GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Ekim 2023 Çarşamba 13:19

Köylü kovdu, bakanlık veto etti… Yeşil zafer!

İzmir’in akciğerleri konumundaki Spil Dağı’ndaki ormanlık alanda açılmak istenen taş ocağı Kemalpaşa köylülerinin tepkilerinin ardından iptal edildi.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ- OkkaGrup bünyesinde yer alan Güven Madencilik Şirketi’nin sahibi Ceyhun Okkaoğlu, İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nde kalker ocağı açmak istediği Damlacık köyü sakinleri başta olmak üzere Kemalpaşa’daki tüm siyasi partilerin de büyük tepkisini toplamıştı.

15 gün önce yapılmak istenen halkın katılım toplantısı vatandaşların tepkisi üzerine yapılamazken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı proje ile ilgili kararını verdi.

Projenin iptal edildiğini duyuran bakanlıktan yapılan açıklama şöyle:

“İlimiz, Kemalpaşa İlçesi, Damlacık Mahallesi sınırları içerisinde Ceyhan Okkaoğlu tarafından yapılması planlanan “ER:3421246 ve 90571 Ruhsat Numaralı Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi” projesine  ilişkin devam eden ÇED süreci  29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 5.Maddesi 2.Bendi a. Fıkrası hükmü gereğince iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır

PROJE HAKKINDA
ÇED süreci başlatılan taş ocağı kapsamında, Damlacık Mahallesi’ndeki kalan 87,81 hektarlık alanda şirket yılda 6 milyon ton kalker çıkarılması planlanırken ayrıca 2 milyon 400 bin ton kapasiteli 2 adet kırma eleme tesisi kurulması hedefleniyordu.

Proje alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ormanlık alanda kalıyordu.  Patlatma yöntemiyle hammadde çıkarılacak ocak alanı ayrıca Spil Dağı Tabi Parkı’nın da yakınlarında yer alıyordu.

TORBALI’DA VETO YEMİŞTİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, OkkaGrup’un Metropolis Antik Kenti’ne iki kilometre ötede açmak istediği taş ocağı ve kırma eleme tesisi projesini veto etmişti. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, proje için olumsuz görüş bildirmişti. Şirket ikinci kez veto yemiş oldu.