GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
1 Aralık 2021 Çarşamba 09:43

Konak Şube Başkanı Şanlı: İhtiyaç sahibini veresiye defterinden buluyoruz

Kızılay Konak Şube Başkanı Ömür Şanlı, İzmir’deki yardım faaliyetlerine yönelik açıklamalarda bulunarak koronadan sonra yardım taleplerde artış olduğunu söyledi. İhtiyaç sahiplerinin tespitinde farklı bir yöntem izlediklerini belirten Şanlı, “Muhtarlarımızdan ziyade bizim için en büyük veriyi mahalle bakkalları veriyor. Çünkü asıl ihtiyacı olanlar bakkallara gider, ihtiyacını veresiye defterlerine yazdırır. Biz ihtiyaç sahiplerini o mahalle bakkallarının veresiye defterinden buluyoruz. Çünkü almak istediğini alamıyor ve oraya yazdırıyorsa belli ki o kişinin ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

Ceren Korkmaz'ın haberine göre, Koronavirüs pandemisiyle ve yaşanan ekonomik dalgalanmalar sonucu her geçen gün geçim sıkıntısı çeken vatandaş sayısı artıyor. Konuya ilişkin konuşarak, koronadan sonra yardım taleplerinde artış olduğunu söyleyen Kızılay Konak Şube Başkanı Ömür Şanlı, şubeleri tarafından yaşlı ve engelli aileler başta olmak üzere her vatandaşa yardım eli uzatıldığını belirterek bu ihtiyaç sahiplerinin tespit edilmesinde de muhtarlar ve belediyeler dışında farklı yöntemler izlediklerini aktardı. Gıdadan kıyafete, ev eşyasından kömür ve oduna kadar destek olduklarını söyleyen Şanlı, İzmirlilere bağış çağrısında bulundu. 

KORONA VE KIŞ TALEPLERİ ARTIRDI 
Özellikle koronavirüs pandemisinden sonra yardım taleplerinin oldukça artış gösterdiğini ve bu taleplerden gıda, burs ve eşyanın ön planda olduğunu dile getiren Şanlı, “Öncelikli olarak en çok başvuruyu gıda konusunda alıyoruz. Onun arkasından da öğrenci kardeşlerimiz tarafından burs talebi geliyor. Birçok ailemizde eşya konusunda taleplerde bulunuyor. Özellikle koronadan sonra talepler daha çok arttı. Birçok vatandaşımız koronadan dolayı evlerinden çıkamıyordu biz de mecbur onların evlerine yardım götürüyorduk. Biz oradaki arkadaşlarımızı da düşündüğümüz için onlara göndereceğimiz paketlerde korona işaretini belirtiyorduk ve dikkatlice, bunu gözeterek götürüyorduk. Evlerden çıkamayan dar gelirli ailelerimiz de olduğu için bu süreçte en çok onlara destek olduk. Hala devam ediyoruz. Muhtarlık, kaymakamlık, başvurular aracılığıyla talepleri alıyoruz, ihtiyaçlarına göre değerlendirip onlara elimizden geldiğince yardımda bulunuyoruz” diye ifade etti.
Kış aylarının gelmesinin de yardım taleplerinin artışında büyük etki yarattığına dikkat çeken Şanlı, “Kış aylarında bizlere özellikle kömür, odun için yardım talebi geliyor. Bir diğer büyük talep ise okul ve kırtasiye ihtiyaçlarından oluşuyor. Kışın ailelerimizden en çok bu konuda başvuru alıyoruz. Onun dışında mont, bot, kışlık kıyafetler ve sokak hayvanları için mama yardım talepleri geliyor. Sokak hayvanlarımız; bizim can dostlarımızdır. Onlara da sahip çıkıyoruz elbette” dedi.



