GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
1 Ağustos 2024 Perşembe 09:19

Kordon’daki VDK binasının zemin iyileştirme işlemi tamam!

Kordon’da bulunan Vergi Denetim Kurulu binasının zemin iyileştirme çalışmaları tamamlandı

EGEDESONSÖZ - Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu tarafından İzmir’in Konak ilçesindeki İzmir Vergi İadeleri Denetim Daire Başkanlığı binası için yaptırılan deprem dayanım performans analizi sonucunda yaklaşık 1,5 metre derinlikte yer altı suyu ile karşılaşıldığı ifade edilmişti. Raporun sonuç kısmında binanın sıvılaşmaya karşı zemin iyileştirme yapılarak üst yapının güçlendirmesi yapılması gerektiği vurgulanmıştı.

İzmir Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından yapılan ilk ihale tekliflerin yüksek olması nedeniyle iptal edilmişti. İkinci yapılan ihale ise sonuçlandı. İhaleyi alan şirket Mayıs ayı içerisinde zemin iyileştirme çalışmalarını tamamladı.

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği, Geoteknik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selim Altun tarafından zemin iyileştirme çalışmalarına ilişkin hazırlanan raporda, çalışmalar kapsamında söz konusu hizmet binasının uzun kenarları boyunca bodrum seviyesine kadar kazı yapılarak radye temel altına açılı olarak uygulanan jet grout kolonlarla temel altı zemininde iyileştirme çalışması yapıldı. .80 cm çapındaki kolonlar bodrum kat seviyesinden itibaren temel kenarından zemin içerisine düşeyle 5 derece, 10 derece ve 15 derece açılarla 20 metre boyunda ve teğet olacakşekilde uygulandı ve bu uygulama ile temel altı zemininin rijitliği önemli ölçüde arttırılarak mekanik özelliklerinde bir iyileştirme sağlandı. Toplamda 226 adet kolon uygulaması yapılmış olup; kolonlar bina çevresinden, bina altına doğru açılı olarak uygulandı. Böylelikle jet grout uygulaması ile bina altındaki zemin bir nevi hapsedilerek yatay hareketleri büyük ölçüde sınırlandırılmış ve sıvılaşma koşulları engellenmiş ve sıvılaşma riski bertaraf edildi.

Vergi Denetim Kurumu yetkililerince yapılan açıklamada ise zeminaltı güçlendirme işlemlerinin çevrede bulunan birçok özel ve kamu binalarının yetkililerince takip edildiği ve örnek proje olarak gösterilerek birçok hizmet binasında da uygulanmak istendiği belirtildi.