GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
18 Ekim 2023 Çarşamba 16:25

Kozak'a bir hançer daha!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Bergama Kozak Yaylası’nda açılması planlanan bir taş ocağı için daha ÇED süreci başlattığını duyurdu.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Unesco Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan, dünyanın en kaliteli çam fıstıklarının üretildiği, bilim insanları tarafından ‘ekolojik hassas bölge’ olarak tanımlanan doğal harikası Kozak Yaylası’na bir taş ocağı daha yolda.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ömer Karakaya isimli iş insanın yaptığı başvuru üzerine çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu.

Proje tanıtım dosyasına göre şirket 15 hektarlık ÇED alanında 12 bin 500 metreküp granit çıkarılması planlanıyor. Proje ömrü 10 yıl olacak taş ocağı için 3 milyon 600 bin TL’lik kaynak ayrıldı.

Proje sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planının “Tarım Arazisi” olarak belirlenen alanlarda kalıyor. Proje hayata geçerse bölgedeki binlerce çam fıstığı tehlike altına girecek. 



KOZAK YAYLASI HAKKINDA
Kozak (Pindasos), Antik Çağın Kaikos Irmağı (Bakırçay) Havzası’nın tacı olarak kabul ediliyor. Kentin yanı başında yükselen Kozak Yaylası, sadece Bergama’nın içinde bulunduğu bölgenin oksijen deposu olarak biliniyor.

Öte yandan Kozak Yaylası, sahip olduğu fıstık çamı ekim alanları nedeni ile toplam 17 köyden oluşan, yaklaşık on bin nüfuslu özel bir ekolojik havza. Havza, kendine özgü iklim, toprak ve su yapısına sahip bölge. Ekolojik zenginliğiyle, üzerinde yaşayan insanlara çok önemli bir yaşam alanı sunuyor. Kozak Yaylası ekonomik yönden ise madenlerden daha çok gelir sağlayan, dünyanın başta gelen ve Türkiye’nin tek doğal fıstık çamı ormanlarını içinde barındırıyor. Çevre örgütleri bölgede her türlü madencilik faaliyeti son verilmesini ve Kozak bir an önce “Fıstıkçamı Tabiat Parkı” ilan edilmesini istiyor.