GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
1 Ağustos 2022 Pazartesi 09:17

Kömür şirketinden ‘çevreci’ yatırım!

Kınık Linyit Madenini işleten Fiba Grubuna bağlı Polyak Eynez şirketi Bergama’da güneş enerji santrali açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ÇED süreci başlattı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Hüsnü Özyeğin’in kurucusu olduğu Fiba Holding’e ait Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik Şirketi, güneş enerji santrali kurmak için harekete geçti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na proje dosyasını sunan şirket Bergama’da 4,92 MWe gücünde GES kurmak için izin istedi.

İlçenin Çeltikçi Mahallesi, 128 Ada, 1 Nolu Parsel ile Akçenger Mahallesi 115 Ada 7 Nolu Parsel üzerine kurulması planlanan santral için bakanlık ‘çevresel etki değerlendirme’ sürecini başlattığını duyurdu.


Proje tanıtım dosyasına göre ÇED alanı, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Tarım Arazisi” içerisinde yer alıyor. Ekonomik ömrü 30 yıl olması planlan proje için şirket 59 milyon TL yatırım yapacak.

Şirketin Kınık sınırları içerisinde yer altı linyit madeni bulunuyor. Ayrıca şirketin Kınık’ta açmayı planladığı termik santralinin planları ise tarım ve orman alanlarını olumsuz etkileyeceği gerekçesi ile iptal edilmişti.