GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
18 Temmuz 2024 Perşembe 19:13

Kula peri bacalarına JES tehdidine tepki!

Ege’nin peri bacaları olarak bilinen Kula Peri Bacaları yakınlarındaki jeotermal kaynak arama projesi ile ilgili basın açıklaması yapan Kulalı çevre gönüllüleri “Güzel Kula’mız için el ele vermeye var mıyız? Türkiye de Unesco tarafından tescilli ilk Jeoparkı için, Peri Bacaları için, 2800 tescilli evi, Yunus Emre’si, eco-turizm için, tarihi 3000 yıllık kaplıcaları için biz bu Kula’yı bırakmıyoruz. Siz de bizimle mücadele etmeye var mısınız?” ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ – Manisa Kula’daki Peri Bacaları’na 350 metre uzaklıkta açılmak istenen 7 adet jeotermal sondaj kuyusu ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED süreci devam ederken Kulalı çevre gönüllüleri proje ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Kula Peri Bacaları önündeki eylemde şu açıklama okundu:

Burada toplanma amacımız dünyanın en verimli tarım alanlarından biri Gediz havzası Kula ilçesinde yapılmaya çalışan düzenlemelerin oluşturacağı kötü etkiler hakkında bilgi vermektir.  Kapitalist düzen, Türkiye’nin ilk ve tek Jeoparkı seçilen Kula’yı bir çöp alanına ve vahşi enerji jeotermal enerjinin etkilerini düşünmeden para hırsı ile tüm halkımızı rahatsız edecek hastalıklara yol açacak, tarımı bitirecek gelecekteki nesillere kötü bir miras bırakacak düzen kurmaya çalışmakta etkilerinin ilçemize yaşanamayacak bir sanayi kenti olacak düzenlemeler yapılması uğraşmakta.

Düşünün Aydın ve Alaşehir de bu tesislerden kurulu ancak yerin 2000 metre altından çıkan buharla enerji üretmek için geri dönüşümü sağlanılmadığından tarım bitmiş, Aydın da kanser ölüm oranı % 42 ile dünyanın birinci sırasını almıştır. Bu oran dünyada % 16 Türkiye de % 18 dir. Manisa bir tarım kenti olarak üzüm, pamuk, zeytin, badem, ceviz üretiminde Türkiye ye önderdir. Ayrıca ilimizin tümünün su ihtiyacı Gediz Havzasının yeraltı sularından karşılanmaktadır. Bu tesisler açılırsa içme sularımız bozulacak Alaşehir, Kula, Salihli, Ahmetli ve Urganlı’daki kaplıca ve maden suyu kaynaklarının verimi düşecektir.

Güzel Kula’mız için el ele vermeye var mıyız? Türkiye de Unesco tarafından tescilli ilk Jeoparkı için, Peri Bacaları için, 2800 tescilli evi, Yunus Emre’si, eco-turizm için, tarihi 3000 yıllık kaplıcaları için biz bu Kula’yı bırakmıyoruz. Siz de bizimle mücadele etmeye var mısınız?

Biliyor musunuz bugün ÇED raporu gerekli değildir diye yazı almaya çalışan Ahmet BOZKURT isimli şahıs 2020 yılında aynı yerdeki sondaj kuyuları ile ilgili ÇED gerekli değildir kararını Çevre İl Müdürlüğü vasıtasıyla almışlar ancak Manisa 2.İdare Mahkemesinin 2020/186 esas nolu kararı ile hatta temyiz incelemesinden de geçen kararla ÇED raporu gerekli değildir kararının oy birliği ile iptaline karar verilmiştir. Bilirkişi incelemesi olarak seçilen 5 profesör oy birliği ile bu iptali destekleyici karar vermişlerdir.

Ancak ne yazık ki aynı şahıs koordinatların birkaç yüz metre ilerisinde aynı kuyuları ısrarla açmak istemektedir. Kesinleşmiş mahkeme kararına rağmen Çevre İl Müdürlüğü talebi işleme almış ve ÇED gereksizdir raporunu bir yolla almak istemektedir. Ancak mahalle muhtarlarımız itirazı kayıtla işlemi ret etmişler. Yazı Kaymakamlık dan geri gitmiştir. Acaba bizi oyalamaya mı çalışmaktalar. Artık parası olan her istediğini yapmanın bir yolunu bulsun mu? Yoksa Kula’nın sesi olaya hazır mıyız? Kula Çöp olmayacak, Kula bu tesislere izin vermeyecek, Kula mirasçılarına temiz bir yaşam alanı bırakacak var mıyız?
Hepimiz Kula Sevdalısı olarak elimizden geleni yapmaya hazır mıyız?