GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
4 Haziran 2024 Salı 09:26

Konak Belediyesi'nden tarihi yapılar için açıklama: İzin almayana 5 yıl ceza!

Konak Belediyesi, Kemeraltı ve Basmane'de meydana gelen yangınların büyük risk taşıdığını belirterek, " korunması gereken alanda izinsiz inşai ve fiziki müdahalede bulunulamayacağı gibi, yine bu kanun kapsamında onaylanmış Kemeraltı Koruma Amaçlı İmar Planı kullanım kararlarına aykırı herhangi bir uygulamaya da izin verilemeyeceği açıktır" dedi. Ayrıca yapıya zarar verenlere ve izinsiz inşa faaliyetlerinden bulunanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verileceği aktarıldı.

EGEDESONSÖZ- Konak Belediyesi, Kemeraltı ve Basmane'de yaşanan yangınlara dair yazılı açıklama yaptı. 

Yapılan açıklamada Kemeraltı ve Basmane'nin tarihi ve  kültürel önemine dikkat çeken Konak Belediyesi, bölgeleri korumak için tüm kurum/kuruluş ve meslek odalarıyla bir araya geldiklerini belirtti.

Yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı. 

Bilindiği üzere İzmir tarihi kent merkezini oluşturan Kemeraltı ve Basmane bölgeleri; birçok tarihsel, kültürel ve arkeolojik değere sahip olup, geçmişten bugüne her türlü olumsuzluğa karşın ayakta durabilmiş ve bu özellikleri sayesinde Unesco Dünya Mirası Aday Listesi’ne girebilmiştir.

Göreve geldiğimizden beri alanın korunması konusunda bölgede çalışmalar yürütmekte ve çalışmalar hakkında tüm kurum/kuruluş ve meslek odalarıyla görüşmeler yapmaktayız. Bu çalışmaların sonuçlarını da ilerleyen süreçte kamuoyuyla paylaşacağız.

Son zamanlarda Kemeraltı ve Basmane bölgelerinde yaşanan yangınlar ve izinsiz uygulamalar bölgenin korunması ve yaşatılması açısından büyük bir risk taşımaktadır. 2863 sayılı Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 9. maddesi gereği korunması gereken alanda izinsiz inşai ve fiziki müdahalede bulunulamayacağı gibi, yine bu kanun kapsamında onaylanmış Kemeraltı Koruma Amaçlı İmar Planı kullanım kararlarına aykırı herhangi bir uygulamaya da izin verilemeyeceği açıktır.

Ayrıca 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununda; tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile izin alınmaksızın inşaî ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılmakta olup, korunması gereken Kemeraltı ve Basmane bölgesindeki herhangi bir izinsiz uygulamaya yönelik olarak, mevzuat kapsamında her türlü iş ve işlemin  gerçekleştirildiğinin de bilinmesini isteriz.

Sevgili İzmirliler,

Göz bebeğimiz Kemeraltı ve Basmane bölgelerinin korunması ve yaşatılması konusunda yaşanabilecek olumsuzluklara karşı sorumluluklarımızın ve gücümüzün farkındayız. Sizlerin de bu alanın korunması ve yaşatılması için yapılacak izinsiz uygulamalara sessiz kalmayacağını biliyor ve desteğinizi bekliyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.