KIZILAY SİZE AİLENİZ KADAR YAKIN
Kızılay denince akıllara; afet anında çadır kurması, çorba ve yemek desteği vermesi ve bir de kan bağışının geldiğini söyleyen Şanlı, Kızılay’ın bunlardan farklı bir yüzü olduğunu belirterek “İzmir’deki şubelerimiz olarak dedik ki; ‘Kızılay’ın bu farklı yüzünü gösterelim.’ Öğrenci kardeşlerimize burs vererek,  ihtiyaçlı ailelere gıda ve giysi yardımı yaparak, ev eşyaları vererek göstermeye çalıyoruz. Ev eşyaları desteğini de ihtiyacı olan aileleri ve gereklilikleri tespit edip sonrasında temin ederek ulaştırıyoruz. Eskiden insanlarımız bunları bilmiyordu. Biz de vatandaşlarımıza bunu anlatmaya çalışıyoruz. İhtiyacı olan aileler bu gibi ihtiyaçlarını belirlediğinde biz bunları temin edebiliyoruz. Kızılay aslında aileniz kadar sizlere yakın. Bizim için tek kriter ihtiyaçlı olması. Onun dışında hiçbir şeye bakmıyoruz. Bebekten, yaşlıya kadar herkese ulaşarak bebek mamasından tutun bezine, giysisine kadar veriyoruz” diye konuştu.

SIRADA KARABAĞLAR,TORBALI, MENEMEN, TİRE VAR
İhtiyaç sahibi ailelere destek olmak adına ilçe belediyeleriyle iş birliği halinde Sosyal Market açtıklarına dikkat çeken Şanlı, yenilerinin de açılacağının duyurusunu yaparak “Son dönemlerde Sosyal Market’ler yapıyoruz. İlk Çiğli’de daha sonra da Konak’ta faaliyete geçirdik. Şimdi ise önümüzdeki haftalarda Karabağlar’da açacağız. Yapımı bitti. Şu an ürünlerin tedarikini sağlıyoruz. Sırada 3 tane daha ‘Sosyal Market’ açma planımız var. Torbalı, Menemen ve Tire Belediyeleri ile görüştük. Protokolleri hazırlanıyor, onlarda meclislerinden geçirecekler. İnşallah 2022’de bu 3 belediyemizde bunu gerçekleştirerek oradaki ihtiyaç sahiplerine de ulaşacağız. Bir de Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde faaliyette olan Sosyal Market gibi önümüzdeki süreçler için de diğer üniversitelerimizle görüşüyoruz. İnşallah oralarda da olacak. İhtiyacı olan kardeşlerimiz bir mağaza gibi kaban, ayakkabı, bot vs. dilediği şeyleri alacak” ifadelerini kullandı.

İHTİYAÇ SAHİBİNE BAKIMI YAPILMIŞ EŞYA GİDECEK
Yapılan ikinci el ev eşyası yardımlarıyla ilgili Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ile görüştüklerini dile getiren Şanlı, “Bir ay önce Abdül Başkan ilebir konuşma yaptık. İkinci el eşya yardımı konusu. Bir aile yeni bir eşya almıştır, ikinci el eşyası da kullanılabilecek durumdadır ve vermek istiyordur. Biz bunu alıyoruz zaten. Ama ‘Bir de atölye açalım’ dedik. En azından bu eşyaların bakımını da yapalım. Çünkü bazıları yırtık ve kırık olabiliyor. En azından ihtiyaçlı olan birilerine sehpa, koltuk, beyaz eşya gibi eşyalarının bakımını ve temizliğini yaptıktan sonra ulaştıralım. Bu görüşmemiz de bitme aşamasında. Bu da gerçekleşecek. Bazen kırık, yırtık vs. diye alamadığımız eşyalar oluyordu bu sayede tüm eşyaları almış olacağız”dedi.
Ev eşyası konusuna yönelik vatandaşlara da çağrıda bulunan Şanlı, “Evinize yeni bir eşya aldığınızda, ‘Eskisini ne yapabilirim?’dediğiniz anda aklınıza hemen Kızılay gelsin. Bizleri arasınlar, bizim ekip arkadaşlarımız Kızılay araçlarıyla gelip alıyorlar” diyerek eşyaları verdikleri aileleride fotoğraflayıp kendilerine gönderdiklerini ekledi.

KIZILAY OLARAK İZMİR’DE 300 BİN AİLEYE YARDIM ULAŞTIRDIK
Kızılay İzmir Şubesi’yle beraber tüm ilçelere sahip çıktıklarını dile getiren Şanlı, “Dünyada insani yardım deyince akla iki tane örgüt gelir. Biri Kızılhaç, biri ise Kızılay’dır. Baktığımız zaman insanların ilk başvurdukları yer Kızılay’dır. Daha sonra kaymakamlık, belediyeler vs. gelir. Yardımlarımızda bir azalma olmadı. Elimizden geldiğince başvurulara geri dönüyoruz. Kızılay Konak Şubesi sadece Konak’a bakıyor deniyor ama biz Kızılay İzmir Şubesi’yle beraber 30 ilçemize de ulaşıyoruz. Geçen sene pandemi döneminde Konak şubesi olarak 3 bin aileye 500 TL nakdi yardım yaptık. İzmir geneline baktığımız zaman İzmir şube ve diğer şubelerimizle toplam 20 bin aileye 500 TL nakdi yardımyaptık. Gıda yardımlarımıza baktığımızda ise bizim şubemiz bugüne kadar 40 – 50 bin aileye dokunmuş. Bu, diğer şubelerle beraber İzmir’de 200 – 300 bin aileye yardım ulaştırdığımız anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

