GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Mart 2024 Salı 08:37

Kuşlara yeni yuva yapılacaktı... Bakanlık’tan İZSU kararı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Körfez temizliği esnasında çıkan malzemelerle hayata geçirmeyi planladığı "Çilazmak Dalyanı Rehabilitasyonu ve Restorasyonu” projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan geri geldi

Metehan UD / EGEDESONSÖZ –  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan "Dip Tarama Malzemesinin Çilazmak Dalyanı Rehabilitasyonu ve Restorasyonunda kullanılması" Projesi ile ilgili ilk kararını verdi.

Bakanlık, İZSU’nun proje tanıtım dosyasını ÇED formatına uygun hazırlanmadığı gerekçesiyle iade ederek, 1 ay süre tanıdı. 1 ay içerisinde yeni ÇED dosyası sunulmadığı için Bakanlık, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 8’inci maddesinin 2’nci bendi doğrultusunda sonlandırdı.

Bu maddede “Bakanlık, başvuru dosyasındaki bilgi ve belgeleri genel formata uygunluk bakımından inceler. Bu işlemler 5 iş günü içinde tamamlanır. Ek-3’te yer alan ÇED genel formatına uygun hazırlanmadığı anlaşılan ÇED başvuru dosyası, eksiklikleri tamamlanmak üzere iade edilir. İade edilen ÇED başvuru dosyası 1 ay içinde yeniden sunulmazsa ÇED süreci sonlandırılır.” ifadeleri yer aldı.

Duyuruda “İzmir İli, Çiğli İlçesi, Körfez Bölgesinde (İzmir körfezi sirkülasyon kanalı batı aksını kapsayan bölge) İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan "Dip Tarama Malzemesinin Çilazmak Dalyanı Rehabilitasyonu ve Restorasyonunda kullanılması" Projesi (ID No : 49503) ile ilgili olarak ÇED süreci 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 8. Maddesi 2.Bendi kapsamında sonlandırılmıştır.” ifadeleri yer aldı.

KUŞLARA YENİ YUVA
İzmir Körfezi’nde yapılacak taramalardan çıkan malzemeler ile Çilazmak Koyu’nda set oluşturulması planlanıyor. Bu bölgede Homa Dalyanı gibi balıklar ve kuşlar için yeni bir yaşam alanı oluşturulması amaçlanıyor.  Bu alanda kuluçkaya yatan kuş türlerinin rahatça üreyebilecekleri ortamlar oluşturularak, bu türlerin neslinin devamı sağlanacak. Ayrıca dalyanda yaşamını sürdüren balıkların kışlatılması gerçekleştirilerek yıl boyu balık varlığı korunacak.

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan çamurların taşınması için ‘Seyyar Denizdibi Tarama Malzemesi İletim Pompası Ve İletim Hattı İçin Malzeme’ ihalesine çıkmıştı.