul’da. Şapka gözlük dahi olsa görüyor tanıyor. Sistem telefonla uyarı gönderiyor. Kapılarda da kilit sistemi var. Dileyen şüphelendikleri ve beğenmedikleri kişiyi alamayabiliyor. Kınık’ta soygun teşebbüsü oldu kar maskesi ile 3 kişi soygun yapmaya çalışıyor. Çatışma çıkıyor. Esnafımız elinden ve omzundan yaralandı. Arabanın durduğu yerlerde olan dükkanlarda kilit sistemini mutlaka kullanılması gerekiyor. Bir de dolandırıcılık yapan kuyumcular meselesi var. Bu iş, sadece kuyumculukta olmuyor, sadece kuyumculukla alakalı değil. Ekonomik şartlarla ilgili bir durumdur. Tekstil, inşaat gibi alanlarda birçok firmanın kepengi kapatıp gittiği bir dönem yaşıyoruz. Kuyumcularınki dikkat çekiyor. Kuyumcu vurgun yaptı, deniyor. Oysa her sektörde oluyor. Kuyumculuğa özgü bir şey değil. Tabii ki kuyumcuların adlarının karalanmalarını istemeyiz. Bizim sektör güvene dayalı bir sektördür. İnsanlar helvacı kağıdı ile altın alır, kuyumcular birbirine güvenir. Burada esnaflarımızı hassasiyete çağırıyorum.”

GÜMÜŞ YAKINDA BÜYÜK BİR PATLAMA YAPABİLİR
Gümüşün de altın gibi çok değerli bir ürün olduğuna vurgu yapan Başkan Buyrukçu, gümüşün gram fiyatının son bir sene içerisinde yüzde 100 arttığına dikkat çekti:

“Gümüş fiyatları bir sene içinde 100’de 100 arttı. Altınla hemen hemen aynı. Şu anda gümüş külçenin gramı 12 lira. Gümüşte bir kazanç söz konusu. Gümüş/ altın paritesinde gümüş, geçmiş yılların çok gerisinde. Orayı yakalayacak gözüyle bakıyoruz. Şu anda 12 lira. Olması gereken rakam ise 40 lira. Aniden patlama yapabilir. Gümüş de yatırımcısı için güvenli liman. Erkekler de alıyor, çok revaçta. Gümüşçü esnafımızla da çok yakın irtibattayız. Fuar için söylüyorum gümüşçülerin ihracatta önünü açmak için ciddi projeler hazırladık. Teçhizatlanmaları konusunda KOSGEB yetkileri ile bir araya geleceğiz. KOSGEB’in destekleriyle de kadın girişimciler için çalışma yaptık. Geçtiğimiz günlerde duyuru yaptık. Kuyumcular Odası’nda kadın komisyonu kuruyoruz. Kadınları sektörde ön plana çıkarmak için çalışmalarımız var. Üye olmaları şart değil. Çalışan kadınlarımız da olabilir… Kadınları istekleri beklentileri için ön plana çıkarmak için girişimimiz oldu.”

TURİST AGORA’YA KADAR GETİRİLİYOR, ÇARŞIYA SOKULMUYOR
Kruvaziyer gemilerle İzmir’e gelen turistlerin, Kuyumcular Çarşısı’na uğraması için girişimlerde bulunduklarını belirten Başkan Buyrukçu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile görüştük. Fuar müdürleri ile görüştük .Odamızın olduğu yer, Agora’nın dibinde. Agora’ya getirilen turistler, çarşıya sokulmuyor. Turistlerin mutlak suretle çarşıya sokulması lazım bu konuyla ilgili önümüzdeki günlerde çalışma yapacağız. Bununla ilgili dilekçe yazacağız. Esnafın çarşısına mutlaka faydası olacaktır” dedi.

E - FATURA VE GİDER PUSULASI UYGULAMASI, BAKANLIKTA KONUŞULUYOR
Kuyumcu esnafının en çok şikayet ettiği konulardan biri olan e fatura ve gider pusulası uygulaması hakkında konuşan Başkan Buyrukçu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Altın muhasebesi konusunda ilgili bakanlıkta çalışma var. Onay bekliyor. Altın muhasebesindeki sorun geçmişten bu yana gelen bir sorun. E fatura olabilmesi için banka üzerinden para gelmesi gerekiyor. Kuyumculukta böyle bir şey yok. Genelde de alışverişlerimiz nakit oluyor. Vatandaşa al sen bunu bankadan gönder, diyemiyoruz, diyemezsiniz zaten. Bakanlıkta öngörü var. Düzenlemeye gidilecek. Kanun taslağı üzerinde çalışıyoruz. Hatta odaların ve derneklerin talepleri vardı bunlar da çözülecek.”