ONLARIN DEĞİL, BİZİM ULAŞMAMIZ LAZIM
Bu zamana kadar yardım talebinde bulunup da eli boş dönen bir kişinin olmadığını vurgulayan Şanlı, “Bize ihtiyaçlı insan başvuruyor, ihtiyacı olmayan başvurmaz ki. O yüzden biz de bu talepleri karşılıksız bırakmayız. Biz zaten bölgelere göre ihtiyaçlı ailelerin tüm iletişim bilgilerini biliyoruz. Yeri geliyor; hiç talep etmediği halde bizim belirlediğimiz ailelere destek gönderiyoruz. Bizim kırmızı kod dediğimiz ailelerimiz var bunlar engelli aileler, yaşlı aileler gibi. Bu ailelerimizin ihtiyaçlarını zaten kendimiz belirliyoruz. Çünkü yaşlıdır, telefonu yoktur yada varsa da kullanmayı bilmiyordur. O yüzden bizim ulaşmamız gerekir” sözlerini kullandı.

VERESİYE DEFTERİNE YAZDIRIYORSA İHTİYACI VARDIR
Yardıma ihtiyacı olan vatandaşları belirlerken belediyeler, muhtarlar ve başvurular dışında farklı bir yöntemleri olduğunu da belirten Şanlı, “Muhtarlarımızla irtibata geçiyoruz elbette. Fakat onlardan ziyade bizim için en büyük veriyi mahalle bakkalları veriyor. Çünkü asıl ihtiyacı olanlar bakkallara gider, ihtiyacı olan ekmeğini, suyunu vs. veresiye defterlerine yazdırır. Biz ihtiyaç sahiplerini o mahalle bakkallarının veresiye defterinden buluyoruz.Ben özellikle arkadaşlarımıza diyorum ki; değişik bölgelerin mahalle bakkallarındaki veresiye defterlerinden verileri alın. Çünkü almak istediğini alamıyor ve oraya yazdırıyorsa belli ki o kişinin ihtiyacı var. Biz onu çok iyi biliriz. Bizim ekip arkadaşlarımız o bakkallara giderler ve isterler. Orada yazılı olan isim kim ise o kişilerle irtibat kurarız. Elimizden geldiği kadar da bu vatandaşlarımıza yardımcı oluruz” diyerekonları belli aralıklarla mutlaka ziyaret ettiklerini ekledi.

İZMİRLİ KIZILAY’A SAHİP ÇIKIYOR
Son olarak İzmirli vatandaşların çok duyarlı olduklarını belirten Şanlı, Kızılay’a yıllardır sahip çıktıklarını söyledi. Ama gelinen son durumda taleplerin daha da artması nedeniyle vatandaşlara bağış çağrısında bulunarak “İzmirli vatandaşlarımız çok duyarlı. Yıllardır İzmirliler Kızılay’a sahip çıkıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün etkisiyle de ellerinden geldiğince bağışlarıyla destek oluyorlar. Mesela Kurban Bayramı’nda,Ramazan aylarında kendileri arıyor;‘Şu kadar ailenin ihtiyacını karşılamak istiyoruz, şu kadar bağış yapmak istiyoruz’ diyorlar. Onlarda her mutlu ettikleri ailenin hayır dualarını alıyorlar.İzmirli Kızılay’a sahip çıkıyor. O konuda biz şanslıyız. Fakat hepimizin Kızılay’a sahip çıkması lazım. Bu kurum ne olursa olsun bağışlarla yürüyen bir kurum. Özellikle ailelerimizin de destek olması lazım. Biz idareciler bazen iyi yönetemeyebiliriz ama kurum hepimizin kurumudur. O yüzden sahip çıkmak lazım” şeklinde konuştu.