GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
7 Mayıs 2022 Cumartesi 08:33

Kordon esnafının Başkanı Şanlı ateş püskürdü: Harmandalı çöplüğünden farkı yok!

Kapalı mekanlarda maske zorunluluğunun kaldırılmasıyla Kordon esnafının işlerinin ivme kazandığına vurgu yapan Şanlı, bu durumun yine iç açıcı bir gelişme olmadığını, ekonomik zorluklar ve Kordon’da vatandaşların bıraktığı kirlilikten dolayı büyük sıkıntılar çektiklerini ifade etti. Kordon’un Harmandalı çöplüğüne döndüğünü söyleyen Şanlı, “Turistler, çimlerin üzerinde yaşanan rezaleti gördüğünde sert tepki veriyor. Bir daha İzmir’e gelmeyi aklına bile getirmeyeceği muhakkak. Turist, çimlerin üzerindeki olumsuz görüntüleri gördükten sonra gezmeyi bırakıyor, gemisine dönüyor” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Pandeminin zor günlerinde iş yapamadıkları için ağır tahribatlar alan Kordon esnafının yüzü, salgının eski gücünü yitirmesi, özellikle de maskenin kapalı alanlarda kullanma zorunluluğunun tamamen kaldırılması sonrasında gülmeye başladı. Müşteri potansiyelinin, pandemi öncesi seviyesinde olmasa da iyi bir düzeye geldiğini belirten Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, “Yavaş yavaş işlerimiz düzene giriyor. 15 aylık bocalamanın ardından gelen bu tablo nedeniyle büyük bir sevinç içindeyiz” dedi ve aynı zamanda Kordon'un gün içerisinde çok fazla kirletilmesi dolayısıyla bu duruma tepki gösterdi.

İŞLER RAYINA GİRİYOR AMA DERTLER BİTMİYOR

İşlerin rayına girmesiyle mutlu olmalarına rağmen Kordon esnafının pek çok sorunla boğuştuğuna vurgu yapan Başkan Şanlı, 15 aydır biriken kira borçları olduğunu, esnafın ayda iki kira ödemeye başladığını söyledi. Artan enerji ve girdi maliyetlerinin yanında iki kira ödemenin hiç de kolay olmadığının altını çizen Başkan Şanlı, “Hiçbir mülk sahibi, pandemi sürecinde, madem iş yapamıyorsunuz, kapalısınız, bu ay kira almayayım; ya da yarım kira alayım, demedi. Haliyle kira borçlarımız birikti. O borçların altından kalkabilmek için çözüm yolları arıyoruz” diye konuştu.

DEVLET, BİZDEN STOPAJ ALMAYABİLİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nun, esnafın bugünkü sorunlarını çözecek yeni paketler çıkaracağı ümidi; kiralar, krediler ve vergilerle ilgili yeni düzenlemelerin yapılacağı beklentisi içinde olduklarını anlatan Başkan Ömür Şanlı, “Ticaret yapmadığımız halde stopaj da ödüyoruz. Devlet, bizden stopajı almayabilir mesela” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bankadan kira, vergi, sigorta borçlarımızı ödemek için kredi istiyoruz, banka bizden borcumuzun olmadığına dair belge istiyor. Biz borcumuzu kapatmak için kredi istiyoruz, borçsuz adam neden kredi çeksin ki… Şu kadar kira borcumuz var, şu kadar sigorta, şu kadar vergi borcumuz var, sen parayı direkt oralara gönder bizim adımıza, elimize para vermeyin, diyoruz. Banka, böyle bir şeyi kabul etmiyor. Bu sorunun acilen çözümünü bekliyoruz.”

KORDON, HARMANDALI ÇÖPLÜĞÜ GİBİ

Kordon’nun tek sorununun, esnafının içinde bulunduğu sıkıntılar olmadığına vurgu yapan Başkan Ömür Şanlı, “Her kentin bir kimliği vardır; İzmir’in kimliği de Kordon’dur. Kordon’u kaybediyoruz, İzmir kimliğini kaybediyor” dedi ve bir takım uyarılarda bulundu:

“Kordon, günden güne eriyor. Kordon’un güzelliğine gölge düşürülüyor. Kordon’da yaşayan aileler, işletmelerde ağırlanan misafirler, Kordon’un çimlerinde toplanan binlerce insanın yol açtığı görüntü ve gürültü kirliliğinden mustarip. Kruvaziyer gemilerin ziyaretleri başladı. Büyük bir mücadeleyle kruvaziyer gemilerin kentimize tekrar gelmeleri sağlandı. Turistler, çimlerin üzerinde yaşanan rezaleti gördüğünde sert tepki veriyor. Bir daha İzmir’e gelmeyi aklına bile getirmeyeceği muhakkak. Turist, çimlerin üzerindeki olumsuz görüntüleri gördükten sonra gezmeyi bırakıyor, gemisine dönüyor. Dolayısıyla ne Kordon esnafı o turistin gelişinden bir fayda sağlıyor, ne de Kemeraltı esnafı… Gecenin ilerleyen saatlerinde bile piknik tüpleri yakılıyor, piknik yapılıyor, halaylar çekiliyor, davullu zurnalı eğlenceler yapılıyor. Dayanılır gibi değil. Her gece kavga var. Hırsızlık olayları arttı. Cep telefonları çalınıyor, cüzdanlar çalınıyor. Kordon’da suç oranı arttı bence. İnsanlar balkonlarına çıkamıyor. Aynı şeyi Paris Şanzelize’de yapabilir misiniz? Aynı görüntüleri orada görme imkanı var mı? Dünyanın hiçbir yerinde göremezsiniz, Kordon’daki o kötü görüntüleri. Kordon, sabahları Harmandalı Çöplüğü gibi. Çiğdem kabukları, yenilen içilen şeylerin ambalajları, şişeler, gıda atıkları ile tam bir çöplük haline geliyor Kordon. Kordon, acilen turizm bölgesi ilan edilmeli, emitasyon heykellerle cazibeli bir yer haline getirilmeli. Eğer burasını kontrol altına alabilirsek, Kordon, insanların en çok hatıra fotoğrafı çektirdiği bir nokta haline gelir.”