GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
13 Eylül 2023 Çarşamba 11:55

Kongre öncesi sıcak saatler... Örgütten 'Blok liste' resti!

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir'de 16 Eylül'de gerçekleştirilecek İl Kongresi öncesi 'liste' krizi yaşanıyor. Daha önce çarşaf liste ile gerçekleştirileceği duyurulan seçimler için 9 ilçe başkanının 'blok liste ile gidilsin' önerisi yapması ve bu kapsamda çalışma gerçekleştirmesi sonrası parti içinde tepkiler yükselmeye başlamış durumda.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -Cumhuriyet Halk Partisi İzmir’de hafta sonu gerçekleştirilecek il kongresi öncesi hareketli saatler yaşanmaya devam ediyor.

Kongre için CHP Konak eski ilçe başkanı Aytekin Tunus,  İzmir Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplumla İlişkiler Koordinatörü Mehmet Şakir Başak ve mevcut İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun adaylığını açıkladığı süreçte seçimlerin ‘çarşaf’ liste ile yapılacağı duyurulmuştu.

TÜZÜK ÇARŞAF DİYOR
Cumhuriyet Halk Partisi’nin parti tüzüğünde seçimlerin çarşaf liste ile yapılması gerektiği maddesi bulunurken, gerek mahalle delege seçimleri gerek ilçe kongrelerinde blok liste ile gerçekleşmesi partililer tarafından tepkilere neden olmuştu.  Geçtiğimiz dönemlerde de ilçe ve mahalle seçimlerinde blok liste ile seçim gerçekleşirken İzmir’de ise il kongreleri ise çarşaf liste ile gerçekleşme geleneği yer almıştı.

İLÇE BAŞKANLARINDAN DİKKAT ÇEKEN ÇALIŞMA
Mahalle delege seçimleri ve ilçe başkanlığı seçimlerinde İzmir’in büyük bir bölümünde Aslanoğlu ve ekibine yakın isimlerin seçimleri kazanması sonrası ise kongre öncesi kritik bir gelişme yaşandı. Büyük bir bölümü merkez ilçeler olmak üzere 9 ilçe başkanı seçimlerin blok liste ile yapılması için kulis çalışmalarını başlattı. Seçimlerin blok liste ile gidilmesi nedeninin ise ‘Kılıçdaroğlu’nun adaylığında güçlü bir delege sistemi oluşturmak’ olduğu iddia edilirken gözler seçim günü partinin tüzüğünün uygulanıp uygulanmayacağına çevrilmiş durumda.

ASLANOĞLU KARARSIZ
Edinilen bilgiye göre Aslanoğlu da yürütülen blok liste çalışmasından haberdar. Ancak yapılan çalışmanın aksine çarşaf liste istediğini sıkça açıklayan Aslanoğlu’nun delegeler tarafından ‘blok’ kararının alınması halinde ise itiraz etmeyeceği ve  blok liste ile seçime gidilmesini destekleyeceği iddia edildi.

PARTİDE RAHATSIZLIK YARATTI, PROTESTO YOLDA
Blok liste önerisinin kulislerde yer alması sonrası ise parti örgütünde ciddi bir rahatsızlık olduğu belirtildi. Gerek geçmiş dönemde görev almış isimler gerekse mevcut  parti üst kademesinde görev alan isimlerin yaşanan süreçten rahatsız olduğu ve çarşaf liste haricinde herhangi bir teklifin olmaması gerektiği aktardığı öğrenildi. Parti örgütünün ise ‘blok listeye hapsolmak istemiyoruz, blok liste kabul etmiyoruz’ ifadelerini kullandığı ve blok olması halinde geniş katılımlı bir protesto olacağı ve bunun parti yönetimine iletildiği iddia edildi.