GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Mart 2023 Cuma 14:51

Korkutan iddia: Antik mezarlara kepçe!

Urla’da arkeolojik SİT alanının yanı başında elektrik hattı kazı çalışmaları ile ilgili açıklama yapan Ekinoks Çevre Derneği çok sayıda antik mezarın tahrip edildiğini iddia etti.

EGEDESONSÖZ - Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu, Urla Atatürk Mahallesi’ndeki Klazomenai Antik Kenti’nin nekropol (mezarlık) alanının yanı başında yapılan elektrik hattı çalışmaları ile ilgili açıklama yaptı.

Bölge halkından çok sayıda ihbar yapıldığının ifade edildiği açıklamada kepçelerle derin kazı yapıldığı ve kazı çalışmaları sırasında uzmanların olmadığı ileri sürüldü. Açıklamada kazı çalışmalarının durdurulması ve bölgenin 1’inci derece arkeolojik SİT ilan edilmesi istendi.



Açıklama şu şekilde:

Ekinoks Çevre ve Kültür Derneğimize iki günden beri çevre sakinleri tarafından yapılan ihbarlar, büyük feryatlara dönüşmüş durumdadır. Şöyle ki,

İzmir İli, Urla İlçesi, Atatürk Mahallesi, 4860 ada ve 4861 ada çevresinde elektrik hatlarını yer altına almak amacıyla kepçelerle çok derin kazılar yapılmaktadır. Başlarında bir arkeolog bile bulunmamaktadır. Çok sayıda antik mezar tahrip olmuştur. Bu büyük tahribat görüntülenmiş durumdadır. Söz konusu alan Klazomenai antik kentinin mezarlık (nekropol) alanıdır. İzmir Müze Müdürlüğü'nün 4861 ada, 1 parsel, 4860 ada 5 ve 6 parsel ile diğer parsellerde yapmış olduğu kazılarda çok sayıda tarihi mezar bulunmuş durumdadır. Hal böyleyken, bu parsellerin yanındaki yollarda böylesine kepçe kazılarının yapılması ve bu kazılarla hunharca mezarların katledilmesi, böylelikle bir kültür katliamın yaratılmasına devam edilmesi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yakışır mı?

2863 sayılı kanunun 6. maddesine göre tarihi mezarlıklar ve nekropoller korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarıdır. İzmir Müze Müdürlüğü yetkililerinin, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile Müdürlüğü'nün söz konusu alanı bu şekilde kazdırması doğru mu? Bu büyük bir SKANDAL'dir. Bu konudaki suç duyurularımızla ilgili davalarımız halen DANIŞTAY'dadır.

SONUÇ:

1) Kültür katliamının derhal durdurularak, projelerin başka tarafa alınmasının sağlanması ve tüm mahallenin 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmesi,

2) Söz konusu alan bala 1 Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan etmeden İzmir Müze Müdürlüğü yetkililer İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile Müdürlüğü'nün görevlerini kötüye kullanmaları (TCK.m.257/1) ve kültür varlıklarının tahriplerine yol açmadan (2863.m.65) nedeniyle görevlerinden el çektirilerek yargılanmalarının sağlanması için gereğinin çok ivedi olarak yapılmasını talep ederiz.

Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Başak Yasemin Kumaş